32℃ 20℃
június 7. Róbert, Robertina, Arianna, Fülöp, Roberta
Zöldség

Világméretekben a zöldségágazat húzónövénye: a paradicsom

Agrofórum Online

Világméretekben napjaink legdinamikusabban fejlődő agrárágazata a zöldségtermesztés, húzónövénye a paradicsom. Ma már világviszonylatban közel 180 millió tonnát állítanak elő belőle, ez a világ összes zöldségtermelésének 17%-a.

A The Daily Records tavalyi felmérése szerint jelenleg a világ legnagyobb paradicsomtermelője Kína, 56,8 millió tonnát állít elő. Kínát 18,7 millió tonnával India, 14,5 millió tonnával az Egyesült Államok követi. A világ paradicsomtermelése meglehetősen koncentrált, a 12 legnagyobb termelő ország állítja elő az összes terméktömeg közel 80%-át. Az 1 főre jutó éves globális paradicsomfogyasztás az utóbbi fél évszázadban közel háromszorosára növekedett, 1963-ban még csak 7,5 kg/év/fő volt, napjainkban pedig már a 20 kg/év/fő nagyságrendet is meghaladja.

Miközben a világ paradicsomtermelése dinamikusan növekedett az elmúlt évtizedekben, nálunk drámaian visszaesett.

A paradicsom tápértéke és gyógyhatása

A Solanaceae (Burgonyafélék) családba tartozó paradicsom géncentruma Dél-Amerikában, a mai Peru, Chile orográfiai szempontból magas fekvésűnek minősülő területein található. George Mateljan a világ legegészségesebb táplálékait ismertető könyvében (World’s Healthiest Foods) a paradicsom is megtalálható. A Deseret News Family tavalyi minősítése szerint pedig egyike a világ 10 legegészségesebb élelmiszerének, a természetes élőhelyéről kifogott (nem tenyésztett) lazac, olívaolaj, sovány marhahús, a brokkoli, a spenót, a joghurt, szója, bogyós gyümölcsök, a biológiai érettségben lévő csemegepaprika mellett.

Európába kerülése idején a paradicsomot még dísznövénynek tekintették, bogyóit nem fogyasztották, mert mérgezőnek vélték. A már zöldségféleként hasznosított növény valós értékeire is csak a közelmúltban derült fény, de ennek köszönhetően ma már a világ legegészségesebb táplálékai között tartják számon. Különleges értéket képvisel színanyaga, a likopin, amely az A-vitamin (a retinol) provitaminja, valamint markáns antioxidáns és gyulladásgátló hatású. Figyelmet érdemlő C- és K-vitamin-tartalma, valamint a benne található molibdén és a réz is. Említésre méltó továbbá fehérje-, biotin- (B7-vitamin) és diétásrost-tartalma. A paradicsom (a benne lévő biológiailag aktív vegyületeknek köszönhetően) védelmet biztosít több ráktípus, elsősorban a prosztata- és a vastagbélrák kialakulása ellen. Csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet. Szemvédő hatású és gátolja a bőr öregedését, javítja a fogak és a csontok állapotát és segít megelőzni a vesekőképződést. Nagy előnye, hogy mind tápértéke, mind gyógyító hatása sűrítményként feldolgozva is megmarad.

Fajtatípusok

A fajták csoportosítása növekedési jellegük, genetikai státuszuk, illetve felhasználhatóságuk alapján történhet. A növekedés jellege szerint megkülönböztetünk determináltakat és folytonnövőket. A determinált fajták hajtás növekedését annak végén képződő virágfürt zárja le. A folytonos növekedésűek hajtás növekedése korlátlan, mindaddig, amíg biztosítottak a növény életfeltételei. A determinált csoporton belül egyes fajták esetében két fürt között több levél is képződhet. Ezek habitusa erőteljesebb, és több bogyót is nevelnek – ezt a típust a termesztők féldetermináltnak nevezik. Ez azonban nem tudományos, hanem gyakorlati kategória, ugyanis arról van szó, hogy lezárja-e egy virágfürt a hajtásvéget, vagy nem (félig nem záródhat le a hajtás). A folytonos növekedésű fajtákat magas légterű termesztőberendezésekben, és támrendszeres szabadföldi termesztésben, az erőteljes növekedésű determináltakat (féldetermináltakat) a szántóföldi tömegtermesztésben alkalmazzák.

