Zöldség

Meleg légtér, gyenge termés – retek, burgonya, sárgarépa, petrezselyem

Agrofórum Online

A pontos klímaszabályozás a sikeres zöldséghajtatás kulcskérdése! A termesztők jelentős része csak a hideget tartja a növényre nézve „veszélyesnek”, ezért a szellőztetést, a fűtést a melegigényes paprika, uborka, padlizsán vagy paradicsom esetében veszik komolyan, azzal viszont nem számolnak, hogy a hidegtűrő növények esetében, mint a hónapos retek, a burgonya vagy a gyökérzöldségek (sárgarépa, petrezselyem), a meleg is kedvezőtlen lehet.

A hidegtűrő fajok esetében ráadásul maga a növény is megtévesztő módon viselkedik. A melegebb légtérben erősebb, nagyobb lombozatot fejlesztenek, jelezvén azt, hogy ideális, jobb a magasabb hőmérséklet. A felsorolt növények gazdasági értelemben vett termése a gyökér vagy a gyökérgumó melegben viszont kevésbé fejlődik, ellentétben a lombozattal. Fontos, hogy ilyenkor ne a hőérzetünk szerint szellőztessünk – ugyanis ezeknek a növényeknek az emberi test számára optimálisnak mondható értékekhez képest a termések kifejlesztéséhez alacsonyabb hőmérsékletre van szükség, magasabb értékek esetén a „lombozatra dolgozik” a növény, és nem a termést fejleszti.

Abszolút értékekről a növények hőigénye kapcsán nem lehet beszélni. Mindig a növény fejlettsége és a fényviszonyok azok, kisebb mértékben pedig a fajta, amihez a légtér hőmérsékletét igazítani kell. Így lombleveles korban az alábbi értékek tartása ajánlott:

Hónapos retek:
– nappal, borús idő esetén: ~ 15-20 0C
– nappal, napos idő esetén: ~ 20-25 0C
– éjjel, borús nap után: ~ 10-13 0C
– éjjel, napos idő után: ~ 13-16 0C

Sárgarépa és petrezselyem:
– nappal, borús idő esetén: ~ 14-20 0C
– nappal, napos idő esetén: ~ 16-22 0C
– éjjel, borús nappal után: ~ 12-14 0C
– éjjel, napos idő után: ~ 14-16 0C

Burgonya:
– nappal, borús idő esetén: ~16-20 0C
– nappal, napos idő esetén: ~ 18-22 0C
– éjjel, borús nappal után: ~ 13-15 0C
– éjjel, napos idő után: ~ 15-17 0C

(A javaslatban szereplő nagy nappali intervallumok abból adódnak, hogy napos és borús idő esetén is más a sugárzási értéke tél végén, és más áprilisban. Értelemszerűen a magasabb értékek az áprilisi, az alacsonyabbak a februári hónapra vonatkoznak.)

(Dr. Terbe István – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az oltott növények jelentősége a zöldséghajtatásban

2025. április 2. 11:10

Az oltást eredetileg a monokultúra miatt kezdték el használni, hogy növényvédelmi problémákat kerüljenek el általa.

A magyar dinnyetermesztők átálltak a vöröshagymára is

2025. február 24. 08:10

A vöröshagyma termesztése csak profi termelés, és korszerű, magas hozamú fajták használata mellett jövedelmező.

Sárgarépák érzékszervi jellemzőinek vizsgálata

2025. február 17. 07:10

A termesztőket mindig foglalkoztatta, hogy a különböző földrajzi régiókban termesztett répák között milyen különbségeket lehet kimutatni.

Egyre nagyobb figyelmet kap a retek

2025. február 10. 09:40

Az ősi retekfajták gyökere hosszúkás és kúpos. Az új fajták ugyanakkor hengeresek, gömbölyűek vagy lapítottak.

Érdemes burgonyát termeszteni

2018. szeptember 4. 14:00

A burgonyatermelés ma tiszteletre méltó tevékenység. Régen is nehéz volt ez a munka, és jelenleg sem könnyebb.

Szinte kirabolják a termelőket és fogyasztókat a belga burgonyapiacon

2024. július 11. 10:10

Egy friss Greenpeace-felmérés szerint a belga burgonyapiac 90 százalékát 7 nagyobb társaság tartja ellenőrzés alatt.

Ropogós pecsenye lazacos krumplival

2019. december 22. 04:39

Sok ismerősömtől hallottam, hogy az ünnepi asztal elengedhetetlen étele a lazac. Hogy ezt ki milyen formában vagy fogásként képzeli el, annak csak a képzelet szabhat határt.

Ideális szántóföldi burgonyafajták

2019. május 1. 08:46

A sikeres burgonyatermesztés alapja sok minden mellett a megfelelő fajtaválasztás. Jöjjön egy kis segítség ehhez a nem egyszerű feladathoz.