Gyümölcs

Hűvös, oxigénszegény környezetben tároljuk a körtét!

Agrofórum Online

Ha megfelelő körülmények között tároljuk a körtét, biztosíthatjuk frissességét, így tovább élvezhetjük ezt a méltán népszerű gyümölcsöt.

A körte számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Könnyen emészthető, serkenti az anyagcserét, vízhajtó hatású és erősíti az idegeket.

Az egyes fajták szüretelési ideje nagyon eltérő lehet, a nyár közepétől késő őszig tart. A nyári körték szüreteléskor már édesek és lédúsak, nem alkalmasak hosszabb tárolásra. A korai körték gyorsan megpuhulnak, hűtve is csak néhány napig tarthatók el.

Ősszel kezdődik a téli körték szüretelési időszaka. A téli körtéket még az élvezeti érettség elérése előtt érdemes leszedni a fáról. A téli körték szüretkor még kemények, ezért kevésbé érzékenyek, így alkalmasak hosszú távú tárolásra is. Ideális körülmények között, némi gondoskodással a késői körték négy-öt hónapig is eltarthatók.

Ideális tárolás

Fontos megjegyezni, hogy a körték érzékenyek lehetnek a hidegre. A hűvös és oxigénszegény környezetet azonban kimondottan kedvelik. Egy fűtetlen, de fagymentes pince, kerti faház vagy garázs kiváló a tárolásra.

Az egészséges körte tartható el hosszan
Az egészséges körte tartható el hosszan

Érdemes rendszeresen megvizsgálni a körtéket. Ha sérült vagy túlérett darabot találunk, távolítsuk el, megakadályozva a romlás gyors terjedését.

A körtéket nem szabad együtt tárolni olyan gyümölcsökkel és zöldségekkel, amelyek etilént termelnek.

Körte a hűtőszekrényben

A körtéket hűvös helyen kell tárolni, ideális esetben 0 °C és 5 °C között. Erre a hűtőszekrény zöldséges rekesze is megfelelő lehet.

A gyümölcsöt a legjobb egy műanyag zacskóba csomagolni. Fontos, hogy a zacskón két-három rést vágjunk, hogy a víz elpárologhasson, és a gyümölcs ne penészedjen meg. Tárolás előtt a gyümölcsről a felesleges nedvességet távolítsuk el.

Figyeljünk arra is, hogy a körtéket ne tegyük olyan élelmiszerek közelébe, amelyek erős szagúak, mivel a gyümölcs könnyen átveheti azokat.

Fagyasztás

A körte lefagyasztható, ám nem árt tisztában lenni azzal, hogy a húsa pépessé válik. Ezért fagyasztás után további feldolgozásra – püréhez vagy kompóthoz – lesz csak ideális.

Ha le szeretnénk fagyasztani, vágjuk kis darabokra, távolítsuk el a magházat és a szárat. Ha szeretnénk megakadályozza a nemkívánatos barna elszíneződést, cukrot és citromlevet is adhatunk hozzá.

Ezt követően a körtedarabokat fagyasztózacskóba vagy műanyag dobozba csomagolva helyezzük a mélyhűtőbe. Egyenletes hűtés esetén a körte akár két évig is tárolható a mélyhűtőben.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A birsalmát nyersen nem ajánlott fogyasztani

2024. október 11. 07:10

A birsalma cserépben is ültethető. Fontos azonban, hogy télen védelmet biztosítsunk: mínusz 8 fok alatt a növényt be kell vinni a pincébe.

Gerinces kártevők a gyümölcstermesztésben, III. rész

2024. október 3. 11:10

„Veszélyes” hazai nagyvadak az Európai dámvad (Dama dama), az őz (Capreolus capreolus) és a gímszarvas (Cervus elaphus).

Gerinces kártevők a hazai gyümölcsösökben, II. rész

2024. október 2. 14:40

A vaddisznó (Sus scrofa) mindig is kiemelt szerepet kapott a hazai nagyvadak között. Falánk természetéből adódóan azonban veszélyes mezőgazdasági kártevőnek is számít.

Gerinces kártevők a hazai gyümölcsösökben, I. rész

2024. szeptember 29. 08:10

Az egyik leggyakoribb kertészeti kártevőnk az üregi nyúl (Oryctolagus cuniculus) és közeli rokona, a mezei nyúl (Lepus europeus).

Mitől lyukas szinte az összes körte?

2018. június 28. 07:08

J. Réka kérdése: Kis körtéim felületén bemélyedő járatok találhatóak, mitől van ez?

A légköri aszály hatásai a gyümölcstermesztésben

2024. július 30. 14:10

Eddig a 2024-es év során Magyarországon átlagosan 250-280 mm csapadék hullott, ez az érték természetesen tájegységektől függően változik.

Viszlát málna, hello kivi?

2018. július 16. 11:47

A közelmúltban látott napvilágot a hír, miszerint a klimatikus változások hatására több bogyósgyümölcs termesztése is ellehetetlenül hazánkban. Talán ez volt az első eset, amikor a hazai fogyasztók szembesültek azzal, hogy a sokat emlegetett időjárási változások következménye már nem csak a távoli jövőben határozza meg a mindennapjainkat, hanem itt és most.

Az alma legjava: népszerű a magyar cider

2018. szeptember 18. 08:56

Sok ideig úgy tűnt, hogy a cider és a magyar ember közti fagyos viszonyt nem lehet megtörni, amíg aztán a kétezres évek elején óvatos enyhülés kezdődött, majd egyszer csak megtört a jég, és a forró nyarak elképzelhetetlenné váltak nélküle.