Zöldség

Hajtatott paradicsom rossz termékenyülésének okai és megszüntetése I. – Okok

Agrofórum Online

A világon közel 6 millió ha-on termesztenek paradicsomot, az évente betakarított mennyiség megközelíti a 200 millió tonnát. A világ legnagyobb paradicsomtermesztője Kína, ezt követi Törökország, Egyiptom, Irán és az Egyesült Államok.

Európában félmillió hektárra tehető a termőterület, legnagyobb felülettel Olaszország rendelkezik, ezt követi Spanyolország, Portugália, Görögország, majd Hollandia. Ez utóbbi ország 1 millió tonna/évi termésének 90%-a zárttéri termesztésből származik, ebből adódóan a legmagasabb a termőfelületre számított termésátlaga (Fruitveb, 2018). Míg a hollandok a fejlesztések során a jobban gépesíthető és klíma vezérelhető üvegházakat részesítették előnyben, addig a déli államok (Spanyolország, Olaszország, Portugália) a kisebb beruházást igénylő, de hőmérséklet szempontjából kevésbé jól szabályozható, műanyag borítású termesztőberendezéseket építették.

Nálunk gyakorlatilag étkezési szabadföldi paradicsomtermesztés nincs, a közel 1 600 ha-on ipari célú termesztés folyik. Az éves termés (250 000 tonna) fele a 400 hektárnyi hajtatófelületről származik. Egyre nagyobb a jó klímaszabályozású üvegházak részaránya, a kevésbé korszerű fóliával borított termesztő létesítményekkel szemben. A technikai színvonalból, a tenyészidő hosszúságából (ültetési idő) és a termesztett fajtatípusból adódóan nagy a termésátlag szórása, 20-25 kg/m2-től 70-75 kg/m2-ig terjed, a legkorszerűbb, diffúz üveggel borított házak esetében a 70 kg-ot is meghaladja.

A fejlesztéseknek köszönhetően várhatóan Európában még nagyobb konkurencia fog kialakulni a hajtatott paradicsom piacon, köszönhetően a lengyel és a Skandináv országokban nagy felületen megvalósuló, korszerű, pótmegvilágításos hajtatási technológiáknak.

Míg korábban a téli, kora tavaszi időszakban 50-70 grammos bogyóméret volt a kínálat, napjainkra jelentősen változott a kereslet, ami az egészen apró 10-12 grammos baby szilva fajtáktól a 15-30 grammos cherry és 35-40 grammos koktél fajtákon keresztül, a 140-150 grammos fürtös és bogyós fajtákig terjed, de van igény a 200-250 grammos húsparadicsomokra is. A keresletből adódóan egyre bővül a színválaszték is (sárga, narancssárga, lila és cirmos), és a korábban szinte kizárólagosan termesztett lapított gömb forma mellett nagy a kínálat szilva, hengeres (San Marzano, illetve Lucullus típus) és körte alakú fajtákból is. Noha még sok a kifogás a hajtatott paradicsom ízével kapcsolatban – ami csak részben vezethető vissza fajtatulajdonságra – a nemesítők édesebb és savanyúbb ízű fajtákat is ajánlanak termesztésre, az ezek iránti igény is gyorsan növekszik.

A változó technikai színvonal, az egyre bővülő fajtaválaszték, a növekvő konkurenciából adódó kisebb haszon sokkal pontosabb, fajtatípusra, nem egy esetben fajtára megválasztott technológia alkalmazását feltételezi a termesztőktől. Ezeknek a technológiáknak meghatározó eleme a virágok termékenyülését elősegítő beavatkozások szakszerű alkalmazása!

A paradicsom virágának morfológiája és termékenyülésének biológiája

A paradicsom virágzata bogas szerkezetű, botanikai szempontból álfürt, a gyakorlatban egyszerűen csak fürtnek nevezzük, mint a Solanaceae család többi tagjára az 5-ös szám a jellemző. Az első virágzat általában az 5-7. levél után jelenik meg, egy fürtön normális körülmények között 5-8 virág alakul ki (1-2. kép). (Előfordulhat ennél lényegesen nagyobb virágszám is vadfajoknál, vagy kedvezőtlen környezeti hatás következményeként, például különösen nagy napi hőingadozás hatására.)

1. kép: Jól bekötött paradicsomfürt

2. kép: Jól bekötött fürtök

A portokok csövet képezve helyezkednek el a bibe körül, felnyílásukkor szabadul ki a pollen. (Ha a portokban nem képződik pollen, tényleges hímsterilitásról beszélünk, amiért közel 40 gén a felelős. Létezik úgynevezett funkcionális hímsterilitás is, amikor a portokban képződik pollen, de a portok nem nyílik fel, vagy nem kellően fejlett.

