24℃ 20℃
július 27. Olga, Liliána, Natália, Pantaleon
Zöldség

Leállt az oldalhajtás képződés! (uborka és paradicsom)

Agrofórum Online

A paradicsomot és az uborkát legtöbben már szabadföldön is támrendszer (karó) mellett termesztik, de egyre többen a paprikával is próbálkoznak a felfuttatással. Gazdaságosan csak az úgynevezett folyton növő fajták nevelhetők ilyen formán, amely termesztési módnak feltétele a  kedvező (folyamatos) víz- és tápanyagellátás mellett a gondos növényvédelem.

Előfordul, hogy egy bizonyos idő után megtorpan, megáll a főszár növekedése, és az oldalhajtások is szemmel láthatóan gyengébbek, rövidebbek. A kiváltó okok nagyon különbözőek lehetnek.

Az uborka esetében a június közepén, végén jelentkező peronoszpóra fertőzés szokta visszavetni az oldalhajtások növekedését. Hatékony növényvédelmet követően intenzívebb káliumnitrát fejtrágyázás megindíthatja a megtorpant növekedést. A kálium kedvezően hat a tenyészőcsúcsok fejlődésére (sejtdifferenciálódására), a nitrát – lévén gyorsan ható nitrogéntrágya – a zöldtömeghez szükséges nitrogént biztosítja.

Túlterhelés is okozhatja az oldalhajtás leállását. Főleg az úgynevezett generatív fajok képesek „túlteremni magukat”, több termést kötnek, mint amennyit képesek kinevelni. Rendszerint az ilyen növény tele van apró terméssel, ugyanakkor a lombozatuk kicsi fejletlen.

Elsősorban paprikánál ismert a jelenség, de paradicsomon is kialakulhat. Ilyenkor kiritkítjuk a termést, egy-egy fejletlen bogyót eltávolítunk. Paradicsom esetében a nagy napközi hőingadozás hatására úgynevezett óriás fürtök képződhetnek (hajnali hideg – déli meleg), ilyen esetben egy-egy fürtön 20-30 vagy még több bogyókezdemény is kialakul. A fürtök csonkázásával, azaz a fajtára jellemző bogyószám meghagyásával a fürtöt megvágjuk.

Paradicsomnál gyakrabban, de uborkánál is – főleg meszes talajon – kialakulhat a bórhiány. Tekintettel arra, hogy a bórnak jelentős szerepe van a hajtásképződésben, leállhat az oldalhajtások, de a csúcs növekedése is. Megismételt 0,2-0,3%-os bórax oldat levelekre történő kipermetezésével a hiány megszüntethető.

(Terbe István – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Túl korai? Túl öreg? Zöldbab betakarítása okosan

2025. július 27. 11:10

A zöldbab akkor a legfinomabb, ha jókor szedi le. Mutatjuk, mikor és hogyan érdemes betakarítani, hogy íze, állaga is tökéletes legyen!

Miért sárgul a cukkini csúcsa? Ezek lehetnek az okok

2025. július 26. 16:10

A cukkini termésének sárgulása mögött nem egyetlen ok, hanem számos stresszhatás állhat. Mutatjuk, hogyan tudja megmenteni a termést.

Melyik paprikát mire használjuk? Segítünk választani!

2025. július 22. 11:10

A paprikafajták rendkívül sokfélék, megjelenésükben, ízükben és csípősségükben is jelentősen eltérhetnek egymástól.

Mi okozza az uborka keserűségét, és mit tehet ellene?

2025. július 20. 08:10

Miért lesz keserű az uborka? Mutatjuk a leggyakoribb okokat, és azt is, hogyan előzheti meg ezt az ízhibát a kertben!

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! – Október

2023. október 11. 08:40

Bár egyre hűvösebbre és csapadékosabbra fordult az ősz idén, továbbra is örvendhetünk a kert kincseinek az októberben szezonális zöldségek és gyümölcsök sokaságával. Lássuk, mit tudnak a hónap sztárjai, a fekete berkenye és a csicsóka!

Hogyan hat a LED világítás a paradicsom termésmennyiségére?

2021. május 21. 05:16

A felső LED megvilágítással kombinált technológiák bevezetésével a minőség és hozam maximalizálása a cél.

Miért van ennyi különböző színű növény?

2023. december 6. 15:10

Ismerje meg a növényi pigmenteket és a növényekben betöltött szerepüket.

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! - Május

2023. május 20. 10:06

Íme egy rövid segítség azoknak a kertbarátoknak és tudatos táplálkozóknak, akik szeretnék a zöldség- és gyümölcsfogyasztásuk alkalmával szem előtt tartani a szezonalitást, vagyis azt, hogy éppen melyik növény fogyasztható részének mikor van idénye.