Genetikai státuszuk szerint a fajták lehetnek szabad elvirágzásúak (konstansak) és hibridek. A felhasználás jellege szerint étkezési célú (friss fogyasztású) és konzervipari fajtákat különböztetünk meg. Az étkezési fajták között hosszú ideig pulton tartható (long shelf life, rövidítve LSL) fajták színesítik a választékot. Ezek olyan gént (géneket) tartalmaznak, amelynek hatására a bogyók beszíneződési és puhulási folyamatai időben elválnak egymástól. Ez azt eredményezi, hogy a bogyók tárolhatósága három-négyszeresre növekszik (12-15 napra), ízük azonban nem éri el a nem tárolható fajtákét. Ezért jelentek meg ismét az ún. heirloom (örökség) fajták, amelyek a termesztésből – heterogén bogyóalakjuk, méretük és tárolhatóságuk hiánya miatt – már évtizedekkel ezelőtt kiszorultak (1. kép).

1. kép A mediterrán térség jellegzetes étkezési fajta változata a salátaparadicsom

Ízük azonban kiváló, ma már ezek adják az Egyesült Államok friss paradicsom fogyasztásának közel 20%-át. A konzervipari fajtákkal szemben alapvető elvárás az intenzív piros szín (a magas likopinérték), valamint a magas szárazanyag-tartalom. Ez utóbbi a sűrítménygyártás (püré) gazdaságossága miatt fontos szempont. A magas szárazanyag-tartalmú bogyókból olcsóbban lehet sűrítményt előállítani, a konzerviparnak pedig napjainkban ez a legnagyobb tömegben előállított terméke.

Környezeti igénye

A paradicsom összességében közepes vízigényű, de azt jól hasznosító növény. Ilyen tekintetben kritikus a tömeges virágzás, bogyókötődés és bogyófejlődés időszaka, az ekkor adott öntözés különösen hatékony (2. kép).

2. kép A paradicsom víz- és nitrogénigény szempontból kritikus fázisa a tömeges zöldbogyófejlődés ideje. Vízhiány esetén tömegesen jelentkezik a levélpödrődés

Mérsékelten melegigényes, fagyérzékeny növény, 18 és 30 oC hőmérsékleti határok között termeszthető. A nálunk használt Markov-Hajev-féle kategorizálásban a 22 oC csoportban szerepel. A magvak csírázása 10 oC hőmérsékleten indul meg, de lendületes, gyors csírázásra csak 20-22 oC-on lehet számítani. Fényigénye nagy, legalább napi 12 órás, 5000 lux erősségű megvilágításra van szüksége.

Közel azonos mennyiségben igényli a nitrogént, foszfort és a káliumot. Sok nitrogénre van szüksége az intenzív lombnövekedés és a tömeges bogyófejlődés idején. Foszforigényének maximuma a tömeges virágzás, bogyókötődés idejére esik, káliumigénye az egész tenyészidőszak alatt közel egyenletes.

Optimálisak számára a legalább 1,2%-humuszt tartalmazó, középkötött, 5,6-8,2 pH-értékű talajok. Fontos tudnivaló, hogy a paradicsom talajjal takart szár részein járulékos gyökerek képződnek, ezért az esetleges megnyúlt palánták mélyebbre, ill. a talajban elfektetve is kiültethetők.

Termesztése

Napjainkra már Magyarországon is, mind termesztéstechnológiáját, mind fajtahasználatát illetően elvált egymástól az étkezési, (friss piaci) és a konzervipari feldolgozásra szánt nyersanyag előállításának gyakorlata. Ez nagy előre lépésnek számít, mert évtizedekkel korábban még egységes volt. Az augusztus 5-ig leszedett paradicsom friss exportáru alapot képezett, az azt követően leszedett pedig konzervipari feldolgozásra került. Ez azt eredményezte, hogy a betakarított paradicsom mindkét célnak megfelelt ugyan, de egyiknek sem tökéletesen. A paradicsom 14-15 permetezést magában foglaló, preventív növényvédelmet igényel. Betegségellenálló fajták használata esetén 4-6 permetezés megtakarítható.

