Zöldség

Gombakomposzt használata a zöldségtermesztésben

Agrofórum Online

A csiperkegomba termesztése során nagy tömegben (50 000-100 000 tonna/év) képződik letermett gombakomposzt, amely elsősorban magas humusztartalmából és tápanyagtartalmából adódóan a kertészeti kultúrákban jól használható szerves trágya-helyettesítő anyag.

Elsősorban káliumból tartalmaz sokat, de a többi, növényi szempontból fontos tápelemben is gazdag:
nitrogén (N): 6 kg/t
foszfor (P2O5): 4 kg/t
kálium (K2O): 9 kg/t
magnézium (MgO): 2 kg/t
kalcium(CaO): 45 kg/t

Mikroelem tartalma sem elhanyagolható, tekintettel arra, hogy jelentős részben tartalmaz kiváló minőségű lótrágyát, amely ismert magas mikroelemtartalmáról.

Növény-egészségügyi vizsgálatok kimutatták, hogy növénytoxikus anyagokat, betegségeket vagy kártevőket a letermett komposzt nem tartalmaz, ilyen vonatkozásban, mint a jól kezelt, érett (!) istállótrágya, tisztának tekinthető. Kémhatása semleges-enyhén lúgos, talán valamivel magasabb, mint amit a legtöbb zöldségféle igényel, de ez nem zárja ki alkalmazhatóságát. Összessó-tartalma a kívánatos talaj EC értéket meghaladja, ezért korlátlan mennyiségben nem használható!

Figyelembe véve szervesanyag-tartalmát és kémia tulajdonságait (EC érték!), használatát a zöldségtermesztésben az alábbiak szerint javasoljuk:
– zöldségtermesztő kis- és nagygazdaságokban talajforgatás idején, illetve az őszi mélyszántások alkalmával a szerves trágyát igénylő fajok alá (paprika, paradicsom, uborka, dinnye, csemegekukorica, káposztafélék) 70-80 t/ha adagban,
– zöldséghajtató kertészetekben 10-20 kg/m2-es adagban,
– palántanevelő földekhez szerves trágya helyett 1/3 térfogat arányban.

Magas EC értéke miatt különösen ügyelni kell az egyenletes terítésre, és a gondos talajba munkálásra.

(Terbe István – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Varga-kordon: így neveljük hatékonyan a paradicsomunkat!

2025. augusztus 18. 05:40

A paradicsom az egyik legnépszerűbb zöldségnövény a házikertben, hiszen ízletes, sokoldalúan felhasználható, és viszonylag kis helyen is nevelhető. Ugyanakkor a látszat csalóka: a paradicsomgondozásnak számos buktatója van!

Miért együnk több uborkát a forró napokon?

2025. augusztus 15. 14:10

Az uborka magas víztartalmával, vitaminjaival és ásványaival természetes módon frissít és támogatja a szervezet nyári hidratálását.

Mitől lilul a paradicsom és a paprika levele?

2025. augusztus 15. 05:40

A paprika és paradicsom leveleinek lilulása esetén könnyen felismerhető a probléma, és néhány kertészeti beavatkozással orvosolható.

Mi gátolja a paradicsom pirosodását? Megoldások!

2025. augusztus 14. 16:10

A paradicsom zölden marad a tövön? Mutatjuk, miért késik a beérés, és hogyan segítheti, hogy gyorsabban pirosodjon a termés!

Miért lassú a palánta eredése?

2019. április 9. 09:20

Utóbbi években, a zöldségtermesztésben jelentősen visszaszorult a helyrevetés, egyre több olyan növényt is palántáznak, amelyet korábban magvetéssel szaporítottak.

A gyümölcs- és zöldségtermelés fele nem hoz nyereséget

2023. november 1. 17:10

Egy jelentés szerint az elmúlt három évben a zöldség- és gyümölcstermelés költségei masszívan megemelkedtek és a globális kínálat mintegy 60 százalékát veszteségessé tette.

Meddig őrzik meg csíraképességüket a zöldségnövények vetőmagjai?

2022. január 9. 14:53

Meddig használhatom fel a korábban vásárolt és tárolt zöldség vetőmagokat?

Természetes bevonatok segíthetnek az élelmiszer-pazarlás csökkentésében

2021. május 16. 04:38

A termékvédelem egyik módszere olyan bevonatok alkalmazása, amelyek hosszabb távon megakadályozzák a vízveszteséget, és lassítják a betakarítást követő bomlási folyamatokat, így meghosszabbítják a termékek eltarthatóságát.