Zöldség

Magnéziumhiány zöldségféléken

Agrofórum Online

A magnézium, a növények által hasznosított mennyiséget figyelembe véve, nem sorolható a mikroelemek közé, zöldségfélék esetében 40-60 kg/ha, de hajtatásban, hosszú kultúrák esetében a 100 kg-ot is meghaladhatja. A termesztett növényeink – beleértve a zöldségféléket, a szőlőt és a gyümölcsöket is – eltérő, de jelentős mennyiségben és ütemben halmozzák fel. (A gyümölcsfélék 0,25-0,5%-ban, a zöldségfélék esetében nagyobb a szóródás 0,25-0,8%-ban tartalmaznak magnéziumot, a hüvelyes takarmányokban kétszer-háromszor annyi van, mint a gabonafélékben.)

1. kép: Magnéziumhiány tünete paradicsom levélen (fotó: K+S KALI)

A magnéziumhiány felismerhető, de könnyen összetéveszthető a káliumhiánnyal. Alapvetően két tünetcsoportja ismert, de az egyszikű növényeken esetében (kukorica, gabona hagyma, spárga) van egy harmadik megjelenési formája is:
– A levél széle irányából, egyre nagyobb, és egyre élesebben kivehető világos (sárgás) foltok alakulnak ki, amelyek a levél főerének irányába húzódnak. (A zöldségféléken ritkább.)
– A levéllemez közepétől, a levélnyél irányából induló, legyező alakú sárgulás, amely először levélerek vagy a levélnyél közelében, a főerek között alakul ki. A legtöbb zöldségnövényen ez a tünet látható, a paprikánál, burgonyánál, a tojásgyümölcsnél és a paradicsomnál nehezen, a kabakosok (uborka, sárga- és görögdinnye, spárgatök, patisszon, cukkíni) esetében a káliumtól jól megkülönböztethető (1. kép).
– Az egyszikű növények levelein hosszanti irányban először apró pettyek, foltok, majd ezek összemosódásával narancssárga csíkok képződnek a levélnyél irányából (2. kép).


2. kép: Magnéziumhiány tünete kukoricán (fotó: K+S KALI)

A színelváltozás először az idősebb leveleken jelenik meg, de eltérően a nitrogén- vagy a káliumhiánytól, ritkán a legalsó, sokkal inkább a középtáji vagy a szár alsó kétharmadának környékén elhelyezkedő leveleken mutatkozik. A sárgás elszíneződésre – ellentétben a káliumhiánnyal – jellemző, hogy a klorózis nem világos vagy fakó sárga, hanem élénksárga, gyakran lilás, narancsvörös tónusú, mely a hiány mértékének fokozódásával a középső, majd a fiatal levelekre is áthúzódik.

Jobb a megelőzés, de ha a tünetek megjelentek, lombtrágyázással a beteg növény gyógyítható – igaz nem olya gyorsan, mint a nitrogén esetében. A magnézium-szulfát (keserűsó) 4-5 %-os, a magnézium-nitrát (pl. Magnisal) 0,5-1,2 %-os töménységben használható a zöldségfélék esetében, de kedvezőbbek a tapasztalatok a többszöri, de hígabb (0,5%) oldatok használatával. A gyors hatás feltétele a nagy, egészséges lombozat!

(Terbe István – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Spárga a fókuszban: mitől lett luxus a tavasz zöldsége?

2025. május 19. 08:10

A spárga tavaszi sztárnövény, de megéri az árát? Körbejártuk termesztését, környezetterhelését és a tudatos fogyasztás lehetőségeit.

A zöldbab gazdasági jelentősége

2025. május 12. 14:10

A fajtakiválasztásnál, a környezeti és agrotechnikai lehetőségek mellett, a piac igényeivel is számolni kell.

Kelbimbó a kertben: bőséges és ízletes termés őszre

2025. május 8. 11:10

A kelbimbó megosztó zöldség. Sokan csak úgy emlékeznek rá, mint a  gyerekkori mumus a tányéron. Valójában egy rendkívül értékes növény,

Zöldségvetőmagok: egy láthatatlan, mégis meghatározó szektor

2025. május 6. 13:10

A zöldségvetőmag-szektor a mezőgazdaság egy rendkívül specializált ágazata, amely ugyan ritkán kerül reflektorfénybe, ám kulcsszerepet játszik a globális élelmezésbiztonságban.

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: támadják a kukoricát a vetésfehérítő bogarak

2023. június 27. 09:16

A front az eső mellett viharos szelet, helyenként jégesőt hozott, így a még álló búzatáblák egy részét is ledöntötte.

Hogyan tároljam a burgonyát, hogy ne csírázzon ki és ne is rothadjon meg?

2022. december 28. 04:36

Arra a kérdésre szeretnék választ kapni, hogy hogyan tároljam a burgonyát, hogy ne csírázzon és ne rothadjon meg?

Szuperkrumplit állítanak elő, ellenállóbb lesz a betegségekkel és környezeti stresszel szemben

2023. szeptember 4. 14:40

Magyarországon is egyre kevésbé gazdaságosan megtermelhető és egyre csökkenő termőterületen vetett termény a burgonya. Kutatók éppen ezért keresik a módját, hogyan fokozhatnák az ellenálló képességét és egyben javíthatnák a minőségét.

Mitől lett "bibircsókos" a burgonya?

M. Mária kérdése: Szeretnék segítséget kérni, hogy milyen betegségre utal, ha a burgonya gumója úgy néz ki, mintha bibircsókos, ragyás lenne?