Zöldség

Öntözés visszafogása, jobb kötődés (paprika és paradicsom)

Agrofórum Online

A korszerű termesztéstechnológiák kapcsán a növényi stresszélettan gyakorlati alkalmazásával egyre többször találkozhatunk, lehetővé teszik a növényi életfolyamatok és a fejlődés bizonyos mértékű szabályozását, fenológiai korlátok közötti irányítását. Egyes jelenségek régóta ismertek, bár nem tudatosan, de alkalmazásuk létezett a mindennapi termesztésben, azonban a mélyebb élettani összefüggéseik sokak számára ismeretlenek voltak. Újabban a fajtakatalógusokban is egyre gyakrabban lehet ilyen és hasonló kifejezésekkel, mint a stressz-érzékenység („szárazság-stressztűrő képesség”, a „hidegstressz érzékenység” vagy a „hőstressz-szel szembeni tolerancia”) találkozni.

A stresszjelenségen belül stresszornak nevezzük azokat a környezeti elemeket, amelyek a növény életében csökkentik a növekedést és termést, továbbá a faj élettani alkalmazkodásban vagy a faj adaptációs tulajdonságaiban változásokat idéznek elő. Más megfogalmazásban stresszoroknak azokat a növényre ható külső erőket, körülményeket nevezzük, amelyek a növényi ingert kiváltják, amelyek a növény stresszválaszát létrehozzák.

Nem biztos, hogy minden stressz a növény növekedése vagy fejlődése szempontjából kedvezőtlen folyamatokat indít el. Ugyanis beszélünk gyenge, eustresszről, amelyek a növényben kedvező, stimulatív folyamatokat váltanak ki, de léteznek úgynevezett distresszek vagy gátlóhatásúak, amelyek az élettani folyamatokra minden tekintetben kedvezőtlenek.

A stresszorokat (stressz-tényezőket) különböző szempontok alapján lehet csoportosítani, emberi tevékenységre visszavezethető stressz-hatások, természetes okokra visszavezethető hatások, biotikus tényezők okozta hatások (pl. vírusok-, baktériumok-, gombák-, állatok okozta hatások) és abiotikus tényezők által kiváltott hatások (fagy, magas hőmérséklet, szárazság, stb.).

Ha a stressz okozta változások és reakciók élettani összefüggéseit jól ismerjük, úgy azokat a növénytermesztésbe beépíthetjük. Minél intenzívebb termesztéstechnológiát alkalmazunk (pl. üvegházi vízkultúrás növénytermesztés), annál több környezeti tényezőt tudunk szabályozni, annál több stimulatív stressz alkalmazására nyílik lehetőség.


Erős vegetatív növekedésű paradicsom – rosszul köt

Leggyakrabban alkalmazott stressz kezelés a zöldségkertészetekben a kedvező vegetatív-generatív növekedés arány fenntartása, egyre gyakrabban találkozunk ennek szabályozási igényével. A fajtaleírásokban, mint fontos tulajdonságot említik a generatív és a vegetatív növekedési jelleget. A generatív jellegű fajták hamarabb virágoznak, gyorsan kötnek, lombozatukhoz képest sok termést nevelnek. Ezzel ellentétben a vegetatív növekedésűek, viszonylag későn kötnek, levéltömegükhöz képest kevés termést fejlesztenek. A fogalmakat többnyire a paradicsomnál, padlizsánnál és a paprikánál használjuk, újabban azonban az uborka és a dinnyék esetében is előfordulnak.

Előny vagy hátrány egy fajta esetében a vegetatív vagy a generatív jelleg? – fogalmazódik meg a kérdés. Az intenzívebb lombképzési vagy virágképzési hajlam nem mondható előnynek, de hátrányos tulajdonságnak sem tekinthető. Csupán azért jelzik, hogy a környezeti tényezők szabályozásával elkerülhessük a túlterhelést vagy a gyenge (rossz) terméskötést, esetleg a túllombosodást.

