32℃ 20℃
július 23. Lenke, Brigitta, Apollinár
Zöldség

Gombakomposzt használata a zöldségtermesztésben

Agrofórum Online

A csiperkegomba termesztése során nagy tömegben (50 000-100 000 tonna/év) képződik letermett gombakomposzt, amely elsősorban magas humusztartalmából és tápanyagtartalmából adódóan a kertészeti kultúrákban jól használható szerves trágya-helyettesítő anyag.

Elsősorban káliumból tartalmaz sokat, de a többi, növényi szempontból fontos tápelemben is gazdag:
nitrogén (N): 6 kg/t
foszfor (P2O5): 4 kg/t
kálium (K2O): 9 kg/t
magnézium (MgO): 2 kg/t
kalcium(CaO): 45 kg/t

Mikroelem tartalma sem elhanyagolható, tekintettel arra, hogy jelentős részben tartalmaz kiváló minőségű lótrágyát, amely ismert magas mikroelemtartalmáról.

Növény-egészségügyi vizsgálatok kimutatták, hogy növénytoxikus anyagokat, betegségeket vagy kártevőket a letermett komposzt nem tartalmaz, ilyen vonatkozásban, mint a jól kezelt, érett (!) istállótrágya, tisztának tekinthető. Kémhatása semleges-enyhén lúgos, talán valamivel magasabb, mint amit a legtöbb zöldségféle igényel, de ez nem zárja ki alkalmazhatóságát. Összessó-tartalma a kívánatos talaj EC értéket meghaladja, ezért korlátlan mennyiségben nem használható!

Figyelembe véve szervesanyag-tartalmát és kémia tulajdonságait (EC érték!), használatát a zöldségtermesztésben az alábbiak szerint javasoljuk:
– zöldségtermesztő kis- és nagygazdaságokban talajforgatás idején, illetve az őszi mélyszántások alkalmával a szerves trágyát igénylő fajok alá (paprika, paradicsom, uborka, dinnye, csemegekukorica, káposztafélék) 70-80 t/ha adagban,
– zöldséghajtató kertészetekben 10-20 kg/m2-es adagban,
– palántanevelő földekhez szerves trágya helyett 1/3 térfogat arányban.

Magas EC értéke miatt különösen ügyelni kell az egyenletes terítésre, és a gondos talajba munkálásra.

(Terbe István – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Melyik paprikát mire használjuk? Segítünk választani!

2025. július 22. 11:10

A paprikafajták rendkívül sokfélék, megjelenésükben, ízükben és csípősségükben is jelentősen eltérhetnek egymástól.

Mi okozza az uborka keserűségét, és mit tehet ellene?

2025. július 20. 08:10

Miért lesz keserű az uborka? Mutatjuk a leggyakoribb okokat, és azt is, hogyan előzheti meg ezt az ízhibát a kertben!

Virágzik, de nem terem a cukkini? Segítünk!

2025. július 18. 16:10

Hiába virágzik a cukkini, termés nem fejlődik? Mutatjuk a lehetséges okokat, és hogyan serkentheti kézzel is a beporzást!

Így ismerheti fel, ha a paprika szenved – mentse meg időben!

2025. július 16. 16:10

A kánikula a paprikatermés ellensége: mutatjuk, hogyan ismerheti fel a hőstresszt, és mit tehet, hogy megmentse növényeit!

Mást mond a botanika a paradicsomról, mint amit az iskolában tanultunk róla

2019. július 18. 04:36

Amennyiben botanikai szempontból közelítjük meg a témát, a paradicsom valójában nem zöldség, hanem gyümölcs. Másfelől viszont, ha a konyhai felhasználás szerint próbáljuk besorolni a paradicsomot, mindenképp a zöldségek közé kell helyeznünk.

Miért lila a paprika termése?

2023. október 6. 04:39

Kérem válaszukat: miért lila ősszel a paprika termése?

A sütőtöknek előkészített talajt permetezhetem-e egy pendimetalin hatóanyagú gyomirtóval?

2023. április 2. 04:38

Segítségüket kérem! A sütőtöknek előkészített talajt permetezhetem-e Sharpen gyomirtóval?

Kisalagutas fóliatakarás a zöldségtermesztésben

2022. február 1. 14:37

A gyakorlati termesztésben elsősorban a görög- és sárgadinnye, étkezési paprika, cukkini, spárgatök és a csemegekukorica intenzív termesztésénél alkalmazunk kisalagutas takarást.