Életmód
Életmód

Boldog új évet, Kedves Olvasóink!

Boldog új évet, Kedves Olvasóink!

Agrofórum Online

Trendfordulót él a mezőgazdaság a szakértők szerint, akik kihívásokkal teli esztendőnek jósolják 2024-et. De ezzel ma még ne törődjünk, optimistán kívánunk mindenkinek boldog új évet – az utóbbi hónapokban született legolvasottabb cikkeinkkel. BÚÉK!

2022-ben az évszázad aszálya rengette meg a magyar mezőgazdaságot, 2023-ban pedig lényegében csak a kellő mennyiségű csapadéknak örülhettek a gazdák, a többi tényező inkább kedvezőtlenül alakult. Vajon mit hoz számunkra 2024? Ezzel ma még ne törődjenek, inkább olvassák el az utóbbi hónapok legnépszerűbb cikkeit az Agrofórum Online-ról, hátha valakinek év közben erre nem volt ideje.

Jó szórakozást, és persze boldog új esztendőt!

Nem a legvidámabb témával kezdjük, hiszen 2023-ban egy rég nem látott, kellemetlen ismerős bukkant fel a magyar földeken. Sok olvasónk volt kíváncsi arra, hogy milyen állat készít rengeteg lyukat a kertben. A válaszért KATTINTSON A KÉPRE!

Melyik méz segíthet csökkenteni a vérnyomást és javítani a koleszterinszintet? Ez a téma is sokakat érdekelt, és a választ is megkapták olvasóink az alábbi cikkben:

A leander nagy sláger a kiskerttulajdonosok körében, és sokan aggódtak kedvenc növényükért a hideg beköszöntével. Vajon hogyan kell ápolni a leandert teleltetés előtt? Íme a válasz:

A kényelmes gázfűtés mellett szinte már elfelejtettük, hogyan kell szénnel és fával tüzelni. Az energiakrízis miatt azonban ismét beüzemeltük a jó öreg kályhákat és kazánokat – de mihez kezdjünk a fahamuval? Ártunk vele a talajunknak? Íme:

Akár még szilveszter után is aktuális lehet a felvetés: mikor és mivel végezzük a téli lemosó permetezést? Ez a fás növények nyugalmi idejére essen, és a következőképp történjen:

Végezetül az örök nagy kérdés, amely minden december 1-jén elhangzik, és reményekkel telve várjuk rá a választ: milyen lesz az előttünk álló tél? Reisz András meteorológus ezt is felfedte nekünk:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Rászorulókat segítenek a terápiás veteményeskertből

2024. július 14. 16:10

A feltöltődést szolgálja a Budapest Bike Maffia új veteményeskertje, a terményt viszont a rászorulók kapják. A palántákat a DélKerTÉSZ biztosítja.

Kovászos uborka, gluténmentesen

2024. július 13. 12:10

Próbálja ki a falusias verziót, krumpliszeletekkel készítse el a kovászos uborkát, és az még finomabb is lesz, mint a kenyeres változat.

10 természetes szúnyogriasztó

2024. július 12. 14:40

A legtöbben rovarriasztó spray-ket, vagy elektromos szúnyogriasztó készülékeket használnak, hogy megszabaduljanak a szúnyogoktól.

Új faj, a bütykös ásólúd fészkel a Hortobágyi-halastavon

2024. július 12. 10:40

A hazánkban ritkaságnak számító madárfaj, a bütykös hattyú már nem csak látogatóban járt a Hortobágyon, hanem otthonra is talált.

Nagy szükség lenne a csapadékra!

2020. április 24. 09:32

A tavaszi szántóföldi munkáknak kedvez az időjárás, a gazdálkodók jó ütemben haladnak a tervezett feladatokkal. Folyamatban van a gyomirtás is, azonban annak hatékonyságát az éjszakai fagy közeli állapot jelentősen hátráltatja.

Ne bízza az időjárásra munkája gyümölcsét!

2020. május 5. 09:57

A gazdálkodók munkáját évről évre egyre több veszély fenyegeti, ezek közül leginkább ki kell emelnünk a szélsőséges időjárást, amelyet már idén is megtapasztalhattunk, hisz a március utolsó hetében és április első napjaiban az egész országra kiterjedő fagy jelentős károkat okozott elsősorban a kertészeti kultúrákban, különösen a gyümölcstermesztésben. A fagyok után a következő károsító tényező az aszály lehet, amely hátráltatja a vetések kelését, fejlődését.

Hiányzik a hideg és a hótakaró a földekről

2019. december 28. 13:33

A talajban sehol sincs fagy. A növényi kultúrák szempontjából ez a túlságosan enyhe idő nem ideális, megzavarhatja az érzékenyebb fajták "nyugalmi állapotát". Ráadásul a kórokozók, kártevők ritkulásához is hiányzik a tartós hideg, a szántókról a hó.

Hamarosan megjelennek a virágbimbók a parlagfüvön – Védekezzünk ellene!

Az Alföld észak-keleti részén a természetes vegetáció és kultúrnövények az erős aszálytól szenvednek.