Növénytermesztés

A tőzeg arányának csökkentése a termesztőközegben

Agrofórum Online

A tőzeg felhasználása a különféle termesztőközegekben igen elterjedt előnyös tulajdonságinak köszönhetően, ugyanakkor ennek arányát mindenképpen csökkenteni szükséges.

A termesztőközeg-iparnak és a termesztőközeg-felhasználóknak helyettesíteniük kell a tőzegfelhasználást (vagy annak egy részét), mivel a tőzeg kitermelése a tőzegmezők természeti értékének csökkenésével és a globális felmelegedéshez hozzájáruló CO2-kibocsátással jár.

Mivel a termesztőközegek használata világszerte növekszik, a tőzeg helyettesítése nehéz és hosszú folyamatnak ígérkezik. Ráadásul ezt az anyagot nehéz helyettesíteni, ugyanis egyedi tulajdonságai és egyes helyettesítő anyagai csak korlátozottan állnak rendelkezésre.

Mit tudunk a tőzegről?

A tőzeg növényi eredetű üledékes talajképző kőzet és talaj, a félig szárazföldi humuszképződés terméke. Erősen nedves, víz által borított és levegőtől elzárt (anaerob) körülmények között, az ott elhalt növények törmelékéből képződik biológiai, kémiai és fizikai folyamatok révén.

Mivel lehet helyettesíteni?

A termesztőközegekben a tőzeg helyettesítésének lehetőségei a termés termelékenységének és minőségének befolyásolása nélkül az egyes növények esetében eltérőek lesznek. Ez – csak néhány példát említve – történhet fakéreg, fazúzalék, kókuszrost, juhgyapjú hulladék, zöldkomposzt, vagy akár fenntartható módon termesztett tőzegmoha felhasználásával is.

Európában a tőzeg aránya a termesztőközegekben a 2000. évi mintegy 90%-ról 2023-ra körülbelül 60–65%-ra csökkent. A termesztőközegekben használt tőzeg összmennyisége azonban nőtt, mivel a termesztőközegeket a korábbinál nagyobb mértékben használják (több termény, nagyobb felület, ebből fakadóan nagyobb mennyiségű tőzeg).

Van tehát tennivaló, mivel napjainkban a globális felmelegedés kapcsán minden olyan élőhely megóvása kiemelt fontosságú, ami jó széntároló kapacitással rendelkezik – a tőzeglápok pedig pontosan ilyenek.

(Fotó: martaposemuckel/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Új megoldás a toxinos kukorica hasznosítására

2025. december 8. 08:10

A MATE kutatói rovarok segítségével találtak fenntartható választ a mikotoxinokkal szennyezett kukorica hasznosítására.

Drágább lett a karácsonyfa? Mutatjuk a pontos árakat

2025. december 7. 07:10

Stabil a kínálat, nőnek az árak. Így alakul a luc-, ezüst- és nordmann-fenyő piaca 2025-ben, termelői adatok alapján.

Sokan váltottak kalászosokra kukorica helyett, nagy baj lehet belőle jövőre

2025. december 5. 13:10

Milyen növénnyel helyettesítsék a kukoricát azok a termelők, akik idén is ráfáztak a kultúra termesztésére? És miért alacsonyak a kalászos gabonák felvásárlási árai?

45 centiméter mélyre ültetett kukorica bújt ki a földből, valóságos csoda történt

2025. november 28. 09:10

Egy ősi nép kukoricatermesztést folytat minimális csapadék mellett, öntözés és talajművelés nélkül, mégis eredményesen – érdemes odafigyelni a tapasztalataikra.

Vízmosások mezőgazdasági területeken

2023. május 21. 08:37

A vízrendezés a felszínen elfolyó vagy a mélyben mozgó víz elvezetésének olyan módja, mely a területek termékenységét hivatott óvni.

Időszerű a talajok mikrobiális kezelése

2025. március 30. 13:10

Nem egyszerű és nem is olcsó a mikrobákkal történő biológiai védekezési módszer, viszont jó néhány talajból támadó kórokozónál ez az egyetlen lehetőségünk a kórokozók visszaszorítására.

Növényvédő szerek „mozgása” a talajban

2023. június 26. 05:39

A hatóanyag és a talaj adszorpciós/deszorpciós folyamatainak vizsgálata fontos adatokat szolgáltat a vegyület környezeti megoszlásának előrejelzéséhez.

Hogyan javíthatjuk nyáron a talajunkat?

2023. július 26. 05:39

Most nagyon divatos dolog a talaj egészségéről beszélni, de rengeteg téves információ kering az interneten. Lássuk, mit és mikor érdemes csinálni!