Zöldség

Paprika, paradicsom – Érdemes-e korábban ültetni?

Agrofórum Online

Az általános felmelegedésből néhány primőrtermesztő tévesen azt a következtetést vonja le, hogy több fagyérzékeny növény, így a paprika, paradicsom, uborka, dinnye, főzőtök, padlizsán korábban lesz ültethető, vagy akár megkockáztatható fóliatakarás nélküli termesztésük is (alagutas, síkfóliás, váznélküli fóliás szabadföldi termesztés).

Fagyos nap (t min. < 0 oC) 80–130 fordul elő hazánkban évente. 90 napnál kevesebbet figyeltek meg a Duna–Tisza közének déli területein, a Balaton környékén és Észak-Somogyban. A primőrtermesztést, de a kései (tömeg) termesztés eredményességét is nagymértékben befolyásolja a késő tavaszi és a kora őszi fagyok fellépése. Az utolsó tavaszi (talaj menti) fagy – a magasabb hegységeket figyelmen kívül hagyva – április 25. és május 15. között figyelhető meg (Fagyosszentek) az ország területén, ami a korai zöldségtermesztés szempontjából kritikus.

A klímaváltozással kapcsolatos előrejelzések szerint pont a kritikus és bizonytalan tavaszi időjárás az, ami alig fog változni, sőt nagy valószínűséggel a szélsőséges értékek gyakoribbak lesznek. A kiszámíthatatlanság pedig a termesztés biztonságát nagymértékben rontja, azaz a mindig kemény küzdelmet jelentő export-réspiacaink megtartását tovább fogja nehezíteni (dinnye, paprika). Az eddig feldolgozott adatok alapján reálisabbnak tűnik a fagyvédelmi technológiai eljárások (pl. részleges és átmeneti fóliatakarási módszerek) további alkalmazása, illetve fejlesztése.

A koraiság erőltetése – például egy héttel korábbi kiültetés – nem számítva a kockázati veszélyt – nem fog számottevő előnyt jelenteni. Nem a napok száma, hanem a hőösszeg az, ami realizálódik a korábbi érésben. Kora tavasszal a biológiai küszöb érték feletti hőmennyiség minimális, naponta egy-két fok, ezt összegezve (hőösszeg) júniusban, júliusban jó esetben egy-egy nap koraiságot jelent csak.

(Terbe István – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

FEDELE kertészeti gépek az AGRITECHNICÁN

2025. november 18. 11:10

A szántóföldi zöldség- és gyümölcstermesztés gépesítéséhez megbízható bázist biztosít az olasz Fedele Mario gépgyártó vállalat, amely gépkínálatát a hannoveri Agritechnica 2025 kiállításon az érdeklődők is megtekinthették.

Hűtőben tárolja a hagymát? Nagy hibát követ el!

2025. november 17. 11:10

A legtöbben rossz helyen tartják a hagymát – és emiatt hamar megrohad. Nézd meg, hová kell tenned valójában!

A hobbi, ami értéket teremt - paprikaszószok formájában

2025. november 12. 04:56

Oravecz Kristóf századosnál, a Magyar Honvédség Kiss József 86. Helikopterdandár pilótájánál jártunk. Kristóf hobbija a paprikaszósz készítés. A hobbiból kisebb vállalkozás lett.

A fokhagyma termesztése és helyes betakarítása

2025. november 7. 16:10

A fokhagyma termesztése néhol már több ezer évre nyúlik vissza a történelemben. Hazánkban és a legtöbb európai országban azonban ez csak néhány évszázados múltat jelent.

Így kerülhetők el a paradicsom nem fertőző betegségei

2023. július 27. 10:40

Deformált, repedezett, heges a paradicsom termése? Esetleg nem elég tömött, kevés benne a mag és a léállomány? Ilyenkor egyszerűen megelőzhető, nem fertőző betegségek állhatnak a háttérben.

Mitől rohad, sárgul, pusztul a paradicsom? Itt a válasz!

2025. július 20. 11:10

Még a legnagyobb nyári melegben is sok veszély leselkedik a paradicsomra – így védje meg kártevőktől és betegségektől!

Determinált vagy folytonnövő paradicsom az ideális választás?

2019. március 30. 06:37

Amióta létezik paradicsomtermesztés, a gazdálkodók egyik legnagyobb problémája, hogy folyton növő, vagy bokorparadicsomot termesszenek. Mindkét típusnak megvannak a maga előnyei és hátrányai, lássuk, kinek melyik típus termesztése javasolt.

Zöldség Képgaléria

Darabja 700 forint: ezt tudja a világ legdrágább epre

2024. március 26. 07:10

Az „Omakase Berry” névre hallgató eper elképesztő árakkal és páratlan ízélménnyel hódítja meg a világot.