25℃ 18℃
szeptember 10. Nikolett, Hunor, Miklós
Zöldség

Gombakomposzt használata a zöldségtermesztésben

Agrofórum Online

A csiperkegomba termesztése során nagy tömegben (50 000-100 000 tonna/év) képződik letermett gombakomposzt, amely elsősorban magas humusztartalmából és tápanyagtartalmából adódóan a kertészeti kultúrákban jól használható szerves trágya-helyettesítő anyag.

Elsősorban káliumból tartalmaz sokat, de a többi, növényi szempontból fontos tápelemben is gazdag:
nitrogén (N): 6 kg/t
foszfor (P2O5): 4 kg/t
kálium (K2O): 9 kg/t
magnézium (MgO): 2 kg/t
kalcium(CaO): 45 kg/t

Mikroelem tartalma sem elhanyagolható, tekintettel arra, hogy jelentős részben tartalmaz kiváló minőségű lótrágyát, amely ismert magas mikroelemtartalmáról.

Növény-egészségügyi vizsgálatok kimutatták, hogy növénytoxikus anyagokat, betegségeket vagy kártevőket a letermett komposzt nem tartalmaz, ilyen vonatkozásban, mint a jól kezelt, érett (!) istállótrágya, tisztának tekinthető. Kémhatása semleges-enyhén lúgos, talán valamivel magasabb, mint amit a legtöbb zöldségféle igényel, de ez nem zárja ki alkalmazhatóságát. Összessó-tartalma a kívánatos talaj EC értéket meghaladja, ezért korlátlan mennyiségben nem használható!

Figyelembe véve szervesanyag-tartalmát és kémia tulajdonságait (EC érték!), használatát a zöldségtermesztésben az alábbiak szerint javasoljuk:
– zöldségtermesztő kis- és nagygazdaságokban talajforgatás idején, illetve az őszi mélyszántások alkalmával a szerves trágyát igénylő fajok alá (paprika, paradicsom, uborka, dinnye, csemegekukorica, káposztafélék) 70-80 t/ha adagban,
– zöldséghajtató kertészetekben 10-20 kg/m2-es adagban,
– palántanevelő földekhez szerves trágya helyett 1/3 térfogat arányban.

Magas EC értéke miatt különösen ügyelni kell az egyenletes terítésre, és a gondos talajba munkálásra.

(Terbe István – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Télálló burgonyafajták – fajtaválasztási tippek

2025. szeptember 8. 16:10

A télálló burgonyafajták előnye, hogy jól tárolhatók és lassabban csíráznak, így a téli hónapokban is biztosítják a konyha ellátását.

Zöldségmaradékból friss termés: így csinálja!

2025. szeptember 7. 13:10

Ne dobja ki a zöldségmaradékot: póréhagymából, zellerből vagy salátából egyszerűen új életet teremthet – fenntarthatóan és olcsón!

Mikor szüreteljük a tökféléket? Praktikus útmutató

2025. szeptember 4. 13:10

A sütőtök és főzőtök betakarítása csak akkor lesz sikeres, ha a megfelelő érettségi jeleket időben felismerjük. Mutatjuk, mire figyeljen!

6 növény, ami segít pótolni a vasat

2025. szeptember 3. 11:10

Spenót, lencse, brokkoli – fedezze fel a legjobb természetes vasforrásokat, amelyek támogatják a vérképzést és az energiaszintet!

Hónapos retek hajtatása

2020. január 22. 05:36

A hazai hajtatott retek sajátossága - amiben némileg eltér az áruházláncokban kapható importtól - nagyobb, átmérője meghaladja a 4-5 cm-t, és levelekkel együtt, csomózva kerül forgalomba.

Csomagolás nélkül odalesznek a zöldségek és gyümölcsök – átgondolatlan a szigorítás?

2023. december 4. 07:10

Vajon mi lesz a több tízezer embert foglalkoztató csomagoló-ágazattal, ha a Parlamentben és az Európai Tanácsban úgy döntenek, hogy a csomagolóanyagoknak veszniük kell?

Káposzta: vitaminbomba 4 ezer hektárról

2020. október 4. 04:37

A káposztafélék azon kevés, fontos zöldségfélék közé tartoznak, amelyekből szinte egész évben hazai termesztésből lehetne a fogyasztási igényeket kielégíteni.

A kén nélkülözhetetlen tápanyaga a zöldségféléknek

2019. augusztus 26. 09:57

A kénről sokan nem tudják, hogy Nightinale, Beckenbach és társai már a 40-es években, Amerikában, több vonatkozásban tisztázták az élettani szerepét. Tévesen a kén „felfedezését” is, a múltszázad második felére datálják, amikor Európában a 80-as évek végén, a 90-es évek elején a kénhiány jelenségét dán, német és holland kutatók a keresztesvirágúakon, gyümölcsfákon és más olajos növények termesztése során tömegesen tapasztalták.