Növénytermesztés
Növénytermesztés

Kukorica, szója, napraforgó, cirok – Minden egy helyen, Szegeden

Kukorica, szója, napraforgó, cirok – Minden egy helyen, Szegeden

Agrofórum Online

A Gabonakutató Nonprofit Kft. szeptember 5-én tartotta Kiszombor Dénes majorban a címben felsorolt növények országos fajtabemutatóját.

A megnyitót és a vendégek köszöntését Dr. Szarka Béla, a nemrégiben debütált ügyvezető igazgató tartotta, aki elmondta, hogy oda tért vissza, ahol egykor, mint fiatal kutató az intézet munkatársa volt. Ezért nem ismeretlen számára az itt folyó munka, és a munkatársak jelentős része sem.

A kukoricával kapcsolatban elismeréssel szólt a kutatók munkájáról, mivel a rendkívül erős mezőnyben is sikerült helytállniuk. Ennek köszönhető, hogy minden ötödik zsák kukorica – amit a termelők megvásárolnak – szegedi hibrid.

*

Dr. Gyuricza Csaba, a NAIK főigazgatója, egyetemi tanár, a korábbi években is rendszeresen tartott előadást, köszöntőt a szegedi rendezvényeken, most pedig már hivatalból is, mint aki az FM alá tartozó kutatóintézetek munkájának koordinációját végző intézmény vezetője.

Előadása során méltatta az itt folyó nemesítési munkát, amelynek eredményei nem állnak meg a határainknál, mivel a szegedi fajták számos országba eljutnak, ezzel is öregbítve a hazai nemesítés nemzetközileg is elismert hírnevét.

Kitért az öntözésre is, amit a kukorica, és még néhány vízigényes növény vetőmagtermesztése esetén nélkülözhetetlen technológiai elemként említett. Ebben nem sokat léptünk előre, pedig a lehetőségeink és a források is meglennének rá.

Jó munkát, eredményes tanácskozást és a hasznosítható ismeretek elsajátítását kívánta, és javasolta a bemutató során.

*

A GK Kft. kukorica és cirok hibridjeit Dr. Szél Sándor főosztályvezető vetített képekkel gazdagított előadásában mutatta be.

Mit tartogat a Gabonakutató kukorica hibrid ajánlata? – tette fel a kérdést.

A válasz: Széles körű változatosságot a szuperkoraitól a késői tenyészidőig. A felhasználási irányoknak megfelelő hibrideket. A csőfuzáriumra az átlagosnál ellenállóbb hibrideket, és a változó feltételekhez való alkalmazkodást.

Az előadó kitért arra is, hogy milyen típusú kísérletekkel segítik a termelők munkáját. Ezek a vetésidő és tőszám kísérletek, valamint a gyomirtószer rezisztenciavizsgálatok, a beltenyésztett vonalak tesztelése, és a Duo System technológia alkalmazására vonatkozó, a BASF-fel közös kísérletek.

Bemutatta, hogy az évjáratoktól függő stresszhatásokra milyen jelentős termésingadozásokkal válaszol a kukorica, és azt a célkitűzést is, hogy a GK Kft. ennek mérséklésére milyen nemesítési programot valósít meg. Ennek irányai: hőtűrés, szárazság-tolerancia, csőfuzárium ellenállósság.

Ez a nemesítők programja, mondta az előadó, de a termelőknek is számos feladata van a stresszhatások mérsékelésére: Optimalizált tápanyagellátás, gyommentesség, megfelelő tőszám, öntözés, helyes tenyészidejű hibrid választás.

Tájékoztatójában kiemelte a szuperkorai hibrideket, és azok jelentőségét, így a TK 175-öt (FAO-189), a GKT 211-et (FAO 220) és a GKT 3213-at (FAO 240). Ezek a hibridek még június elején is vethetők, ideálisak a másodvetésre, és kíváló (megfelelő) előveteményei az ősz vetésű gabonáknak, miután korán betakarulnak.

A különböző felhasználási célnak megfelelő hibridek;
Szemes kukorica: Sarolta, GKT 288, Csanád, GKT 372, GKT 370, GKT 386, Kenéz, stb.
Silókukorica: Szegedi 475, Szegedi 521, GK Silostar
Élelmiszeripari feldolgozásra: Sarolta, GKT 376
Rezisztens fenyércirok irtásához a Kenéz DUO.
(A tenyészidő besorolás a GK Tavaszi fajtaajánlatában és az intézet honlapján is megtalálható).
Az Ukrajnában, Oroszországban és Moldáviában forgalmazott hibridek: GKT 250, GKT 211, GK 288, Szegedi 386.

Áttérve a cirokra, ismertette, hogy a ciroknemesítésnek több évtizedes hagyománya van a GK Kft.-nél. Mindegyik típus megtalálható: a szemes és silócirok, továbbá a szudánifű. Van egy biogáz előállításra alkalmas speciális hibridjük is, a Farmsugro 180. Ezt elsősorban a német piac igényli. Tömegtakarmányozásra a Róna 1, a GKK Áron, GK Erik és a GK Balázs javasolható.

*

Áttérve a szójára, Garamszegi Tibor területi képviselő vette át a szót. Először a szójatermesztés helyzetét ismertette (Import szója, GM-mentes hazai termelés stb.).

A támogatásokról szólva bemutatta, hogy a területalapú támogatáson felül 2016-ban 64.700 Ft/ha fehérjenövény támogatást vehettek fel a termelők, továbbá zöldítés címén 11.500 Ft-ot hektáronként. (Ez utóbbi kapcsán erős a felháborodás az EU vegyszert korlátozó rendelete miatt. Erről – nem éppen hízelgő módon – a Tábla széléről blogban is olvashatnak, jelen beszámoló szerzőjének tollából.)

