Zöldség

Gombakomposzt használata a zöldségtermesztésben

Agrofórum Online

A csiperkegomba termesztése során nagy tömegben (50 000-100 000 tonna/év) képződik letermett gombakomposzt, amely elsősorban magas humusztartalmából és tápanyagtartalmából adódóan a kertészeti kultúrákban jól használható szerves trágya-helyettesítő anyag.

Elsősorban káliumból tartalmaz sokat, de a többi, növényi szempontból fontos tápelemben is gazdag:
nitrogén (N): 6 kg/t
foszfor (P2O5): 4 kg/t
kálium (K2O): 9 kg/t
magnézium (MgO): 2 kg/t
kalcium(CaO): 45 kg/t

Mikroelem tartalma sem elhanyagolható, tekintettel arra, hogy jelentős részben tartalmaz kiváló minőségű lótrágyát, amely ismert magas mikroelemtartalmáról.

Növény-egészségügyi vizsgálatok kimutatták, hogy növénytoxikus anyagokat, betegségeket vagy kártevőket a letermett komposzt nem tartalmaz, ilyen vonatkozásban, mint a jól kezelt, érett (!) istállótrágya, tisztának tekinthető. Kémhatása semleges-enyhén lúgos, talán valamivel magasabb, mint amit a legtöbb zöldségféle igényel, de ez nem zárja ki alkalmazhatóságát. Összessó-tartalma a kívánatos talaj EC értéket meghaladja, ezért korlátlan mennyiségben nem használható!

Figyelembe véve szervesanyag-tartalmát és kémia tulajdonságait (EC érték!), használatát a zöldségtermesztésben az alábbiak szerint javasoljuk:
– zöldségtermesztő kis- és nagygazdaságokban talajforgatás idején, illetve az őszi mélyszántások alkalmával a szerves trágyát igénylő fajok alá (paprika, paradicsom, uborka, dinnye, csemegekukorica, káposztafélék) 70-80 t/ha adagban,
– zöldséghajtató kertészetekben 10-20 kg/m2-es adagban,
– palántanevelő földekhez szerves trágya helyett 1/3 térfogat arányban.

Magas EC értéke miatt különösen ügyelni kell az egyenletes terítésre, és a gondos talajba munkálásra.

(Terbe István – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Nyugodtan a földben lehet hagyni télire ezeket a zöldségeket

2024. november 16. 14:10

Megfelelő takarással ezek a növények a talajban hagyva is frissek maradhatnak, így akár télen is folyamatosan fogyaszthatók.

A cékla helyes tárolása: így marad sokáig friss

2024. november 12. 16:10

Az optimális tároláshoz helyezzük a céklát fából készült ládákba, nedves homokkal vagy fűrészporral, ügyelve arra, hogy a gumók ne érjenek egymáshoz.

A hagymalégy velünk van a hidegebb hónapokban is

2024. november 10. 08:10

Bár hűvösebb időben a kártevő aktivitása csökken, a lárvák a talajban átvészelhetik a telet, és tavasszal újra támadásba lendülhetnek.

Egyéves vöröshagyma talaj- és tápanyagigénye, valamint trágyázása

2024. november 6. 09:40

A termesztés visszaesésének okait kutatva első helyen kell megemlíteni az öntözés hiányát, és az alacsony színvonalú tápanyagellátást.

Gyakori gond az öntözés során a szórófejek eltömődése

2019. július 2. 07:37

Az öntözési technika fejlődése, a precíziós öntözés, egyre szigorúbb követelményeket támaszt a vízminőséggel szemben. Pontos víz- és tápoldat-adagolásnál használatos szórófejek és csepegtető testek rendkívül érzékenyek a vízminőségre, gyorsan eldugulnak, használhatatlanná válnak.

Mérleg szerinti tápanyagellátás a szabadföldi paprikatermesztésben III.

2021. szeptember 29. 05:38

A növény tápanyagigénye és a műtrágya minősége mellett, az alkalmazott termesztéstechnológia az a tényező, ami leginkább meghatározza a tápanyagok elosztását és időzítését.

DélKerTÉSZ: az olcsó élelmiszerek kora lejárt

2022. november 23. 10:34

Búcsúznak az olcsó élelmiszerek, a piacon a zöldségek és gyümölcsök esetében is egy magasabb árszintre kell felkészülni a jövőben.

Természetes bevonatok segíthetnek az élelmiszer-pazarlás csökkentésében

2021. május 16. 04:38

A termékvédelem egyik módszere olyan bevonatok alkalmazása, amelyek hosszabb távon megakadályozzák a vízveszteséget, és lassítják a betakarítást követő bomlási folyamatokat, így meghosszabbítják a termékek eltarthatóságát.