Zöldség-Gyümölcs

Több krumpli veszett a sárba Nyugat-Európában, mint a magyar össztermés

Agrofórum Online

Magyarországon nagyjából 8000 hektáron vetjük a burgonyát – a kiadós esőzések miatt most ennél jóval több krumpli fulladt a sárba Nyugat-Európában. Hollandia a legnagyobb vesztes.

Ágazati szereplők már néhány leadták a vészjelzést Nyugat-Európában, hogy a szokatlanul csapadékos időjárás miatt képtelenek lesznek az összes burgonyát betakarítani a földekről. Mi is megírtuk, hogy sárban fuldoklik a krumpli Hollandiától és Belgiumtól kezdve Németországon át Franciaországig, és már azt is tudjuk, mekkora a kár.

A felmérések szerint összesen 11 ezer hektáron veszett oda a burgonya az Európai Unióban, és különösen Hollandiában termett belőle látványosan kevesebb, mint az előző évben. Náluk 15 százalékkal esett vissza a hozam, ami hidegzuhanyként érte a gazdákat.

A többi felsorolt ország is szenvedett a sűrű, áztató esőzésektől, ami miatt a betakarítógépek nem tudtak mindig időben rámenni a földekre. Mindezzel együtt Belgiumban 18, Franciaországban pedig 13 százalékkal emelkedett az összhozam, és mivel Németország a szokásos mennyiséget produkálta, ezért 2023-ban 22,66 millió tonna burgonyára számítanak az említett nyugat-európai államokban.

Mindez 5 százalékos (1,1 millió tonnás) emelkedés 2022-höz képest, vagyis összességében nem rossz a kép.

Az előzetes becsléseket azonban alulteljesítették, amit sohasem fogad jól a piac. 2023 novemberében még úgy kalkuláltak az ágazatban, hogy hektáronként 45,8 tonna burgonyatermés várható. Most azonban úgy néz ki, hogy 43,7 tonna realizálódik, ami a bő 500 ezer hektáros nyugat-európai termőterületet nézve már tetemes különbséget ad ki.

Magyarországon – úgy tűnik – a gazdák egy jó ideje már lemondtak a krumpliról, hiszen az ezredforduló táján regisztrált 47 ezer hektáros termőterület helyett mostanában már csak 8000 hektárról takarítjuk be ezt a fogyasztók körében keresett gumós növényt.

(Fotó: Pexels/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Paradicsompüré kényszermunkával? Kínai lehet az olasz paradicsom

2024. december 15. 14:10

A ZDF és a BBC televíziók kutatása szerint kényszermunkával készülhet Kínában a paradicsompüré, nem Olaszországból származik.

Hogyan védjük meg a szabadföldi növényeket a fagytól?

2024. december 8. 10:10

Az éjszakai fagy nagy mértékben képes károsítani a növényeket. Minél alacsonyabb a hőmérséklet, annál nagyobb pusztítást végezhet.

Üvegházakra felvitt bevonat növelheti a termelés hatékonyságát

2024. november 30. 16:10

Az üvegházakat vonnák be azzal a rejtélyes bevonattal, amely az UV-fényt vörössé alakítja, amely jobban elősegíti a növények fejlődését.

Hihetetlen, a görögök most kezdik a szamóca betakarítását

2024. november 27. 14:40

A görög szamócatermesztők helyzete továbbra sem fenékig tejfel: a legnagyobb gondot – ahogy az előző években is – a munkaerő jelenti.

Nagymértékű volt hazánkban tavaly a burgonya barna gumórothadása

2020. március 18. 13:33

A megnövekedett növényegészségügyi kockázat miatt a felelős hatóság az idei évtől fokozott ellenőrzéseket végez.

Miért nem csírázott még ki a március közepén ültetett burgonyagumó?

2023. május 1. 04:39

Március közepén ültettem el a burgonyagumókat. Miért nem csíráztak még ki? Kezdek aggódni, hogy idén nem lesz krumplitermésünk.

Közeledik a tavaszi szántóföldi munkák vége

2023. május 21. 11:36

Jó ütemben folynak a tavaszi szántóföldi munkálatok hazánkban, rövidesen végeznek a gazdák a vetéssel.

Miért romlik meg a burgonya tárolás közben?

2020. december 9. 16:14

A tárolási betegségeknek egyik közös jellemzője, hogy a kórokozók már a termesztés helyén, valamint a tárolóban is jelen lehetnek.