A bibeszál hosszúsága változó. Egyes vadfajokra jellemző, hogy meglehetősen hosszú bibe fejlődik, eltávolodva a portoktól, ami nagymértékben megnehezíti az önbeporzást. A gyakran tapasztalható, a többi Solanaceae családba tartozó fajhoz viszonyított rosszabb kötődés a paradicsom esetében elsősorban ezzel a morfológiai tulajdonsággal magyarázható. (A bibeszál mesterséges megnyújtása akár kémiai úton, akár nemesítéssel – ami fajtaelőállításnál előny lehetne – más szempontok miatt, így a termesztést is figyelembe véve előnytelennek bizonyult.) A hosszú bibéjű egyedek (típusok) esetében gyakori az idegen megporzás.

A bibe már a virág kinyílásakor termékenyülésre képes, és ezt a tulajdonságát akár 8-10 napig is megtartja. A pollennek a bibére történő tapadását, és a pollen-csíratömlő képződését a bibén képződő ragadós váladék (szekrétum) elősegíti. A bibére kerülő pollenszemcse néhány óra elteltével tömlőt fejleszt, és ezt 50 órával követően a petesejt megtermékenyül. Az első sejtosztódás kb. a megporzást követő 94-100. órában történik meg, azaz a megtermékenyülés után 44 órával (kb. a második napon).

A paradicsom genetikai tulajdonságaiból adódóan, a fajták lehetnek generatív jellegűek és lehetnek vegetatív típusúak, azaz erős lombnövekedésre hajlamosak – ezeket a tulajdonságokat a fajtakatalógusok legtöbbje jelzi. Ennek figyelembevételével kell az egyes környezeti tulajdonságokat változtatni és szabályozni a fajta kiegyenlített növekedése érdekében.

Virágzást és termékenyülést befolyásoló környezeti tényezők

A virágzást, a pollenképződést és magát a bibe termékenyülését a genetikai tulajdonságokon kívül számos környezeti tényező is befolyásolja. A termesztési gyakorlatban tapasztalható elhúzódó virágképződés és virágzás, rossz termékenyülés legtöbbször ezekre az okokra vezethető vissza (3. kép).

3. kép: Rossz terméskötődés

A klimatikus tényezők közül mind a fény, mind a hőmérséklet jelentős hatással van a virágképződésre és magára a megtermékenyülés folyamatára. 10 órás napi megvilágítás szükséges ahhoz, hogy a paradicsom esetében a virágzás bekövetkezzen, aminek erőssége 200 J/m2/nap legyen. Ennek kb. a felét a paradicsom lombozat fenntartásához használja fel, a másik 100 J/m2/nap mennyiséget a virágzás igényli. 150-200 W/m2 (5 000 lux) fényintenzitás alatt rossz a kötődés.

A terméskötődés hőmérsékleti alsó határa 13-14 ºC, a maximális értéke 30 ºC. A légtér hőmérséklete minél inkább a maximum és minimum érték átlaga közelében van (21-22 ºC), annál biztosabb, gyorsabb és jobb a termékenyülés. Rossz pollenképződést okozhat a nagy hőmérsékletingadozás, ami első sorban a fűtés nélküli, illetve a vészfűtési szintre méretezett fóliasátrak esetében fordul elő.

A páratartalom optimális értéke a tenyészidő elején a virágzásig 65%, később 60%. A túl párás levegő a pollen csomósodásához vezet, a szárazabb esetében rosszabb a pollen csírázása, továbbá nem, vagy kevesebb szekrétum képződik, aminek következtében nem megfelelő a pollennek a bibéhez történő tapadása.

Maga a levegő összetétele, így a széndioxid koncentrációja közvetlenül a virágzást és terméskötődést nem befolyásolja, de a fürt és maga az egész növény erősebb lesz azáltal, hogy növeli a bogyók és a levélzet szárazanyagtartalmát.

A talajtényezők is fontos szerepet játszanak a virágképződésben és a megtermékenyülés folyamatában. A közeg nedvességtartalmának napi 7-9%-os ingadozása szükséges éjjel-nappal, az ennél nagyobb eltérés a generatív fejlődését fokozza, kisebb a vegetatív növekedést segíti elő.

Tápanyagok közül a nitrogén, bőséges vízellátás mellett a lombnövekedést segíti, egy határon túl virág- és terméselrúgást okozhat. A foszfor a generatív szervekre van kedvező hatással (1. táblázat). A tömény talajoldat (izolált termesztésnél a tápoldat) a virágképződést és terméskötődést serkenti, tápoldatos termesztésnél jó lehetőséget kínálva a növény vegetatív-generatív egyensúlyának szabályozásához.

