17℃ 11℃
október 29. Nárcisz, Melinda, Őzike
Zöldség

Paprika, paradicsom – Érdemes-e korábban ültetni?

Agrofórum Online

Az általános felmelegedésből néhány primőrtermesztő tévesen azt a következtetést vonja le, hogy több fagyérzékeny növény, így a paprika, paradicsom, uborka, dinnye, főzőtök, padlizsán korábban lesz ültethető, vagy akár megkockáztatható fóliatakarás nélküli termesztésük is (alagutas, síkfóliás, váznélküli fóliás szabadföldi termesztés).

Fagyos nap (t min. < 0 oC) 80–130 fordul elő hazánkban évente. 90 napnál kevesebbet figyeltek meg a Duna–Tisza közének déli területein, a Balaton környékén és Észak-Somogyban. A primőrtermesztést, de a kései (tömeg) termesztés eredményességét is nagymértékben befolyásolja a késő tavaszi és a kora őszi fagyok fellépése. Az utolsó tavaszi (talaj menti) fagy – a magasabb hegységeket figyelmen kívül hagyva – április 25. és május 15. között figyelhető meg (Fagyosszentek) az ország területén, ami a korai zöldségtermesztés szempontjából kritikus.

A klímaváltozással kapcsolatos előrejelzések szerint pont a kritikus és bizonytalan tavaszi időjárás az, ami alig fog változni, sőt nagy valószínűséggel a szélsőséges értékek gyakoribbak lesznek. A kiszámíthatatlanság pedig a termesztés biztonságát nagymértékben rontja, azaz a mindig kemény küzdelmet jelentő export-réspiacaink megtartását tovább fogja nehezíteni (dinnye, paprika). Az eddig feldolgozott adatok alapján reálisabbnak tűnik a fagyvédelmi technológiai eljárások (pl. részleges és átmeneti fóliatakarási módszerek) további alkalmazása, illetve fejlesztése.

A koraiság erőltetése – például egy héttel korábbi kiültetés – nem számítva a kockázati veszélyt – nem fog számottevő előnyt jelenteni. Nem a napok száma, hanem a hőösszeg az, ami realizálódik a korábbi érésben. Kora tavasszal a biológiai küszöb érték feletti hőmennyiség minimális, naponta egy-két fok, ezt összegezve (hőösszeg) júniusban, júliusban jó esetben egy-egy nap koraiságot jelent csak.

(Terbe István – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Tartható-e az édesburgonya tél végéig? Igen!

2025. október 29. 08:10

Tárolási hőmérséklet, szellőzés, sérülések – ezek döntik el, hogy hónapok múlva is ehető lesz-e az édesburgonya.

Meddig hagyhatjuk a sárgarépát a földben?

2025. október 25. 07:10

Ősszel sok kertben még mindig a földben marad a répa – de vajon jól tesszük? Megnéztük, meddig bírja tényleg a talajban.

Aranyló gumók és zöld energia: a csicsóka új szerepben

2025. október 20. 07:10

A csicsóka, amely kibírja az aszályt, helyreállítja a talajt és egészséges táplálékot ad – most ismét a figyelem középpontjába került.

Másodpercek alatt kielemzi a paradicsomot egy telefonos alkalmazás

2023. október 28. 13:10

Bár szobanövényekre már számos applikáció kapható, amely segít a növények gondozásában, ezúttal megjelent az első agrár-applikáció, amely mélyreható analízist képes adni a terményekről, méghozzá fotó alapján.

Mi a tűzdelés (pikírozás) trükkje?

2025. március 13. 05:40

A tűzdelés (vagy pikírozás) egy kertészeti eljárás, amely során a zsúfoltan fejlődő palántákat külön ültetik tágasabb helyre.

Milyen fajtát válasszak, hogy nyártól őszig folyamatosan teremjen a paradicsom?

2025. február 4. 04:37

Hogyan lehet elérni, hogy nyár elejétől őszig folyamatosan legyen érő paradicsomom a kertben? Nyár végére legyengülnek a tövek, leveleik leszáradnak és már alig teremnek. Milyen fajtát válasszak?

Miért száradnak, sárgulnak a paradicsom levelei a balkonon?

2023. augusztus 24. 04:40

Az egyik balkonládában a paradicsomom levelei hirtelen elkezdtek elszáradni, sárgás-barnás foltok jelentek meg rajtuk. Sok levél fonákján apró, sötétbarna pöttyök vannak. A terméseknek (egyelőre) semmi bajuk. Fényképet csatolok.