Körülményeink között a palántakiültetéssel történő állománybeállítás tekinthető biztonságosnak, étkezési célú termesztésben csak evvel szabad számolni. Konzervipari termesztésben 10-20%-os helybevetési arány felvállalható a rövid tenyészidejű fajták esetében. Hektáronként – a fajta növekedési erélyétől és az alkalmazott sor- és tőtávolságtól függően – 25-35 ezer növény helyezhető el, az ehhez szükséges szaporítóanyag felneveléséhez 45-55 m2 palántanevelő felület szükséges. Palántáról történő szaporítás esetén fontos tennivaló, a növények kiültetése előtt a fiatal növények edzése, fokozatos hozzászoktatása a szabadföldi körülményekhez. Ezt a tervezett kiültetés előtt 1 héttel kell megkezdeni.

A friss piaci értékesítésre irányuló termesztésben alapvető cél a minél hosszabb (július elejétől szeptember végéig tartó) szedési időszak biztosítása (3. kép).

3. kép Az étkezési paradicsom gyakran fürtösen kerül értékesítésre, mert így a zöld részek állapota jelzi a bogyók frissességét

Ehhez a magvetést legkésőbb március elején el kell végezni. hogy a palánták – az időjárás alakulásától függően – április végén, május elején kiültethetők legyenek. Hektáronként 0,25 kg vetőmagszükséglet tervezhető. Kiültetés után célszerű a sorközöket vizet áteresztő agrofóliával takarni. Erre a talaj gyorsabb felmelegedése, valamint a hatékonyabb vízgazdálkodás elősegítése érdekében van szükség. A kiültetés után 3-5 héttel elvégzett nitrogénfejtrágyázás, majd az ezt követő öntözés határozott termésnövelő hatású.

Étkezési paradicsom termesztésben érdemes támrendszert alkalmazni, hogy a bogyók ne szennyeződjenek a talajtól. Ebben az esetben azonban bizonyos fitotechnikai beavatkozásra (metszés) is szükség van. A 3 hónapos szedési időszak csak rendszeres öntözés, fejtrágyázás és növényvédelem mellett biztosítható. A paradicsom folyamatosan virágzik, köt termést és bogyót nevel. Az első kötésekből származó termések június utolsó, július első napjaira kezdenek érni. A szedést július 5-10. között lehet megkezdeni, és ettől kezdve, 3-5 naponként folytatni. A világfajták piros színűek. enyhén megnyúlt gömb alakúak, 90-110 gramm átlagtömegűek. Kivételt képez a mediterrán térségben termesztett Marmand típusú salátaparadicsom, amely tagolt felületű (gerezdes), lapított gömb alakú, átlagtömege pedig meghaladhatja a 250-350 grammot is.

A konzervipari nyersanyag termesztésben nem kell sietni az állománybeállítással, mert a konzervipar nálunk csak augusztus elejétől kezdi a paradicsomot feldolgozni. Ehhez pedig a palántákat május második felében elegendő kiültetni. A magvetést ebben az esetben március végén, április elején is el lehet végezni. Fajtatípustól függően, hektáronként 30-40 ezer palánta felnevelésére van szükség. A kiültetés általában ikersoros elrendezésben történik, a fajta növekedési erélyétől függően 120-140+35-40 cm sor-, és 35-40 cm növénytávolságra. Az ültetést nagyobb területen 4, ill. 6 elemes palántakiültető gépekkel végzik. Ezek teljesítménye 10 órás műszak alatt 2-2,5 hektár. A szedés megkezdésére július végén kerül sor, az összes termés, jó minőségben 2-3 szedéssel takarítható be. Az első szedéssel az összes termés mintegy 55-65%-a, a másodikkal 20-25%-a szedhető le. A harmadik szedés szükségessége mérlegelés kérdése.

Az állandó helyre történő vetés akkor kezdhető, amikor a talaj a déli órákban a vetés mélységében (2-4 cm) eléri a 12-14 oC hőmérsékletet. Ez nálunk sokéves átlagban április 10-20. között következik be. A szaporítóanyag-szükséglet, a vetés precizitásától függően 0,6-1,2 kg/ha. A növények a vetés után 10-15 nap múlva kelnek ki. A tőszámbeállítás 2-3 lombleveles korban esedékes. Az április közepén helybevetett paradicsom szedése augusztus közepétől kezdhető.