  1. táblázat: A paradicsom fejlődését befolyásoló tényezők hatása
Generatív fejlődés Fejlődést befolyásoló tényező Vegetatív hatás
Klimatikus tényezők
sok fény fényerősség fényhiány
hosszú megvilágítás időtartama (nap hossza) rövid
rövid hullámhosszú sugarak (uv. tartomány) fényösszetétel hosszú hullámhosszú sugarak (infravörös tartomány)
alacsony (13-14 0C-ig) hőmérséklet magas (30-35 0C-ig)
nagy napi hőingadozás alacsony
alacsony páratartalom magas
Edafikus tényezők
kevés talaj víztartalom sok
magas talajoldat (tápoldat) töménysége alacsony
kevés nitrogén sok
sok foszfor kevés
Technológiai tényezők
fokozza gyökerek szaggatása csökkenti
nagy terhelés kicsi
ritka növény térállás sűrű
növeli szár tekerése csökkenti
növeli levelezés mérsékli

Technológiai munkák hatása a virágzásra, termékenyülésre

A virágok megjelenését nagymértékben befolyásolják a palántanevelés körülményei, ugyanis a virágzat-szövetének differenciálódása már ekkor megindul. Ezért a palántanevelés körülményei, a fény- és hőmérsékleti viszonyok, beleértve a tápkockák szétrakását is (ültetés előtt 15-20 db/m²) meghatározó.

Ültetéskor a tenyészterület megválasztásával, később a metszéssel, az oldalhajtások nevelésével hatást gyakorolhatunk a fejlődés és növekedés irányára. Ezt figyelembe véve a javasolt növénysűrűség télen 2-2,5 db/m2, nyáron 3,3-4,2 db/m2, tavasszal 2,8-3 db/m2 hajtásvég, amit az oldalhajtások fokozatos meghagyásával érhetünk el.

Az egyre inkább kiszoruló tekergetés (a növény szárának a zsineg köré történő igazítása) a generatív jelleget erősítette. Az azt helyettesítő gazdaságosabb klipszezés a vegetatív irányba befolyásolja a fejlődést.

A meglehetősen sok munkát jelentő levelezés (alsó, idősebb, funkcióképtelen levelek eltávolítása), akárcsak a tetejezés (a tenyészidő végén a hajtásvég eltávolítása) fokozza a generatív jelleget, intenzívebb lesz a virágképződés.

Az erősen leterhelt, fürttel és bogyóval a lombozathoz képest nagymértékben berakódott tő nehezen tud további zöldtömeget fejleszteni, újabb fürtképződés és virágzás generálódik. Ez leginkább a generatív jelleggel bíró fajtáknál okozhatja a hosszanti növekedés leállását, a levélképződés lassulását. Ilyenkor olyan drasztikus módszerek alkalmazására is sor kerülhet, mint a fürtök csonkolása, esetleg eltávolítása.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Nyugodtan a földben lehet hagyni télire ezeket a zöldségeket

2024. november 16. 14:10

Megfelelő takarással ezek a növények a talajban hagyva is frissek maradhatnak, így akár télen is folyamatosan fogyaszthatók.

A cékla helyes tárolása: így marad sokáig friss

2024. november 12. 16:10

Az optimális tároláshoz helyezzük a céklát fából készült ládákba, nedves homokkal vagy fűrészporral, ügyelve arra, hogy a gumók ne érjenek egymáshoz.

A hagymalégy velünk van a hidegebb hónapokban is

2024. november 10. 08:10

Bár hűvösebb időben a kártevő aktivitása csökken, a lárvák a talajban átvészelhetik a telet, és tavasszal újra támadásba lendülhetnek.

Egyéves vöröshagyma talaj- és tápanyagigénye, valamint trágyázása

2024. november 6. 09:40

A termesztés visszaesésének okait kutatva első helyen kell megemlíteni az öntözés hiányát, és az alacsony színvonalú tápanyagellátást.

A természetes permetszer hetekkel meghosszabbítja a friss gyümölcsök és zöldségek élettartamát

2023. május 28. 11:42

Mindannyian jártunk már úgy, hogy miután kivettük az uborkát a hűtőből, azt láttuk, hogy az megfonnyadt, összeaszalódott és megpenészedett.

Hamarosan olcsóbb lesz a hazai termesztésű zöldség

2019. április 26. 08:46

Az import a paprikaféléknél, paradicsomnál és kígyóuborkánál a legjellemzőbb, de az árak már kezdenek összeérni. Jelenleg a boltokban megtalálható paprika és paradicsom 70-80 százalékban magyar, az arány május közepére 95 százalék fölé emelkedik.

Kétszeresére nőtt a vöröshagyma ára, 3450 forint egy kilogramm dióbél - Zöldségpiaci jelentés

2018. november 16. 11:25

A hazai termesztésű kanadai/orange típusú sütőtök mellett a 45. héten a nagydobosi sütőtök is bekerült a felhozatalba 155 forint/kilogramm áron.

Lila elszíneződés a paprika termésén - Mi okozza a jelenséget?

2019. március 13. 10:59

Néhány kártevő és betegség is kiválthatja az említett színelváltozást, de ilyen esetben egyéb jellegzetes, a kártevőre és kórokozóra jellemző tünetek is felfedezhetők a bogyón vagy a leveleken, amelyek egyértelművé teszik az antociánosodás okát. Többnyire a jelenség abiotikus környezeti tényezőkre vezethető vissza.