Zöldség

Leállt az oldalhajtás képződés! (uborka és paradicsom)

Agrofórum Online

A paradicsomot és az uborkát legtöbben már szabadföldön is támrendszer (karó) mellett termesztik, de egyre többen a paprikával is próbálkoznak a felfuttatással. Gazdaságosan csak az úgynevezett folyton növő fajták nevelhetők ilyen formán, amely termesztési módnak feltétele a  kedvező (folyamatos) víz- és tápanyagellátás mellett a gondos növényvédelem.

Előfordul, hogy egy bizonyos idő után megtorpan, megáll a főszár növekedése, és az oldalhajtások is szemmel láthatóan gyengébbek, rövidebbek. A kiváltó okok nagyon különbözőek lehetnek.

Az uborka esetében a június közepén, végén jelentkező peronoszpóra fertőzés szokta visszavetni az oldalhajtások növekedését. Hatékony növényvédelmet követően intenzívebb káliumnitrát fejtrágyázás megindíthatja a megtorpant növekedést. A kálium kedvezően hat a tenyészőcsúcsok fejlődésére (sejtdifferenciálódására), a nitrát – lévén gyorsan ható nitrogéntrágya – a zöldtömeghez szükséges nitrogént biztosítja.

Túlterhelés is okozhatja az oldalhajtás leállását. Főleg az úgynevezett generatív fajok képesek „túlteremni magukat”, több termést kötnek, mint amennyit képesek kinevelni. Rendszerint az ilyen növény tele van apró terméssel, ugyanakkor a lombozatuk kicsi fejletlen.

Elsősorban paprikánál ismert a jelenség, de paradicsomon is kialakulhat. Ilyenkor kiritkítjuk a termést, egy-egy fejletlen bogyót eltávolítunk. Paradicsom esetében a nagy napközi hőingadozás hatására úgynevezett óriás fürtök képződhetnek (hajnali hideg – déli meleg), ilyen esetben egy-egy fürtön 20-30 vagy még több bogyókezdemény is kialakul. A fürtök csonkázásával, azaz a fajtára jellemző bogyószám meghagyásával a fürtöt megvágjuk.

Paradicsomnál gyakrabban, de uborkánál is – főleg meszes talajon – kialakulhat a bórhiány. Tekintettel arra, hogy a bórnak jelentős szerepe van a hajtásképződésben, leállhat az oldalhajtások, de a csúcs növekedése is. Megismételt 0,2-0,3%-os bórax oldat levelekre történő kipermetezésével a hiány megszüntethető.

(Terbe István – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Zöldségvetőmagok: egy láthatatlan, mégis meghatározó szektor

2025. május 6. 13:10

A zöldségvetőmag-szektor a mezőgazdaság egy rendkívül specializált ágazata, amely ugyan ritkán kerül reflektorfénybe, ám kulcsszerepet játszik a globális élelmezésbiztonságban.

Miért olyan drága a paprika? + videó

2025. április 30. 16:10

A tavaszi, kora nyári időszakban mélyen a zsebünkbe kell nyúlni egy jó adag primőr zöldség megfizetéséért (is). Nézzünk a mélyére, hogy hogyan áll össze a paprika ára! Videónkból kiderül.

Új tájfajta a kínálatban: megérkezett a Herencsényi paradicsom

2025. április 25. 13:10

A hazai tájfajta paradicsomok népszerűsítésében úttörő szerepet vállaló Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) idén új fajtával bővíti palettáját.

Téli Parázs: a nagydobosi sütőtök újjászületése

2025. április 17. 08:10

Egy házaspár húsz éve dolgozik azon, hogy a legendás nagydobosi sütőtök újra méltó helyére kerüljön a magyar gasztronómiában.

Több zöldség és kevesebb sertéshús fogy

2020. november 27. 07:02

Egy felmérés szerint az elmúlt években érdemben megváltozott a németek étrendje. Ezt mutatja a Német Táplálkozási Társaság (DGE) legutóbbi jelentése.

Lila elszíneződés a paprika termésén - Mi okozza a jelenséget?

2019. március 13. 10:59

Néhány kártevő és betegség is kiválthatja az említett színelváltozást, de ilyen esetben egyéb jellegzetes, a kártevőre és kórokozóra jellemző tünetek is felfedezhetők a bogyón vagy a leveleken, amelyek egyértelművé teszik az antociánosodás okát. Többnyire a jelenség abiotikus környezeti tényezőkre vezethető vissza.

Élelmiszerek népszerűsítését finanszírozza az Európai Unió

2018. október 23. 14:37

Az Európai Bizottság 172,5 millió euróval (mintegy 55,2 milliárd forint) finanszírozza az uniós agrár-élelmiszeripari termékek népszerűsítését Európában és világszerte – közölte az uniós bizottság.

Mérleg szerinti tápanyagellátás a szabadföldi paprikatermesztésben III.

2021. szeptember 29. 05:38

A növény tápanyagigénye és a műtrágya minősége mellett, az alkalmazott termesztéstechnológia az a tényező, ami leginkább meghatározza a tápanyagok elosztását és időzítését.