Zöldség

Meleg légtér, gyenge termés – retek, burgonya, sárgarépa, petrezselyem

Agrofórum Online

A pontos klímaszabályozás a sikeres zöldséghajtatás kulcskérdése! A termesztők jelentős része csak a hideget tartja a növényre nézve „veszélyesnek”, ezért a szellőztetést, a fűtést a melegigényes paprika, uborka, padlizsán vagy paradicsom esetében veszik komolyan, azzal viszont nem számolnak, hogy a hidegtűrő növények esetében, mint a hónapos retek, a burgonya vagy a gyökérzöldségek (sárgarépa, petrezselyem), a meleg is kedvezőtlen lehet.

A hidegtűrő fajok esetében ráadásul maga a növény is megtévesztő módon viselkedik. A melegebb légtérben erősebb, nagyobb lombozatot fejlesztenek, jelezvén azt, hogy ideális, jobb a magasabb hőmérséklet. A felsorolt növények gazdasági értelemben vett termése a gyökér vagy a gyökérgumó melegben viszont kevésbé fejlődik, ellentétben a lombozattal. Fontos, hogy ilyenkor ne a hőérzetünk szerint szellőztessünk – ugyanis ezeknek a növényeknek az emberi test számára optimálisnak mondható értékekhez képest a termések kifejlesztéséhez alacsonyabb hőmérsékletre van szükség, magasabb értékek esetén a „lombozatra dolgozik” a növény, és nem a termést fejleszti.

Abszolút értékekről a növények hőigénye kapcsán nem lehet beszélni. Mindig a növény fejlettsége és a fényviszonyok azok, kisebb mértékben pedig a fajta, amihez a légtér hőmérsékletét igazítani kell. Így lombleveles korban az alábbi értékek tartása ajánlott:

Hónapos retek:
– nappal, borús idő esetén: ~ 15-20 0C
– nappal, napos idő esetén: ~ 20-25 0C
– éjjel, borús nap után: ~ 10-13 0C
– éjjel, napos idő után: ~ 13-16 0C

Sárgarépa és petrezselyem:
– nappal, borús idő esetén: ~ 14-20 0C
– nappal, napos idő esetén: ~ 16-22 0C
– éjjel, borús nappal után: ~ 12-14 0C
– éjjel, napos idő után: ~ 14-16 0C

Burgonya:
– nappal, borús idő esetén: ~16-20 0C
– nappal, napos idő esetén: ~ 18-22 0C
– éjjel, borús nappal után: ~ 13-15 0C
– éjjel, napos idő után: ~ 15-17 0C

(A javaslatban szereplő nagy nappali intervallumok abból adódnak, hogy napos és borús idő esetén is más a sugárzási értéke tél végén, és más áprilisban. Értelemszerűen a magasabb értékek az áprilisi, az alacsonyabbak a februári hónapra vonatkoznak.)

(Dr. Terbe István – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Vessem vagy ültessem a zöldségféléket? És mikor?

2025. január 13. 13:10

A vetőmagot és palántát vásárlók, akik egyben fogyasztók is, a legjobb genetikai tulajdonságokat és a legjobb minőségi paramétereket várják el a szaporítóanyagtól.

Értékes választékbővítő zöldségek: a szárzeller és a gumós édeskömény

2025. január 6. 08:40

Hogy zöldségek vagy fűszernövények, megoszlanak a vélemények, mindenesetre gyógyító hatásuk bizonyított.

Korai burgonyát a házikertből

2024. december 29. 08:10

Az elmúlt években továbbra is szívesebben vásárolták a fogyasztók a fólia alól szedett, részleges takarással termesztett és a csak előcsíráztatással, szabadföldön nevelt tavaszi zsenge burgonyát.

A zöldhagyma hajtatása: fólia alatt a fagyot is elviseli

2024. december 11. 11:10

Vannak, akik már ősszel talajba duggatják, és a tél folyamán fóliát húznak rá, a hideg, nagyobb fagyok beállta előtt fóliával betakarják.

Mi okozza az elszíneződéseket a burgonya gumóján?

2024. október 21. 04:40

Mi okozza a képen látható tüneteket a burgonya gumóján? Tájékoztatásukat előre is köszönöm!

Miért kell a burgonyatöveket feltölteni?

2023. június 1. 04:36

Krumplitermesztéssel kapcsolatban szeretnék feltenni egy kérdést Önöknek. Miért kell a burgonya töveit földdel feltölteni?

„Újburgonya” – nem csak tavasszal

2018. november 23. 04:36

A nyári ültetésből származó, nem teljesen beparásodott héjú burgonya tetszetősebb, mint a teljesen beparásodott héjú. Termesztésének lehetőségeiről, értékeiről szól a Zöldségtermesztés rovat e havi írása.

Betegség okozza a barnás vonalakat a burgonyagumóban?

2023. április 29. 04:36

Érdeklődöm, hogy a mellékelt képeken is látható elváltozás a burgonyán valamilyen betegség jele-e, és hogy az elváltozás ellenére a burgonya bátran fogyasztható-e? A héj alatt párhuzamosan barnás vonalak hálózata látható. A gumót merőlegesen vágva barna kört képez a héj alatt, míg párhuzamosan vágva hálós vonalrendszert.