31℃ 18℃
július 5. Emese, Sarolta, Lotti, Antal
Növénytermesztés

A tőzeg arányának csökkentése a termesztőközegben

Agrofórum Online

A tőzeg felhasználása a különféle termesztőközegekben igen elterjedt előnyös tulajdonságinak köszönhetően, ugyanakkor ennek arányát mindenképpen csökkenteni szükséges.

A termesztőközeg-iparnak és a termesztőközeg-felhasználóknak helyettesíteniük kell a tőzegfelhasználást (vagy annak egy részét), mivel a tőzeg kitermelése a tőzegmezők természeti értékének csökkenésével és a globális felmelegedéshez hozzájáruló CO2-kibocsátással jár.

Mivel a termesztőközegek használata világszerte növekszik, a tőzeg helyettesítése nehéz és hosszú folyamatnak ígérkezik. Ráadásul ezt az anyagot nehéz helyettesíteni, ugyanis egyedi tulajdonságai és egyes helyettesítő anyagai csak korlátozottan állnak rendelkezésre.

Mit tudunk a tőzegről?

A tőzeg növényi eredetű üledékes talajképző kőzet és talaj, a félig szárazföldi humuszképződés terméke. Erősen nedves, víz által borított és levegőtől elzárt (anaerob) körülmények között, az ott elhalt növények törmelékéből képződik biológiai, kémiai és fizikai folyamatok révén.

Mivel lehet helyettesíteni?

A termesztőközegekben a tőzeg helyettesítésének lehetőségei a termés termelékenységének és minőségének befolyásolása nélkül az egyes növények esetében eltérőek lesznek. Ez – csak néhány példát említve – történhet fakéreg, fazúzalék, kókuszrost, juhgyapjú hulladék, zöldkomposzt, vagy akár fenntartható módon termesztett tőzegmoha felhasználásával is.

Európában a tőzeg aránya a termesztőközegekben a 2000. évi mintegy 90%-ról 2023-ra körülbelül 60–65%-ra csökkent. A termesztőközegekben használt tőzeg összmennyisége azonban nőtt, mivel a termesztőközegeket a korábbinál nagyobb mértékben használják (több termény, nagyobb felület, ebből fakadóan nagyobb mennyiségű tőzeg).

Van tehát tennivaló, mivel napjainkban a globális felmelegedés kapcsán minden olyan élőhely megóvása kiemelt fontosságú, ami jó széntároló kapacitással rendelkezik – a tőzeglápok pedig pontosan ilyenek.

(Fotó: martaposemuckel/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A cirok gyomirtásának kihívásai + videó

2025. június 27. 16:10

A cirok növényvédelmi kihívásainak zömét a gyommentesítés képezi. Soron következő videónkban ezt a témakört járjuk körbe - A tábla széléről.

Változik a szabályozás: átláthatóbb vízhasználat a cél

2025. június 20. 14:10

2025 júniusától új rendelet szabályozza a mezőgazdasági kutak engedélyezését, de a háztartási kutak többségét továbbra sem érinti a változás.

Szója, ami „beszél”: érzékelők figyelik az egészségét

2025. június 15. 13:10

Szenzorokkal „megszólal” a szója: amerikai kutatók olyan eszközöket fejlesztettek, melyek a növények állapotát közvetlenül mérik.

Burgonya fókuszban – jövőépítés nemzetközi szemlélettel

2025. június 4. 16:10

A burgonya világnapjához kapcsolódó szakmai konferencián hazai és európai szakértők vitatták meg a termesztés, kereskedelem és fogyasztás aktuális kihívásait és lehetőségeit.

Hobbikert: érdemes-e csávázott vetőmagokat vásárolni és felhasználni?

2019. február 1. 04:38

Sz. Kamilla kérdése: Vetőmagválasztáskor gyakran tapasztaltam, hogy bizonyos magtételek csávázottak. Érdemes-e csávázott vetőmagokat vásárolni és felhasználni?

Tasakospatkányok 24 óra alatt ástak életet a St. Helens-hegyen

2024. november 19. 16:10

Pontosabban: a tasakospatkányok a felszínre hozták a mikorrhiza gombákat, amelyek pedig a növények fejlődését gyorsították fel.

Mit érdemes tudni az articsókáról és termesztéséről?

2023. március 13. 04:38

Mit lehet tudni az articsókáról és termesztéséről? Állítólag nagyon egészséges a fogyasztása.

Szőlőtermesztés a vulkánok árnyékában

2019. augusztus 17. 04:36

Lanzaroté borainak többsége az édességéről ismert Malvasia szőlőből származik és a terroir talajának ásványtartalma összetéveszthetetlen ízt ad az itt termő vörös-, fehér- és rozé boroknak.