Zöldség

Hajtatott paradicsom rossz termékenyülésének okai és megszüntetése II. – Megoldások

Agrofórum Online

A paradicsom rossz termékenyülése súlyos terméskieséssel járhat a primőrtermesztésben, mivel elsősorban a legnagyobb beruházást, a legtöbb ráfordítást igénylő téli és kora tavaszi hajtatásban jelentkezik. Megelőzése és gyógyítása a paradicsom környezeti igényének és virágzás biológiájának pontos ismeretét feltételezi, de maguk a beporzási megoldások is hatásukat, hatékonyságukat, kivitelezhetőségüket vagy megvalósítási költségeiket illetően jelentősen különbözőek, továbbá pontos helyi ismereteket igényelnek.

A gyakorlatban alkalmazható eljárások alapvetően három csoportra oszthatók:

  • kémiai módszerekre,
  • mechanikai módszerekre és
  • biológiai megoldásokra.

A kémiai módszerek termésképzést kiváltó hatásukat illetően nagyon jók, de ellentmondanak a fogyasztóktól napjainkban egyre általánosabban elvárt vegyszermentes termesztésnek. Kétségtelen előny, hogy míg a többi eljárás eredményessége termékeny pollent feltételez, addig ez esetben az alkalmazott szerek – függetlenül a pollentől – partenocarp termések kialakulását indukálják, azaz biztos a termésképződés.

A paradicsomhajtatók két szerrel egy N-fenil-ftalaminsav és egy naftalinoxi-ecetsavas etilészter származékkal találkozhattak az engedélyezett készítmények esetében. Ma csak egészen speciális esetekben használják ezeket a termesztők, a gyakorlati alkalmazásuk során tapasztalt hátrányok miatt:

  • A partenocarp termés (magnélküli termés) üreges, amiből következik, hogy sokkal könnyebb, mint a természetes úton megtermékenyült bogyó, ez súlyveszteség a termesztőnek. A termés puhább, pulton történő tárolás során gyorsan fonnyad.
  • Mint általában a hormonális szerek esetében itt is alapvető elvárás a nagyon pontos adagolás, aminek a kivitelezése üzemi körülmények között szinte lehetetlen. A szer még hatástalansága gyorsan átcsap túladagolásba, és ennek súlyos következményei vannak a minőségre nézve. Deformált bogyók, összenőtt ikertermések, sejtburjánzások képződnek, gyakorlatilag eladhatatlan a termés (1., 2., 3., 4. és 5. kép).

1. kép

2. kép

3. kép

4. kép

5. kép – Az 1-5. képek: A vegyszerekkel történő terméskötés indukálás gyakran túladagolással jár, amely következtében a bogyók deformálódnak (csúcsosodás, gerezdesedés, sejtburjánzás) esetleg színhibák alakulnak ki.

  • Maga a pontos adagolás is nehezen kivitelezhető a permetezők használatával (6. kép), a javasolt másik kijuttatási mód, a fürtök mártogatása nagy kézimunkaerőt igényel.
  • A fajtáknak a szerrel szembeni érzékenysége méréseink szerint jelentős mértékben különböző, ami további gondot vet fel az alkalmazásukkal kapcsolatban.

6. kép: Terméskötődést fokozó szer kijuttatása kézi permetezővel.

Összevetve az előnyöket és hátrányokat, a vegyszeres megoldás nem bizonyult a termesztési gyakorlat számára alkalmazható módszernek annak ellenére, hogy fertilitással nem rendelkező pollen esetén is képes volt a bogyó fejlődését indukálni.

A terméskötődés elősegítése mellett próbálkozások történtek a virágképződés indukálására is gibberellinsav (azorulon) segítségével. Fényszegény körülmények között, palántakorban a nem vagy csak késéssel meginduló, gyakran aberrált virágokat képező növényekre felhordva (palánták szárát ecsettel kenegetve) termékenyülésre alkalmas virágokat sikerült fejleszteni. Idővel itt is jelentkeztek a bogyókon a fejlődési rendellenességek, deformációk, de maguk a virágfürtök sem voltak sok esetben tökéletesek. A palántanevelőkben pótmegvilágítással, a tápkockák szétrakásával eredményesebben sikerült megoldani a szövetdifferenciálódás és a virágképzés nehézségeit.

A mechanikai módszereket sokáig alkalmazták a nagyüzemekben, de a kisebb gazdaságokban még napjainkban is itt-ott eredményesen alkalmazott eljárás. Nagy előnye a vegyszeres eljárásokkal szemben, hogy mellékhatásai nincsenek, ugyanakkor csak olyan esetben alkalmazható, ha a pollen csíraképes, fertilis. Két változata terjedt el a huzalok veregetése és az „elektromos méhek” használata. A zsineget tartó fémhuzalok kocogtatásával a felnyíló portokból kiszabaduló pollen felhőt képez, így nagy, nagyobb valószínűséggel a bibére kerülve létrejön a megtermékenyülés. Ezt heti kétszeri, esetleg háromszori gyakorisággal végezve egészen jó hatás érhető el, de a nagyon korán (télen) ültetett paradicsom esetében a hatás gyengébb.

