30℃ 15℃
május 3. Tímea, Irma, Jakab, Fülöp
Zöldség

Magnéziumhiány zöldségféléken

Agrofórum Online

A magnézium, a növények által hasznosított mennyiséget figyelembe véve, nem sorolható a mikroelemek közé, zöldségfélék esetében 40-60 kg/ha, de hajtatásban, hosszú kultúrák esetében a 100 kg-ot is meghaladhatja. A termesztett növényeink – beleértve a zöldségféléket, a szőlőt és a gyümölcsöket is – eltérő, de jelentős mennyiségben és ütemben halmozzák fel. (A gyümölcsfélék 0,25-0,5%-ban, a zöldségfélék esetében nagyobb a szóródás 0,25-0,8%-ban tartalmaznak magnéziumot, a hüvelyes takarmányokban kétszer-háromszor annyi van, mint a gabonafélékben.)

1. kép: Magnéziumhiány tünete paradicsom levélen (fotó: K+S KALI)

A magnéziumhiány felismerhető, de könnyen összetéveszthető a káliumhiánnyal. Alapvetően két tünetcsoportja ismert, de az egyszikű növényeken esetében (kukorica, gabona hagyma, spárga) van egy harmadik megjelenési formája is:
– A levél széle irányából, egyre nagyobb, és egyre élesebben kivehető világos (sárgás) foltok alakulnak ki, amelyek a levél főerének irányába húzódnak. (A zöldségféléken ritkább.)
– A levéllemez közepétől, a levélnyél irányából induló, legyező alakú sárgulás, amely először levélerek vagy a levélnyél közelében, a főerek között alakul ki. A legtöbb zöldségnövényen ez a tünet látható, a paprikánál, burgonyánál, a tojásgyümölcsnél és a paradicsomnál nehezen, a kabakosok (uborka, sárga- és görögdinnye, spárgatök, patisszon, cukkíni) esetében a káliumtól jól megkülönböztethető (1. kép).
– Az egyszikű növények levelein hosszanti irányban először apró pettyek, foltok, majd ezek összemosódásával narancssárga csíkok képződnek a levélnyél irányából (2. kép).


2. kép: Magnéziumhiány tünete kukoricán (fotó: K+S KALI)

A színelváltozás először az idősebb leveleken jelenik meg, de eltérően a nitrogén- vagy a káliumhiánytól, ritkán a legalsó, sokkal inkább a középtáji vagy a szár alsó kétharmadának környékén elhelyezkedő leveleken mutatkozik. A sárgás elszíneződésre – ellentétben a káliumhiánnyal – jellemző, hogy a klorózis nem világos vagy fakó sárga, hanem élénksárga, gyakran lilás, narancsvörös tónusú, mely a hiány mértékének fokozódásával a középső, majd a fiatal levelekre is áthúzódik.

Jobb a megelőzés, de ha a tünetek megjelentek, lombtrágyázással a beteg növény gyógyítható – igaz nem olya gyorsan, mint a nitrogén esetében. A magnézium-szulfát (keserűsó) 4-5 %-os, a magnézium-nitrát (pl. Magnisal) 0,5-1,2 %-os töménységben használható a zöldségfélék esetében, de kedvezőbbek a tapasztalatok a többszöri, de hígabb (0,5%) oldatok használatával. A gyors hatás feltétele a nagy, egészséges lombozat!

(Terbe István – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Miért olyan drága a paprika? + videó

2025. április 30. 16:10

A tavaszi, kora nyári időszakban mélyen a zsebünkbe kell nyúlni egy jó adag primőr zöldség megfizetéséért (is). Nézzünk a mélyére, hogy hogyan áll össze a paprika ára! Videónkból kiderül.

Új tájfajta a kínálatban: megérkezett a Herencsényi paradicsom

2025. április 25. 13:10

A hazai tájfajta paradicsomok népszerűsítésében úttörő szerepet vállaló Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) idén új fajtával bővíti palettáját.

Téli Parázs: a nagydobosi sütőtök újjászületése

2025. április 17. 08:10

Egy házaspár húsz éve dolgozik azon, hogy a legendás nagydobosi sütőtök újra méltó helyére kerüljön a magyar gasztronómiában.

Az oltott növények jelentősége a zöldséghajtatásban

2025. április 2. 11:10

Az oltást eredetileg a monokultúra miatt kezdték el használni, hogy növényvédelmi problémákat kerüljenek el általa.

Betegség okozza a barnás vonalakat a burgonyagumóban?

2023. április 29. 04:36

Érdeklődöm, hogy a mellékelt képeken is látható elváltozás a burgonyán valamilyen betegség jele-e, és hogy az elváltozás ellenére a burgonya bátran fogyasztható-e? A héj alatt párhuzamosan barnás vonalak hálózata látható. A gumót merőlegesen vágva barna kört képez a héj alatt, míg párhuzamosan vágva hálós vonalrendszert.

Zsenge burgonyagumók előállítására irányuló technológiai változatok

2018. november 6. 07:36

A burgonya jelenleg a világ harmadik legfontosabb élelmiszernövénye. A termelés volumenében csak a rizs és a búza előzi meg. Napjainkban több mint 100 országban, mintegy 20 millió hektáron 320-340 millió tonna nagyságrendben termesztik. A termelés felfutásával egyidejűleg a hasznosítás tekintetében is jelentős változások következtek be.

„Újburgonya” – nem csak tavasszal

2018. november 23. 04:36

A nyári ültetésből származó, nem teljesen beparásodott héjú burgonya tetszetősebb, mint a teljesen beparásodott héjú. Termesztésének lehetőségeiről, értékeiről szól a Zöldségtermesztés rovat e havi írása.

Nem számít a burgonyatermés visszaesésére a terméktanács

2023. február 26. 05:32

Idén várhatóan nem csökken a burgonya belföldi termőterülete; a téli csapadék jót tett az ültetvényeknek- közölte az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács.