Zöldség

Meleg légtér, gyenge termés – retek, burgonya, sárgarépa, petrezselyem

Agrofórum Online

A pontos klímaszabályozás a sikeres zöldséghajtatás kulcskérdése! A termesztők jelentős része csak a hideget tartja a növényre nézve „veszélyesnek”, ezért a szellőztetést, a fűtést a melegigényes paprika, uborka, padlizsán vagy paradicsom esetében veszik komolyan, azzal viszont nem számolnak, hogy a hidegtűrő növények esetében, mint a hónapos retek, a burgonya vagy a gyökérzöldségek (sárgarépa, petrezselyem), a meleg is kedvezőtlen lehet.

A hidegtűrő fajok esetében ráadásul maga a növény is megtévesztő módon viselkedik. A melegebb légtérben erősebb, nagyobb lombozatot fejlesztenek, jelezvén azt, hogy ideális, jobb a magasabb hőmérséklet. A felsorolt növények gazdasági értelemben vett termése a gyökér vagy a gyökérgumó melegben viszont kevésbé fejlődik, ellentétben a lombozattal. Fontos, hogy ilyenkor ne a hőérzetünk szerint szellőztessünk – ugyanis ezeknek a növényeknek az emberi test számára optimálisnak mondható értékekhez képest a termések kifejlesztéséhez alacsonyabb hőmérsékletre van szükség, magasabb értékek esetén a „lombozatra dolgozik” a növény, és nem a termést fejleszti.

Abszolút értékekről a növények hőigénye kapcsán nem lehet beszélni. Mindig a növény fejlettsége és a fényviszonyok azok, kisebb mértékben pedig a fajta, amihez a légtér hőmérsékletét igazítani kell. Így lombleveles korban az alábbi értékek tartása ajánlott:

Hónapos retek:
– nappal, borús idő esetén: ~ 15-20 0C
– nappal, napos idő esetén: ~ 20-25 0C
– éjjel, borús nap után: ~ 10-13 0C
– éjjel, napos idő után: ~ 13-16 0C

Sárgarépa és petrezselyem:
– nappal, borús idő esetén: ~ 14-20 0C
– nappal, napos idő esetén: ~ 16-22 0C
– éjjel, borús nappal után: ~ 12-14 0C
– éjjel, napos idő után: ~ 14-16 0C

Burgonya:
– nappal, borús idő esetén: ~16-20 0C
– nappal, napos idő esetén: ~ 18-22 0C
– éjjel, borús nappal után: ~ 13-15 0C
– éjjel, napos idő után: ~ 15-17 0C

(A javaslatban szereplő nagy nappali intervallumok abból adódnak, hogy napos és borús idő esetén is más a sugárzási értéke tél végén, és más áprilisban. Értelemszerűen a magasabb értékek az áprilisi, az alacsonyabbak a februári hónapra vonatkoznak.)

(Dr. Terbe István – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Melyik paprikát mire használjuk? Segítünk választani!

2025. július 22. 11:10

A paprikafajták rendkívül sokfélék, megjelenésükben, ízükben és csípősségükben is jelentősen eltérhetnek egymástól.

Mi okozza az uborka keserűségét, és mit tehet ellene?

2025. július 20. 08:10

Miért lesz keserű az uborka? Mutatjuk a leggyakoribb okokat, és azt is, hogyan előzheti meg ezt az ízhibát a kertben!

Virágzik, de nem terem a cukkini? Segítünk!

2025. július 18. 16:10

Hiába virágzik a cukkini, termés nem fejlődik? Mutatjuk a lehetséges okokat, és hogyan serkentheti kézzel is a beporzást!

Így ismerheti fel, ha a paprika szenved – mentse meg időben!

2025. július 16. 16:10

A kánikula a paprikatermés ellensége: mutatjuk, hogyan ismerheti fel a hőstresszt, és mit tehet, hogy megmentse növényeit!

Nem kímélik a károsítók a szőlőt, zöldséget, gyümölcsöt sem

2018. május 11. 04:53

A kihajtott burgonyán megjelentek az első burgonyabogár imágók. Szinte minden növényen jelentkeznek a levéltetvek első kolóniái.

A csicsóka értékes haszonnövény, de könnyen kivadul

2023. augusztus 23. 16:10

A csicsóka (Helianthus tuberosus) más néven: csókapityóka, földialma vagy tótrépa, ami közeli rokona a napraforgónak. A fészkesvirágzatúak (Asteraceae) családjának, ezen belül is a csöves virágzatúak (Asteroideae) tagja, a napraforgó rokona.

Az édesburgonya tényleg a krumpli egészségesebb alternatívája?

2024. január 2. 13:40

Észak-Karolina állam a legnagyobb édesburgonya-termelő az Egyesült Államokban, a termesztett teljes mennyiség több mint 60 százalékát itt állítják elő. Nem meglepő tehát, hogy szakmai szervezet, az Észak-Karolinai Édesburgonya-bizottság (NCSPC) segíti az ágazat munkáját, most éppen egy kutatással.

Luxuscikk lehet a sült krumpli!

2018. december 29. 12:10

Míg Írországban az elmúlt évben a vendéglátóipari szektor 60-80 euróért juthatott hozzá egy tonna hámozott burgonyához, addig most 340-350 eurót kell fizetniük