Lényegében az „elektromos méh” is ugyanezen az elven működik, de nem a huzalhoz vert vascső, hanem a kocsányához érintett vibrátor rázza meg a virágot. Valamivel jobb hatás érhető el, mint a huzalok ütögetésével, ugyanakkor lényegesen lassúbb eljárás, kézimunka-igényesebb.

Napjainkban legtöbb helyen, úgynevezett biológiai módszerrel, poszméhek segítségével végzik a beporzást. Az eljárásnak nagy előnye, hogy a méhek optimális időben végzik a beporzást, azaz érett pollent, a megfelelő virágfejlettségnél szállítják. Kézimunkaerő igénye az eljárásnak minimális, ami csak a méhcsaládok kitelepítéséből és gondozásából áll. Mellékhatással az eljárás esetében nem kell számolni.

A méhek más rovarokhoz képest rendkívül aktívak, percenként 20-30 virágot járnak be, mozgásukat a klimatikus tényezők kevésbé befolyásolják, munkájukat tág hőmérsékleti és páratartalom határok között képesek ellátni. A virágzás kezdetén hektáronként két kaptár kihelyezése ajánlott, később, a folyamatos virágzás idején 4-5. A méhek megfelelő aktivitása 4-6 hét, ezt követően a családok cseréje szükséges. A módszer hátránya, nevezhető korlátjának is, hogy a vegyszeres növényvédelmi eljárásokkal szigorú összhangba kell hozni a méhek kihelyezését, igaz ez a gyorsan terjedő biológiai növényvédelem miatt egyre kisebb gond.

Biológiai módszerekhez sorolható az a nemesítési próbálkozás, amely mind a mai napig nem vált be, az uborkához hasonló partenocarp fajták bevezetése és termesztése. Az ilyen magnélküli bogyók ugyanazokkal a hátrányokkal rendelkeznek, mint a fentebb említett kémiai eljárással kikényszerített partenocarpia.

Napjainkban a korszerű, talaj nélküli és konténeres paradicsomhajtatás során tapasztalt kiemelkedő terméseredmények (50-70 kg/m2) elképzelhetetlenek valamilyen megtermékenyítést elősegítő eljárás hiányában. Az üzemi tapasztalatok azt mutatják, hogy a poszméhek alkalmazása úgy a nagyüzemekben, mint a kisebb árutermelő gazdaságokban a legjobb. Egészen kis üzemekben még egyes mechanikai módszerek, mint a vibrátor vagy a huzal rázogatása is számításba jöhet, de mint ápolási munka, maga a porzás nem nélkülözhető!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A legnagyobb tömegben felhalmozódó növényi tápelem, a szén pótlása a primőrtermesztésben

2024. szeptember 3. 08:10

A szenet, az oxigént elsősorban a levegőből veszik fel a növények, míg a hidrogént vízből hasznosítják, vagyis a szárazanyag-képzéshez szükséges elemek döntő többségét a levegő szolgáltatja.

Foszfor: most kell adni, később nehezen pótolható tápanyag

2024. szeptember 1. 08:10

A három fő növényi tápanyagként emlegetett nitrogén, foszfor és kálium közül a foszfor az, amelynek hiánytünete a zöldségfélék levelén csak lassan válik felismerhetővé.

Termesszünk ősszel kínai kelt!

2024. július 2. 10:10

A kínai kell tenyészideje igen rövid és a felszedést megelőzően a hideget is jól bírja, így másodvetésre kifejezetten alkalmas.

Karácsonyra újburgonya? A tarlóburgonya termesztése

2024. június 28. 08:40

A burgonya másodvetésben történő termesztésének sok előnye van, viszont csak öntözött területeken érdemes belevágni.

A cékla sokoldalú felhasználása

2020. február 4. 04:36

A cékla egészségre gyakorolt hatása: jelentős a cukor-, pekitin- és C-vitamin-tartalma. Védi az erek falait, így csökkenti a kardiovaszkuláris megbetegedések és a stroke kialakulásának esélyét. Csökkenti a koleszterinszintet.

Vessen és szüreteljen párhuzamosan augusztusban

2019. július 16. 05:36

A hagymafélék mellett sok más zöldségnövényt lehet betakarítani augusztusban, például a paradicsom, a paprika, a cukkini is ebben az időszakban érik a legintenzívebben

Hogyan tervezek fenntartható kerteket? - Íme az alapok!

2022. december 29. 05:37

Egy fenntartható kert esetében már az alapoknál úgy kell eljárni, hogy körültekintőek legyünk minden téren. Ezeket az alapokat hoztam mai témának, melyeket mi betartunk minden egyes kert tervezésénél.

Miért szárad ki nyár közepén az uborka?

2023. augusztus 21. 04:39

Miért szárad ki minden nyár közepén az uborkám? A leveleken kezdetben barnuló foltosodás jelenik meg, mely egyre nagyobb mértékben terjed és a levél leszáradását okozza. Hogyan előzhetném meg ezt a problémát?