Közelmúltunk nagy kísérlete volt a konzervipari paradicsom, egy időpontban géppel történő betakaríthatóságának megoldása. A gépi szedést arra az időpontra időzítették, amikor a bogyók 70-80%-a már érettnek látszott (piros volt). Ekkor azonban a piros bogyók 6-8%-a már túlérett, 10-15%-a még nem teljesen érett. Ez azt jelenti, hogy egy 60 t/ha potenciális termés több mint egyharmada eleve nem hasznosítható, ami igen, annak jelentős része nem megfelelő minőségű. (A konzervipar számára elfogadható arány kb. 55%, azaz példánkban a 60 t/ha potenciális termésből mintegy 33 t/ha.)

A géppel betakarított, egyszerre nagy tömegben beérkező nyersanyag fogadására a konzerviparnak nincs kapacitása. A szedést pedig jelentősen megterheli a szedőgépek amortizációs költsége. Nem véletlen, hogy a többségében sűrítménygyártás céljait szolgáló világtermelés több mint 60%-át (110 millió tonnát) a kézi szedéshez szükséges munkaerővel rendelkező 6-7 ország (Kína, India, Egyiptom, Irán, Törökország) állítja elő.

Tudni kell, hogy a sűrítmény ma már zömmel további feldolgozásra kerülő félkész termék, illetve kommersz tömegáru. A nagy európai termelők (Olaszország, Spanyolország) arra törekszenek, hogy kiváló minőségű nyersanyagból prémium kategóriájú sűrítményt, illetve nagy értékű, speciális készítményeket állítsanak elő. Amennyiben a paradicsomalapú konzervszükségleteinket nem importból, hanem saját előállításból akarjuk fedezni, és azok versenyképességét biztosítani szeretnénk a világpiacon is, nekünk is ezt kell tenni. Ennek azonban feltétele a kiváló minőségű nyersanyag rendelkezésre állása, és a jövedelmezőséget biztosító termelési színvonal elérése (legalább a hektáronkénti 40-50 tonnás termésátlagok általánossá válása.).

Az AF szaklap átszerkesztett változata Dr. Hodossi Sándor: Világméretekben a zöldségágazat húzónövénye: a paradicsom (2018. 11. 110. old.) című írása alapján.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az étkezési paprika ökológiai igényei

2025. június 6. 08:10

A paprika sikeres termesztése a fény, a hőmérséklet, a víz és a tápanyagok pontos összehangolásán múlik – különösen hajtatásban.

A tárolás fejlesztése: nagy lépés az önellátás útján! + videó

2025. június 3. 16:10

A tárolást igénylő zöldségek, gyümölcsök posztharveszt folyamatainak megtámogatásával nagyot léphetnénk előre az önellátás útján. Videoriportunkban Apáti Ferenc, a FruitVeb elnöke osztja meg velünk gondolatait.

Rebarbara fagyasztása: őrizze meg a szezon ízét egész évre!

2025. június 1. 11:10

A fagyasztás az egyik legegyszerűbb és leghatékonyabb módszer arra, hogy megőrizzük a zöldségek és gyümölcsök frissességét, tápanyagait, ízvilágát.

Bőséges a kínálat, de közel sem mindegy, hogy melyiket választjuk!

2025. május 31. 14:10

Csírázóképesség, tisztaság, csomagolás – 22 hónapos retekvetőmagot vizsgált a Nébih, meglepő eredményekkel és tanulságokkal.

A veteményesben is divatba jött a zebra

2019. április 7. 06:51

Zebraparadicsom? Sokan biztosan felkapják most a fejüket, pedig a különleges paradicsomfajták között még a zebraparadicsomnál is találni érdekesebb fajtát.

Fókuszban a gyakorlatorientált növényvédelmi kutatás

2018. február 6. 12:17

Az atkáktól a gyapottok-bagolylepkén és tripszeken át a mozaik vírusig. Keszthelyen gyűlt össze a növényvédős szakma.

Mi okozza a paradicsom bogyóinak repedését?

2020. augusztus 5. 09:06

Házikertemben egyre több paradicsom bogyója reped meg még az érés vége előtt. Mi okozhatja ezt?

Hamisított paradicsomsűrítmények kiszűrésén dolgoznak a SZIE kutatói

2020. november 16. 17:10

A paradicsom a hazai és nemzetközi gasztronómia számára kiemelt fontosságú alapanyag, melyből globális szinten mintegy 160 millió tonnát termesztenek évente. Ennek egy részéből sűrítmények, konzervek, szószok és ketchupok készülnek, melyek gyártási folyamatait az élelmiszerlánc szereplőinek védelme érdekében különböző jogszabályok és gyártói specifikációk rögzítik.