Zöldség
Zöldség

Magszárba megy a karalábé

Magszárba megy a karalábé

Agrofórum Online

A korai szabadföldi és hajtatott karalábé termesztésben előfordul a gumóképzés előtti magszárfejlesztés. Amennyiben fiatal korban (pl. palánta fejlettségben) megfázik a növény, azaz több napon keresztül 7-8 0C alatti hőmérséklet éri, jarovizálódik. Ilyen tekintetben a fajták között jelentős különbség van, a korai termesztésre nemesített és hajtatott fajták kevésbé hajlamosak magszárképzésre.

Későn adott nagy mennyiségű víz és nitrogéntrágya hatása

A jelenség a karalábénál gyakoribb, de a többi káposztafélénél is (fejes káposzta, kelkáposzta, karfiol) előfordul. (A kínai kel esetében a hosszú megvilágítás, azaz a hosszú nappalok okozzák a magszárképződést, ezért késő tavasszal már nem javasolt nálunk a kinai kel termesztése.)

Tápanyagigénye kisebb, mint a fejes és kelkáposztáé. Az úgynevezett fajlagos tápanyagigénye, ami azt jelenti, hogy 1 tonna termés megneveléséhez hány kg nitrogénre (N), foszforra (P2O5) és káliumra (K2O) van szükség, a következő:
korai és középkorai fajták esetében:
5,0 kg nitrogén
4,0 kg foszfor
8,0 kg kálium

kései, tárolási fajtáknál:
5,5 kg nitrogén
4,4 kg foszfor
8,5 kg kálium

A foszfor 80-90%-át miden esetben alaptrágyaként kell adni, a maradékot a palántázás alkalmával. A nitrogén megosztását (indító- és fejtrágya) még a koraiak esetében is javasoljuk, egy-egy alkalommal 50 kg/ha-nál nagyobb adagot ne szórjunk ki. Fejtrágyázás szempontjából kritikus a 3-4 cm-nél nagyobb gumóátmérő, ugyanis ezt követően fokozott mértékben hajlamos a repedésre, gyakrabban, de kisebb adagokat használjunk, egyenletesebben öntözzünk! A hosszabb tenyészidejű fajtáknál a káliumot is célszerű az alábbiak szerint megosztani:
alaptrágya: teljes igény 50%-a
indítótrágya: 25%
fejtrágya: 25%

(Terbe István – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A jó növénykondíció fokozza a termést, javítja a minőséget és a termésbiztonságot, II. rész

2024. május 16. 10:10

Ha a nitrogéntúltrágyázás jelentős mennyiségű víz jelenlétében történik, akkor vegetatív növekedést generál, ha vízhiány mellett adunk sok nitrogént (sóstressz), akkor az a virágzást váltja ki.

A jó növénykondíció fokozza a termést, javítja a minőséget és a termésbiztonságot, I. rész

2024. május 15. 12:40

Nemcsak a sok tápanyag és víz okozhatja a növényi kondíció leromlását, a meleg, a magas pára, vagy a hideg időjárás is előidézheti a kedvezőtlen állapotot.

Az új-zélandi-spenót és termesztése

2024. május 7. 10:10

Az új-zélandi-spenót - ami semmi rokonságban nem áll a közönséges spenóttal (parajjal) - egész nyáron termeszthető és fogyasztható.

Fűszer, zöldség vagy gyógynövény? – Gumós vagy édeskömény termesztése

2024. május 6. 09:10

A gazdasági értelemben vett termése, azaz a fogyasztható része botanikai értelemben a megvastagodott levél alap, amit a termesztésben általában gumónak neveznek.

A mángold kisüzemi termesztésének tapasztalatai

2020. április 29. 05:38

Mivel a mángold üzemi termesztése nem jellemző sem hazánkban, sem Európában, így kevés irodalmi adat található meg arra vonatkozóan, hogy milyen technológiával célszerű dolgozni a növény esetében.

Ként tegyünk a nitrogénhez, ha tápkultivátorozunk kukoricában, napraforgóban!

2021. május 25. 08:05

A lombtrágya pedig legyen keserűsó alapú, csökkentse a víz pH-értékét és tartalmazza a szükséges mikroelemet is.

Az ipari paradicsomtermesztés hazai és nemzetközi helyzete

2018. november 24. 12:36

Az írás az ipari paradicsom termesztésének globális helyzetével és a fontosabb termesztéstechnológiai elemek ismertetésével foglalkozik.

A kukorica trágyázásáról

2018. december 31. 09:36

Más európai országokhoz képest itthon a kukorica alultrágyázott növénynek számít. A tápelemfelvételi dinamika függvényében szükséges alap- starter- és levéltrágyázással kapcsolatos tudnivalókat foglalja össze az írás.