A GK Kft. vezető szójafajtája a Pannónia Kincse – mondta, rátérve a fajták ismertetésére. Tripszininhibitor szegény fajták: Aires és Bahia.

Előadásában kitért a szója vetőmag minőségére is, ami a méretazonosság mellett a magas csírázóképességnek és a korszerű oltóanyagok használatának köszönhető.

*

Virágné Pintér Gabriella osztályvezető az őszi vetési szezon előtt a kalászos vetőmaghelyzetről adott tájékoztatást. A felújítási arány változatlanul katasztrofális. (Tudjuk. Szabó Sándor, a Nébih munkatársa, októberi lapszámunkban be is számol róla.)

Az osztályvezető elmondta, hogy az elmúlt időszak nemesítői munkájának és a folyamatos innovációnak köszönhetően új, nagy termőképességű szálkás búzák jelentek meg a portfóliójukban. Valamennyi tenyészidőre van fajtaajánlatuk. Kiváló az ajánlott fajták vetőmagminősége, zökkenőmentes az értékesítés, sőt, minden megrendelt mennyiséget a helyszínre szállítják, a legkisebbet is. (A GK fajtakínálata, ahogy azt a kukorica esetében már említettük, az intézet fajtaajánlatában és a honlapján részletesen megtalálható.)

Pintérné az ismertetés során kiemelt néhány fajtát, bemutatva azok előnyös termesztési és felhasználási tulajdonságait.

Az utóbbi évek során az őszi búza fajtaválasztásban nagy teret nyert a mennyiségi szemlélet. Ehhez jó választás a GK Szilárd fajta, amely átlagtermése alapján évek óta a GOSZ-VSZT kísérletekben az elsők között szerepel, valamint üzemi szinten is hozza a tőle elvárt magas termésmennyiséget.

Mindemellett a GK Szilárd minőségét tekintve a malmi kategóriába sorolható, de minimum EU minőséggel bír, tehát piacképes fajta. Ebbe a kategóriába tartozik a GK Körös fajta is.

A kínálat két új, bőtermő búzával bővül a 2017. évi szezonban. A GK Arató szálkás fajta elsősorban kiemelkedő terméspotenciálja miatt tarthat számot a nem korán érő típusokat kedvelő termelők körében. Új minősítésű a GK Bagó korai fajta is. Elsősorban a kiváló és stabil malmi minőségével tűnik ki, emellett termőképessége és termésstabilitása is figyelemre méltó.

A GK Csillag évek óta a piac élmezőnyében van, ami annak köszönhető, hogy ebben a búzában tökéletesen ötvöződik a mennyiség és a malmi minőség, az évjárattól független stabil, kiegyenlített fajta. A GK Békés a hazai javító búzák közül kiemelkedően bőtermő, amely jelentős területen terjedt el.

Durumbúzában GK Julidur név alatt új fajtával jelentkezünk a már jól ismert GK Bétadur minőségének megfelelően, de magasabb termésszint mellett.

Közismert, hogy tritikáléban a GK Szemes a legnagyobb területen termesztett fajta hazánkban. A két évvel ezelőtt elismerést nyert GK Maros tritikálé fajta szintén rekordtermésekre képes.

*

Az előadásokat követő szántóföldi bemutatón a GK Kft munkatársai ismertették a fajtákat, kiemelve azok jelentőségét, amelyekre az előadók a pajta alatt külön figyelmet szenteltek.

(Agrofórum Online – Dr. Bódis László)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Íme, az 5 legérdekesebb beporzó!

2024. május 22. 09:10

Bár a beporzás kapcsán az embereknek elsősorban a méhek jutnak eszébe, más rovarok is segítenek az összesen több, mint 300 000 zárvatermő szakszerű pollinációjában.

Tavaly 100 ezer forint veszteséget termelt hektáronként a szántóföldi növénytermesztés – mi várható idén?

2024. május 18. 08:10

2023-ban leestek az árak, a szántóföldi növénytermesztés hektáronként átlagosan 100 ezer forintos veszteséggel működött.

Egy jövőbeni, vízszegény Kárpát-medencébe kellene most vetőmagokat nemesíteni

2024. május 17. 08:10

A Kárpát-medencében a prognózisok szerint az átlaghőmérséklet 2050-re 1,5-2 fokkal, 2100-ra akár 3,5-4 fokkal is emelkedhet.

Mire jó a kókuszrost tégla?

2024. május 12. 14:10

A kókuszrost tégla az interneten terjedő videó szerint remek termesztőközeg, a hozzáértők szerint azonban ez csak részben igaz.

Már csak a cukorrépa betakarítása maradt

2018. november 9. 07:47

A cukorrépa kivételével befejeződött az őszi szántóföldi növények betakarítása, kukorica, napraforgó és szója termésekből megfelelő árualap áll rendelkezésre, biztonságos az ország ellátása, és jelentős mennyiség marad exportra is.

Az árak csökkenésével zárult a hét a terménypiacokon

2023. július 22. 07:40

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárta a hét utolsó napját.

Európában jó hetet zárt a gabonapiac

2020. május 25. 08:17

A párizsi árutőzsdén a malmi búza 0,89 százalékkal, azaz 1,75 euróval drágult öt nap alatt és a 188,25 euró/tonnáig ment fel a kurzus a pénteki 0,9 százalékos mínusz ellenére.

Tíz százalékkal csökkenhet az őszi búza vetésterülete Oroszországban

2020. október 11. 04:36

A párizsi árutőzsdén a malmi búza, a repce, a kukorica és a takarmánybúza is többe került a pénteki záráskor, mint egy nappal korábban.