Zöldség-Gyümölcs

Nehezen indul az európai eperszezon

Agrofórum Online

A déli féltekén tapasztalható szélsőséges éghajlati változások komoly nehézségeket okoznak a spanyolországi, olaszországi és görögországi szamócatermesztőknek. A január közepi fagy megszakította az érzékeny gyümölcsök érési időszakát. A várható mennyiség ugyanakkor megfelelő minőségben áll majd rendelkezésre – számolt be a KÖLLA a fejleményekről az idei piacjelentésben.

Korai virágzás és hidegfrontok

A tavalyi év végén Spanyolországban, valamint Olaszországban és Görögországban az előző szezonokhoz képest viszonylag meleg éghajlati viszonyok uralkodtak. Ennek következtében a szamóca a tervezettnél korábban kezdett virágozni. Már december végén, január elején viszonylag magas rendelkezésre álló mennyiséget regisztráltak a termesztési körzetekben.

Január közepén hidegfront tört át, és a 2 °C körüli éjszakai hőmérséklet megakadályozta a gyümölcsök érését. Ennek következtében mindhárom területen terméshiány alakult ki.

Jelenleg arra számítunk, hogy ez a helyzet még legalább öt napig fennmarad. Ha ezt követően az említett régiókban és az évszakban „normális” hőmérséklet alakul ki, akkor várhatóan enyhülni fog a termesztési probléma

– mondta Felix Negri, a KÖLLA Csoport szamóca szakértője.

A spanyolországi Huelvában a termelés nagy része körülbelül egy hét múlva kezdődik. Itt a „Florida Pearl” eperfajtát ebben a szezonban először dobják piacra. Ez a fajta piros helyett fehér és különösen édes ízű.

Az Inspire Matera megveti a lábát az olasz piacon

Az Inspire Matera fajta egyre inkább meghonosodni látszik Dél-Olaszországban. Az olasz termék nagyon jó tulajdonságokkal rendelkezik.

Az olaszországi Fortuna nehezen indult be idén. Más görögországi és spanyolországi csúcsfajták ugyanakkor jó minőséget produkáltak. A görögországi Victory fajta már a szezon elejétől kezdve jó tulajdonságokat mutatott.

Megnövekedett kockázat a termelők számára

A pontos fajta- és szezontervezést a szélsőséges időjárási viszonyok súlyosan megnehezítik, ami sok termesztőnek okoz nehézséget. A betakarítás időpontja ugyanis így már nem határozható meg egyértelműen. Ennek következtében mind a mennyiség, mind az árak ingadozása extrém mértékű lehet. Ez fokozott bizonytalanságot és kockázatot jelent a termesztők számára.

Forrás: https://www.hortidaily.com/article/9507826/european-strawberry-season-off-to-a-challenging-start/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Újabb elismerést kaptak a szentesi termelők

2024. szeptember 19. 12:10

A Szövetkezet díjnyertes terméke a pritamin paprika, amely a Szentesi paprika egyik kevésbé ismert, évszázados múlttal rendelkező típusa.

Milyen zöldségek valók az őszi magaságyásba?

2024. szeptember 17. 08:10

Mit ültessünk a következő napokban a kiürült magaságyásba? Az ajánlott zöldségekkel télig friss vitaminforrást biztosíthatunk a családnak.

Mi mindent dobhatunk a cefrébe?

2024. szeptember 14. 08:10

Mikor jó a cefre? Ha utána a pálinka ízében visszaköszön az eredeti gyümölcs, amiből készítették az italt.

Aggasztó minőségű, vegyszerszennyezett paradicsommal árasztja el Marokkó Európát

2024. szeptember 13. 16:10

432 potenciális peszticidre vizsgálták meg a marokkói Souss Massa régióban termesztett 39-féle paradicsomot, és ebből 22 mintánál (56%) pozitív eset született.

Kampány indult a zöldség-gyümölcs pazarlás ellen

2019. július 3. 10:47

Magyarországon évente fejenként csaknem 6 kilogramm zöldséget és gyümölcsöt dobnak ki, ennek egy részét pusztán azért, mert alakjuk vagy esztétikai megjelenésük nem annyira tetszetős.

Mikor lehet metszeni a különböző gyümölcsfákat?

2020. január 22. 07:36

K. Aranka kérdése: Többféle gyümölcsfa is található kertünkben. Mikor lehet a csonthéjas és mikor lehet az almatermésű fáinkat megmetszeni?

Megjelentek a Nufarm 2019-es növényvédelmi kiadványai

2019. február 25. 09:16

Letölthető a Nufarm növényvédelmi megoldások 2019, a Szántóföldi kultúrák, valamint a Szőlő- és gyümölcsültetvények növényvédelme 2019 is. Kibővült termékpalettánk részletes bemutatásával szeretnénk a gyakorlatban felmerülő kérdések megválaszolásához segítséget nyújtani Önnek.

Biotermesztés: Nincs más út!

2018. október 29. 10:03

Az általunk fogyasztott élelmiszerek úgynevezett E-anyagokkal, tartósítószerekkel vannak tele, azaz egészségtelenül táplálkozunk, amelyet megtetézünk az agyon cukrozott üdítőitalok fogyasztásával is. A biotermesztés, illetve a bioélelmiszerek fogyasztása egyenlő az egészséges táplálkozással.