Zöldség-Gyümölcs

Az édesburgonya tényleg a krumpli egészségesebb alternatívája?

Agrofórum Online

Észak-Karolina állam a legnagyobb édesburgonya-termelő az Egyesült Államokban, a termesztett teljes mennyiség több mint 60 százalékát itt állítják elő. Nem meglepő tehát, hogy szakmai szervezet, az Észak-Karolinai Édesburgonya-bizottság (NCSPC) segíti az ágazat munkáját, most éppen egy kutatással.

Az NCSPC a 2023-as betakarítást követően kezdeményezte azt a vizsgálatot, amelynek elsődleges célja volt, hogy feltárja az uniós exportpiac ezidáig rejtett lehetőségeit. A kutatás keretében az Egyesült Királyság, Franciaország és Németország lakosságának az édesburgonyához kapcsolódó fogyasztási szokásait igyekeztek megismerni, a kapott eredményeket látva, úgy tűnik, sikerrel.

Mielőtt azonban ezeket ismertetjük, tegyünk egy kis kitérőt Észak-Karolinába, ahol, mint arról a szakmai oldal is tájékoztat, több mint százféle édesburgonyát termesztenek a fehértől kezdve a mélyvörösön és szuperédesen át a liláig, amelynek  például (rajongói szerint) dióra emlékeztető íze van.

Vannak fajták, amelyet csak kis mennyiségben állítanak elő, ezek jobbára a helyi termelői piacokon fellelhetőek. Az édesburgonya, legyen bármilyen féle, fajta, meghatározó része az étkezésnek, hiszen amellett, hogy egészséges, az év minden hónapjában kapható. A szakma jól reagál a fogyasztói igényekre, hiszen éves szinten kerülnek új fajták a forgalomba.

Megfelelő édesburgonya megfelelő feladatra

Három népszerű édesburgonya fajta az, amely országszerte megtalálható az élelmiszerboltokban. Az íz és a textúra függvényében más és más passzol az adott  recepthez.

A Covington: rózsaszínű héjjal és édes narancssárga hússal rendelkező, pépesítésre, de sütésre is igen alkalmas. 

White: általában halvány rézszínű a héja, majdnem olyan, mint a burgonyáé, de mindez ne tévesszen meg senkit, az íze merőben különbözik attól. A fehér húsa édes, krémes, és ideális levesekhez, sültekhez egyaránt.

Oriental: piros a héja, és száraz, fehér a húsa, emiatt tökéletesen alkalmas arra, gyökérzöldségekkel együtt sütve színpompás köret, vagy akár fő fogás legyen.

Ne hámozzuk!

Erre hívják fel a figyelmet az NCSCP szakemberei, hiszen az édesburgonya, legyen bármelyik is, számos vitamint, ásványi anyagot tartalmaz. Ha azonban héjával együtt fogyasztjuk (egy közepes méretű édesburgonya esetében), akkor A-vitaminból a napi ajánlott bevitel több mint négyszeresét is bevihetjük szervezetünkbe.

Emlékeztetőiül, ez az a vitamin, amely fontos szerepet játszik a látásban, a csontok fejlődésében és az immunrendszer működésében is. Mivel az A-vitamin zsírban oldódik, ezért a felszívódása érdekében egy kis zsiradékkal, például tejföllel, vagy vajjal együtt együk az édesburgonyát.

Európai trendek 

Mindezek jótékony tulajdonságok tükrében érthető a kutatás egyik legfontosabb tanulsága, miszerint az Egyesült Királyságban a batátát a vásárlók 55 százaléka a burgonya egészségesebb alternatívájaként választotta.

A negatív gazdasági hatások sem befolyásolták ezt a tendenciát, 24 százalékkal vásároltak több édesburgonyát az itt élők, mint az előző években. Az értékesítés összege az Egyesült Királyságban 71 millió fontot tesz ki, Franciaországban 79, Németországban pedig 63 millió eurót.

Az NCSPC ezeket az eredményeket megismerve rögzítette, hogy mindhárom kulcsfontosságú európai piacon „jelentős mozgástér” van a vásárlók számának növelésére, és ez a betekintés segíti az exportőröknek abban, hogy a termékeket ennek megfelelően pozícionálják, majd kielégítsék a fogyasztói igényeket Európa ezen országaiban.

