32℃ 19℃
június 8. Medárd, Helga
Életmód, gasztronómia

Most már jó a naspolya! – Lekvárnak ez a legjobb recept!

Agrofórum Online

A naspolya megosztó gyümölcs: van, aki szereti és van, aki semmi pénzért nem enné meg. Most is szedhető a kertben, mert a fagyokkal csak még puhább lesz. Lekvárnak meg kifejezetten ízletes!

Egyidőben a királyi konyhák különlegességének számított, és más ritka, vagy éppen drága alapanyaggal társították, mint a szarvasgomba vagy a kaviár. Őshazája a naspolyának a Kaszpi-tenger vidéke, főleg a tengerparti részek. Törökországban, Örményországban és Irán területén tömegesen előforduló gyümölcstermő növény. Európába csak a rómaiak közvetítésével került. Hamar meghonosodott, és egyre népszerűbb lett hazánkban is.

A naspolya éretten finom. De mikortól romlott?

A naspolyát sokan azért nem szeretik, mert éretten igen furcsa állagú és nagyon hasonlít a romlott gyümölcsre. Amíg nem alkoholos szagú, addig még az érett meghatározás igaz rá, míg ha alkoholos szaga lesz, akkor már a romlott (beerjedt) kategória az érvényes.

Ugyanígy a lekvár állagúan puha, még ehető naspolya, nem lehet penészes vagy büdös. Az érett naspolyának kellemes az illata, kissé fűszeres.

A naspolyát étrendi hatása miatt is kedvelik

A naspolya bővelkedik ásványi anyagokban, mint a réz, cink, mangán, magnézium, vas, kálium és kalcium, de vitaminokban is gazdag: B1- és C-vitamintartalma a legmagasabb. Az A-vitamin előanyaga, a karotin is megtalálható benne.

A naspolya étrendi hatása igen kedvező! (fotó: Pixabay)

Magas pektintartalma miatt érdemes lekvárt főzni belőle, de maga a pektin segíti a vastagbél baktériumos emésztését, és székrekedés ellen is hatásosnak bizonyul.

A naspolyáról azt is tartják a népgyógyászatban, hogy erősíti a csontokat, segíti a természetes védekezőrendszerünket a magas antioxidánstartalmának köszönhetően. Ráadásul sok leírásban megtalálható, hogy magjából készült teája vesekőképződés ellen is ajánlott. Természetesen nem csodaszer, de rengeteg értékes tápanyagának köszönhetően fontos része lehet táplálkozásunknak, főleg a téli időszakban.

Lekvárkészítés naspolyából

Héját és magvait szitán nyomkodjuk át, így kapunk egy finom pépet. Ebből főzzünk lekvárt, akár cukor hozzáadása nélkül!

Ha átpasszíroztuk a naspolyákat, akkor kb. 15 perc alatt összefőzhetjük. Cukorból, ha tennénk hozzá, akkor 2-3 kg gyümölcshöz tegyünk maximum 40 dkg cukrot, így is édes lesz lekvárnak.

Főzzük lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett sűrű lekvárrá és töltsük üvegekbe, majd dunsztoljuk! 24 órás száraz dunszt elég lesz ahhoz, hogy kész legyen a lekvárunk és a kamrapolcra tehessük az üvegeket.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ötletek bodzára: így dolgozzuk fel a friss bodzavirágokat!

2025. június 1. 05:40

Végre virágzik a bodza és készülhetnek a bodzás finomságok! Az elkészítési lehetőségekből szemezgetünk most.

Varázsgomba: terápia vagy tudatmódosító kockázat?

2025. május 25. 11:10

A varázsgomba új reményt nyújthat a mentális betegségek kezelésében – de csak tudatos, szabályozott körülmények között.

Matcha-hiány: a kereslet meghaladja a kínálatot

2025. május 22. 08:10

Japánban globális keresletnövekedés okoz matcha-hiányt, miközben a termelés bővítése komoly akadályokba ütközik.

Allergia megelőzése avokádóval – tudományos áttörés?

2025. május 18. 16:10

Egy finn kutatás szerint a terhesség alatti avokádófogyasztás jelentősen csökkentheti a csecsemők ételallergiájának kockázatát.

Megjelentek a Nufarm 2019-es növényvédelmi kiadványai

2019. február 25. 09:16

Letölthető a Nufarm növényvédelmi megoldások 2019, a Szántóföldi kultúrák, valamint a Szőlő- és gyümölcsültetvények növényvédelme 2019 is. Kibővült termékpalettánk részletes bemutatásával szeretnénk a gyakorlatban felmerülő kérdések megválaszolásához segítséget nyújtani Önnek.

Emelkedik a fagyasztott málna ára

2019. május 12. 10:33

Lengyelország szenvedte meg legjobban a versenyt az ukrán olcsóbb nyersanyagárakkal.

Csomagolás nélkül odalesznek a zöldségek és gyümölcsök – átgondolatlan a szigorítás?

2023. december 4. 07:10

Vajon mi lesz a több tízezer embert foglalkoztató csomagoló-ágazattal, ha a Parlamentben és az Európai Tanácsban úgy döntenek, hogy a csomagolóanyagoknak veszniük kell?

A 10 legfinomabb befőzésre és tartósításra alkalmas zöldségféle

2022. augusztus 20. 08:24

Fedezze fel a befőzésre és tartósításra leginkább alkalmas zöldségeket, hogy a szezonon kívül is bármikor élvezhesse az ízüket!