A fajta pontos ismeretében a kertésznek kell a környezeti tényezők szabályozásával a növény generatív és vegetatív egyensúlyát fenntartani, vagyis azt a lomb és termés arányt kialakítani, amelynél a fajta a teljesítő képességének maximumát adja. Melyek azok a környezeti tényezők és technológiai elemek, amelyek a növény fejlődését az egyik vagy a másik irányba mozdítják el? Milyen stressz hatásokkal érhető el a kedvező termés/lomb arány?

Generatív jelleget indukáló tényezők: Vegetatív jelleget indukáló tényezők:
intenzív fény gyenge fény
vörös és sárga fénytartomány rövid hullámú fény
alacsony léghőmérséklet magas léghőmérséklet
kevés víz (átmeneti vízhiány) sok víz
sok nitrogén kevés nitrogén
sok foszfor foszforhiány
alacsony levegő-páratartalom magas páratartalom
gyökerek sérülése folyamatos gyökérnövekedés
nagy tenyészterület sűrű növényállomány
magas EC alacsony EC
hőmérséklet ingadozás kiegyenlített hőmérséklet

Az említett tényezők között vannak, amelyek könnyen, akár szabadföldi körülmények között is szabályozhatók, mások változtatása bonyolult, költséges, nehezen kivitelezhető még üvegházban is. Jó példa erre a nitrogén-túladagolás, mint stressz-hatás. Ha a nitrogéntúltrágyázás jelentős mennyiségű víz adagolása mellet történik, akkor vegetatív növekedést generál, ha vízhiány mellett adunk sok nitrogén (sóstressz), akkor az a virágzást váltja ki. Vízmegvonással a nagy lombot fejlesztő, nehezen virágzó és rosszul kötő növényeket generatív irányba „terelhetjük”, amire sokszor szükség van a zöldségtermesztésben.

(Terbe István – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Melyik paprikát mire használjuk? Segítünk választani!

2025. július 22. 11:10

A paprikafajták rendkívül sokfélék, megjelenésükben, ízükben és csípősségükben is jelentősen eltérhetnek egymástól.

Mi okozza az uborka keserűségét, és mit tehet ellene?

2025. július 20. 08:10

Miért lesz keserű az uborka? Mutatjuk a leggyakoribb okokat, és azt is, hogyan előzheti meg ezt az ízhibát a kertben!

Virágzik, de nem terem a cukkini? Segítünk!

2025. július 18. 16:10

Hiába virágzik a cukkini, termés nem fejlődik? Mutatjuk a lehetséges okokat, és hogyan serkentheti kézzel is a beporzást!

Így ismerheti fel, ha a paprika szenved – mentse meg időben!

2025. július 16. 16:10

A kánikula a paprikatermés ellensége: mutatjuk, hogyan ismerheti fel a hőstresszt, és mit tehet, hogy megmentse növényeit!

Mit érdemes tudni az articsókáról és termesztéséről?

2023. március 13. 04:38

Mit lehet tudni az articsókáról és termesztéséről? Állítólag nagyon egészséges a fogyasztása.

Megnéztük az árakat a Nagybani Piacon

2020. március 31. 06:38

Felgyorsultak az események az utóbbi 1-2 hétben hazánkban is. Szinte már a „csapból is az folyik”, hogy megjelent a korona vírus, mekkora élelmiszerhiány van az üzletekben és mennyire megemelkedtek a fogyasztói árak. A Budapesti Nagybani Piacon is napról napra hirtelen változtak az árak, melyek természetesen a kiskereskedelmi árakat is változtatják.

Télen veszélyesen magas, nyáron károsan alacsony, I. – Zöldségtermesztőknek a páratartalomról

2023. október 19. 15:10

Zöldségtermesztők – úgy a szabadföldön gazdálkodók, mint a hajtató kertészek – a klimatikus környezeti tényezők említése kapcsán többnyire a fényviszonyokra és a hőmérsékletre gondolnak, a páratartalomnak nem tulajdonítanak kellő jelentőséget. Pedig a fóliák alatt a kritikusan magas, szabadföldi gazdálkodás esetén a károsan alacsony légnedvesség jelentős mértékben közrejátszik a termesztés eredményességében.

Folytatódik a zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő kampány

2023. március 8. 11:41

Idén folytatódik, és egyben az utolsó évéhez érkezik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő edukációs kampánya, az Európai Friss Csapat program.