Az NCSPC oldalát azon kívül, hogy számos hasznos információval szolgál a termesztésről, a receptek miatt is igen ajánlott felkeresni. Számos új, számunkra még szokatlan felhasználási lehetőségét ismerhetjük meg ennek a sokoldalú zöldségnek. 

Hozzávalók: 

  • 1 csésze csomagolt barna cukor, elosztva
  • 2 körte, hámozva és szeletelve
  • 2 édesburgonya, meghámozva és vékonyra szeletelve
  • 1 1/2 csésze liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1/2 teáskanál, ½ teáskanál só
  • 1 csésze főtt édesburgonyapüré
  • 1/2 csésze író
  • 2 nagy tojás

Elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 175 °C-ra. Egy kapcsos kör formának kenjünk ki az oldalát és az alját vajjal. Rögzítsük a peremet a forma alja körül, majd tegyük  bele az olvasztott vajat, és egyenletesen szórjuk ki liszttel.

Ezt követően egyenletesen váltogassuk az egymást fedő édesburgonya- és körtedarabokat, amíg az aljat be nem borítják. Ha ez megtörtént, akkor egy közepes tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a fahéjat és a sót, majd kis időre tegyük félre.

Egy nagy tálban keverjük össze a barna cukrot az édesburgonya pürét, az írót és a tojásokat. Lassan adjuk hozzá a száraz összetevőket a folyékonyakhoz., óvatosan öntsük  a tésztát az édesburgonya és a körte darabokra. Süssük a sütőben 40 percig, vagy amíg a sütemény közepébe szúrt fapálcika tisztán nem jön ki. Ezt követően vegyük ki a sütőből, és hagyjuk a tortát 10-15 percig hűlni. 

(Vezérkép: domeckopol/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fekete retek: epeproblémákkal nem javallott!

2024. november 5. 13:10

A fekete retek a modern étrendben ugyan kevésbé jelentős zöldségként szerepel, ám az emésztési panaszok és a köhögés elleni gyógyhatása miatt mindmáig népszerű.

Ettől különleges az elefántfokhagyma

2024. november 4. 07:10

Az elefántfokhagyma sokkal lágyabb ízű és lédúsabb, ezért nem tudja kiváltani teljes mértékben sütés-főzés során az intenzív ízű fokhagymát.

Édesburgonyából is készíthetünk szeszes italt

2024. október 30. 06:40

A Juranggae 60% rizst és 40% lila édesburgonyát tartalmaz, és hagyományos lepárlási módszerrel készítik, mesterséges adalékanyagok nélkül.

Ültetőgödör: hogyan alakítsuk ki megfelelően?

2024. október 29. 17:10

Megtörtént a facsemete kiválasztása, és most hazavisszük az ültetésre kiszemelt növényt. Ahogy az egészséges facsemete kiválasztása sem egyszerű művelet, úgy a fa gyökérzetét befogadó ültetőgödör kialakítása is körültekintést igényel. Videónkban Sipos József szaktanácsadó javaslatait mutatjuk be nézőinknek.

Betegség okozza a barnás vonalakat a burgonyagumóban?

2023. április 29. 04:36

Érdeklődöm, hogy a mellékelt képeken is látható elváltozás a burgonyán valamilyen betegség jele-e, és hogy az elváltozás ellenére a burgonya bátran fogyasztható-e? A héj alatt párhuzamosan barnás vonalak hálózata látható. A gumót merőlegesen vágva barna kört képez a héj alatt, míg párhuzamosan vágva hálós vonalrendszert.

Levéltetvek is okozhatnak súlyos betegségeket a burgonyában

2019. május 29. 04:37

Fontos tisztában lenni azzal, milyen betegségek fordulhatnak elő a burgonyanövényeken, hogy időben meg tudjuk tervezni a védekezést az esetlegesen felbukkanó kórokozók ellen.

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: támadják a kukoricát a vetésfehérítő bogarak

2023. június 27. 09:16

A front az eső mellett viharos szelet, helyenként jégesőt hozott, így a még álló búzatáblák egy részét is ledöntötte.

Szinte kirabolják a termelőket és fogyasztókat a belga burgonyapiacon

2024. július 11. 10:10

Egy friss Greenpeace-felmérés szerint a belga burgonyapiac 90 százalékát 7 nagyobb társaság tartja ellenőrzés alatt.