24℃ 20℃
július 27. Olga, Liliána, Natália, Pantaleon
Szőlő-Bor

Élénkült a bor külkereskedelme

Agrofórum Online

Az AKI PÁIR adatai szerint a belföldön termelt és belföldön értékesített földrajzi jelzés nélküli, valamint az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borok értékesítési ára csaknem 4 százalékkal 25,3 ezer forintra emelkedett hektoliterenként 2023. január–március között az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) elemzése szerint az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borok közül a fehérborok feldolgozói értékesítési ára közel 16 százalékkal 24,8 ezer forint/hektoliterre emelkedett, míg a vörös- és rozéboroké mintegy 2 százalékkal 27 ezer forint/hektoliterre csökkent.

A KSH adatai szerint Magyarország bor-külkereskedelmi egyenlege (gyöngyöző bor és pezsgő nélkül) mind mennyiségben, mind értékben pozitív volt 2023 januárjában, mennyiségben 1 százalékkal csökkent, míg értékben csaknem 8 százalékkal nőtt 2022 januárjához képest. A borexport volumenben 4 százalékkal 75,3 ezer hektoliterre csökkent, ugyanakkor értékben 6 százalékkal 2,9 milliárd forintra bővült.

A külpiacon értékesített mennyiség nagyobb hányadát (75 százalék) a lédig borok tették ki. A borimport 2023. januárjában csaknem 4 ezer hektolitert tett ki, 41 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, és szinte teljes egészében palackos kiszerelésű volt – emelte ki az elemzésben az AKI.

Látta már szőlészeti-borászati témájú videóinkat?

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Terjed a szőlő aranyszínű sárgaság, Villány is érintett

2025. július 3. 12:10

Megjelent a szőlő aranyszínű sárgaság betegsége Villány térségében – a Nébih védekezésre figyelmeztet a szőlőkabóca ellen.

Ez a borászat felborította a szabályokat: ilyen még nem volt!

2025. június 16. 14:10

Egy kaliforniai pincészet történelmet írt: elsőként palackozta fajtaborként a Châteauneuf-du-Pape-ban engedélyezett szőlőfajtákat.

Alacsony alkoholtartalmú borok: új irány a borászatban

2025. május 22. 14:10

Az alacsony alkoholtartalmú és alkoholmentes borok iránti kereslet növekszik, új technológiák és piaci stratégiák formálják a borászat jövőjét.

Borfogyasztás: ki iszik többet?

2025. május 16. 16:10

A globális borfogyasztás 2024-ben 1961 óta nem látott mélypontra süllyedt, de egyes országok továbbra is kiemelkednek a mennyiség és az egy főre jutó fogyasztás terén.

Szalmaborhoz töppesszünk szőlőt!

2020. november 5. 11:44

Milyen összefüggés van a klímaváltozás, a szőlőtermesztés, valamint a töppesztés eljárásával készült szalmaborok között? Vajon mit takar a ciprusi manna kifejezés? Kovács Barnabás, a Szent István Egyetem Georgikon Campusának munkatársa észak-olaszországi gyakorlati útja során egy speciális borkészítési módszerrel ismerkedett meg, amely bár Európa számos borvidékén évszázados tradícióval rendelkezik, hazai viszonylatban csak néhány pincészet alkalmazza.

Mikor végezzük el és mire ügyeljünk a szőlő metszése során?

2021. március 30. 11:00

Tavasszal a metszést addig végezzük el, míg a szőlő nedvkeringése nem indul el, ezzel csökkentve a rügyek bevakulásának kockázatát.

Hogyan előzzük meg a darázskárt a szőlőben?

2018. augusztus 24. 07:49

F. Géza kérdése: Még nem szeretnénk szüretelni, de egyre inkább lepik a darazsak a szőlőt, utána más rovarok is megjelennek. Mit lehet tenni ellenük?

Rákellenes vegyületeket tartalmazó zöldségek és gyümölcsök

2019. augusztus 4. 05:38

Ami a gyümölcsöket és a zöldségeket a rákellenes gyógyszerekben található vegyületekhez hasonlóvá teszi, az a flavonoidoknak nevezett antioxidánsok bősége.