Terményárak

Folytatódott a szójabab árának menetelése

Agrofórum Online

Chicagóban a búza 2,7 százalékkal drágult, a kukorica kurzusa 0,8 százalékkal emelkedett, a szójabab piacán szintén a vevők kerültek túlsúlyba és az árjegyzés 1,6 százalékkal emelkedett. Európában is optimista hangulat uralkodott a parketten, a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza ára is emelkedett. A repce jelentett kivételt viszonylag enyhe csökkenéssel.

Az amerikai szójabab meghosszabbította a több napos ralit, az 1,6 százalékos áremelkedés újabb, kétéves csúcsot jelentett, mivel Kína élénk kereslete továbbra is támogatta az olajosmag-piacát.

A kukorica ára is emelkedett, részben annak hatására, hogy a szójabab kurzusának erősödése beárnyékolta a vártnál kisebb kínai kukoricaimport-kvóta nyomását. A búza határidős ügyletei a technikai vételek és a globális hatások révén erősödött.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) bejelentette, hogy Kína az elmúlt 10 munkanapon is vásárolt amerikai termékeket, beleértve a csütörtöki 264 000 tonnás üzletkötést, valamint további 360 500 tonnát, amelyet ismeretlen célállomásokra értékesítettek. Ezek egy része is gyakran az ázsiai országban köt ki.

„Amíg nem látjuk, hogy kínai vásárlók mikor hagynak fel a beszerzésekkel, mindenki azt találgatja, hogy ,meddig tarthat a vételi nyomás” – mondta Dan Basse, a chicagói AgResource Co elnöke.

A búza piacán sokan figyeltek arra, hogy Egyiptom fő állami búzavásárlója szerdán 235 000 tonna orosz és lengyel eredetű búzára kötött szerződést, tonnánként 8–10 dollárral magasabb áron, mint amelyet Egyiptom előző, szeptember 3-i nemzetközi pályázatán fizettet a termékért.

A párizsi árutőzsdén a négy fontos termékből három ára emelkedett, a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza is többe került a nap végén. Ezzel szemben a repce piacán csökkenést tapasztalhattak a kereskedők. Egy tonna malmi búzáért tonnánként 191,75 eurót adtak a nap végén a decemberi határidőre, ami 3,75 euró/tonnás drágulás. Kiemelten élénk forgalmat tapasztalhattak a kerekedők a piacon, összesen 51 460 üzletkötés jött létre, amire hetek óra nem volt példa. Márciusra is 10 788 kontraktust kötöttek, itt 2,75 eurós tonnánkénti pluszt követően 192 eurós árszinten fejeződött be a kereskedés. A kukorica 2,5 euróval a tonnánkénti 171,25 eurós szintig drágult. A takarmánybúza 177,2 euró/tonnás árszintje 3,2 eurós pluszt jelentett. A repce tonnánkénti ára 75 eurócenttel a 392,5 eurós értékig mérséklődött.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A szójabab drágult a brazil időjárás miatt

2024. szeptember 19. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is csökkent, ám a repce pluszban zárt.

Olcsóbb a búza az orosz kockázati prémium kiárazásával

2024. szeptember 18. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is csökkent, ám a repce pluszban zárt.

Kihátráltak a kereskedők és bezuhant a búza ára

2024. szeptember 17. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, a repce viszont drágult.

A búza drágult az európai bizonytalanságok miatt

2024. szeptember 14. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, de a repce olcsóbb lett.

A pénteki plusz ellenére négy hete csökken a búza ára

2023. március 11. 09:47

A tengerentúlon vegyesen alakultak a terményárak a pénteki kereskedés során, Európában azonban továbbra is az eladók domináltak.

Az ellátási gondok miatt nyolc éves csúcson a búza ára

2021. augusztus 15. 07:41

Európában a malmi búza kurzusa 3,6 százalékkal, a repcéé pedig 2,1 százalékkal emelkedett.

Megérkezett a csapadék, támadnak a betegségek és a kártevők

2018. május 15. 08:38

Az időjárás alakulása eddig inkább a kártevőknek kedvezett, a betegségek járványszerű fellépését mindeddig nem figyelhettük meg.

Hazai körülményekre nemesítünk

2020. január 24. 13:17

Fontosnak tartjuk, hogy a magyar viszonyok közé ajánlott hibridjeinket ne csak a saját kísérleteinkben figyeljük meg, hanem a NÉBIH is vizsgálja meg és a hazai körülményeknek megfelelőnek minősítse.