Növénytermesztés

A tőzeg arányának csökkentése a termesztőközegben

Agrofórum Online

A tőzeg felhasználása a különféle termesztőközegekben igen elterjedt előnyös tulajdonságinak köszönhetően, ugyanakkor ennek arányát mindenképpen csökkenteni szükséges.

A termesztőközeg-iparnak és a termesztőközeg-felhasználóknak helyettesíteniük kell a tőzegfelhasználást (vagy annak egy részét), mivel a tőzeg kitermelése a tőzegmezők természeti értékének csökkenésével és a globális felmelegedéshez hozzájáruló CO2-kibocsátással jár.

Mivel a termesztőközegek használata világszerte növekszik, a tőzeg helyettesítése nehéz és hosszú folyamatnak ígérkezik. Ráadásul ezt az anyagot nehéz helyettesíteni, ugyanis egyedi tulajdonságai és egyes helyettesítő anyagai csak korlátozottan állnak rendelkezésre.

Mit tudunk a tőzegről?

A tőzeg növényi eredetű üledékes talajképző kőzet és talaj, a félig szárazföldi humuszképződés terméke. Erősen nedves, víz által borított és levegőtől elzárt (anaerob) körülmények között, az ott elhalt növények törmelékéből képződik biológiai, kémiai és fizikai folyamatok révén.

Mivel lehet helyettesíteni?

A termesztőközegekben a tőzeg helyettesítésének lehetőségei a termés termelékenységének és minőségének befolyásolása nélkül az egyes növények esetében eltérőek lesznek. Ez – csak néhány példát említve – történhet fakéreg, fazúzalék, kókuszrost, juhgyapjú hulladék, zöldkomposzt, vagy akár fenntartható módon termesztett tőzegmoha felhasználásával is.

Európában a tőzeg aránya a termesztőközegekben a 2000. évi mintegy 90%-ról 2023-ra körülbelül 60–65%-ra csökkent. A termesztőközegekben használt tőzeg összmennyisége azonban nőtt, mivel a termesztőközegeket a korábbinál nagyobb mértékben használják (több termény, nagyobb felület, ebből fakadóan nagyobb mennyiségű tőzeg).

Van tehát tennivaló, mivel napjainkban a globális felmelegedés kapcsán minden olyan élőhely megóvása kiemelt fontosságú, ami jó széntároló kapacitással rendelkezik – a tőzeglápok pedig pontosan ilyenek.

(Fotó: martaposemuckel/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fenntartható kertészet: merre tart az ágazat?

2025. augusztus 16. 11:10

A kertészet a fenntarthatóság, technológia és sokszínűség útján fejlődik. Mutatjuk, milyen trendek formálják az ágazat jövőjét!

Szója lombvesztés: mostantól több is belefér

2025. augusztus 15. 16:10

A szójabab akár 66%-os lombvesztést is tolerálhat terméscsökkenés nélkül – új irány a rovarvédelemben és a permetezési stratégiában.

EU-s szigorítás nehezíti a gabonatermesztők dolgát

2025. augusztus 13. 16:10

2025-ben több hazai gabonatáblában is megjelent az anyarozs. Az EU-s szabályok szigorodása miatt a fertőzés kezelése még nagyobb odafigyelést igényel.

Minőségi bála: szívvel-lélekkel-tapasztalattal + videó

2025. augusztus 5. 16:10

Komjáthi Gábor hazánk legnívósabb lovardáit, és egyik legszínvonalasabb tejelő tehenészetét látja el bálákkal, és garanciát is vállal.

Kerti talaj vagy virágföld? Melyik a jobb?

2024. október 31. 14:10

Az élő talaj tele van hasznos mikrobákkal és szerves anyagokkal, amelyek tápanyagokat juttatnak a növények gyökereihez.

Tasakospatkányok 24 óra alatt ástak életet a St. Helens-hegyen

2024. november 19. 16:10

Pontosabban: a tasakospatkányok a felszínre hozták a mikorrhiza gombákat, amelyek pedig a növények fejlődését gyorsították fel.

Milyen igényei vannak a magnóliának?

2023. április 16. 10:36

Hova ültethetem a kertbe a magnóliát? Milyen igényei vannak?

A mikrobák szerepe a talajszerkezet kialakításában

2024. március 25. 11:10

A termőtalajok romlása világviszonylatban, de Magyarországon is jelentős. A fő probléma az, hogy a talajélet egyre silányabbá válik, ennek következtében sérül többek között a tápanyagszolgáltató képesség és fogyatkozik a humusz.