4℃ 2℃
december 13. Luca, Otília, Lúcia, Éda, Tilia
Növényvédelem

Komoly terméskiesések várhatók a növényvédő szer hatóanyagok kivonása miatt

Agrofórum Online

A korlátozások a növényi betegségek elleni védekezések terén is súlyos következményekkel járhatnak.

Az EU folyamatosan szigorítja a növényvédőszer-használat szabályait: több hatóanyagot már kivontak az elmúlt évek során, és további hatóanyagok kivonását tervezik. Ez a folyamat annak mentén halad, hogy a kockázat alapú szabályozást a veszély alapú szabályozási szemlélet váltja fel.

Nyilvánvaló, hogy ez a szemléletváltás és az ennek nyomán tervezett változások nagymértékben korlátozzák a növényvédelem lehetőségeit és rontják a növénytermesztés eredményességét.

A Növényvédőszer-gyártók és Importőrök Szövetsége megbízta a Kleffmann & Partner Kft.-t, hogy kérjen fel egy független szakértőkből – gyombiológia, növénykórtan, rovartan – álló bizottságot abból a célból, hogy készítsen tanulmányt arról, hogy az EU által tervezett korlátozások miként hatnak a három, nagy területen termelt hazai kultúrnövényünk – az őszi búza, a napraforgó és a kukorica – növényvédelmére és a termesztés eredményességének alakulására.

Az elkészült hatástanulmányt a Kleffmann & Partner Kft. vezetői egy sajtótájékoztatón ismertettek, amelyet a Novotel Budapest Centrum Zsolnay-termében rendeztek meg november 29-én. A sajtótájékoztató bevezetőjeként Dr. Kádár András, a Növényvédőszer-gyártók és Importőrök Szövetségének főtitkára tartott tájékoztatást az EU által tervezett intézkedésekről.

Ezt követően Bartók Béla, a Kleffmann cég ügyvezető igazgatója mutatta be a hatástanulmány elkészítésének menetét és annak eredményeit. Felhívta a figyelmet arra, hogy a szakértők messzemenően figyelembe vették az integrált növényvédelem teljes eszköztárát, a genetikai védelem, az agrotechnikai védelem és a biológiai védekezés minden lehetőségét, és ezek várható eredményességét. Ezt követően a kémiai védekezés várható szükségességét elemezték – figyelembe véve a hatékonyság érdekében végzett előrejelzési tevékenységet és az optimális kijuttatás minőségi elvárásait.

Megállapítást nyert, hogy a tervezett hatóanyag-kivonások a gyomnövények várható erőteljesebb felszaporodása következtében az őszi búzánál 100-150 ezer tonna, a napraforgónál 630-680 ezer tonna és a kukoricánál mintegy 550 ezer tonna termésveszteséget idéznek elő országosan és évente.

A korlátozások a növényi betegségek elleni védekezések terén is súlyos következményekkel járhatnak. Főként az azolok kivonása miatt, ami búzában – főként a rozsdagombák kiemelkedő mennyiségi, továbbá a kalászfuzáriózis elsősorban minőségi (toxin-szennyezés) kártételei miatt. A kalászfuzáriózisra kedvező időjárás esetén – a genetikai védelem gyengesége miatt és egyéb hatékony védelem hiányában – szinte a teljes termés veszélybe kerülhet. Napraforgó esetében az azolok és a boszkalin hiányában 75-85 ezer tonna termésveszteség várható. A tervezett korlátozások őszi búzában 50-100 ezer tonna termésveszteséget idézhetnek elő, ami napraforgóban 10-15 ezer tonna lehet évente, ágazati szinten. A kukorica esetében a korlátozás a csávázásról a talajfertőtlenítésre való áttérést kényszeríti ki, ami a költségek emelkedésén túl jelentős környezetterhelés-növekedéssel jár.

Bartók Béla előadásában a humán gyógyászatban használt azol készítmények emberre gyakorolt hatását összevetette a növények védelmében használt azolokkal, bizonyítva azt, hogy a humán kitettség ez utóbbi esetben számottevően kisebb.

Ezt követően Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnökhelyettese és Dr. Tarczali Gábor, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara elnöke fejtették ki véleményüket a hatástanulmányról: mindketten elismerően nyilatkoztak az elvégzett munka megállapításairól.


Bartók Béla, Dr. Tarczali Gábor és Petőházi Tamás

A későbbiekben a jelenlévőknek módjuk volt kérdéseket intézni a hatástanulmány készítőihez. Ennek során a Greenpeace képviselői felhívták a figyelmet arra, hogy például az ökológiai termesztés során azolok felhasználása nélkül termelik az őszi búzát. Szakértői részről a válasz az volt, hogy ez mindaddig megvalósítható, amíg a szántóterületnek csak töredékén valósul meg ökológiai termesztés – az ország szükséglete és exportalapja kémiai védelem alkalmazása nélkül nem biztosítható. 

(Dr. Békési Pál – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Permetezési Napló: szigorodnak a szabályok 2026-tól

2025. november 17. 08:10

A Nébih megerősítette, hogy a növényvédelmi és nitrát adatszolgáltatási kötelezettségek változatlanok, 2026-tól azonban nő a Permetezési Napló adattartalma.

Fordulat jön a biológiai növényvédelemben?

2025. november 15. 11:10

Az európai képviselők szerint az uniós gazdák csak akkor tudnak a kémiai peszticidekről lekapcsolódni, ha a biológiai alternatívák valóban elérhetővé válnak.

Megvizsgálták a gazdálkodók bőrét, nyugtalanító felfedezést tettek

2025. november 10. 14:10

Nem csak a mezőgazdasági termelők, hanem az átlagember bőrén is számos növényvédő szer megtapadhat, ami egészségügyi kockázatot rejt magában.

Ki és hogyan telel át – Túlélési praktikák a rovarvilágból

2025. november 8. 07:10

Poloskák, levéltetvek, kéregmolyok – mindnek megvan a maga túlélési stratégiája. Lássuk, ki hogyan telel át!

Hányszor és mikor kell permetezni a kerti gyümölcsfákat?

2020. március 2. 15:18

K. Tamásné kérdése: Kertemben sok gyümölcsfa található. Hányszor és mikor kell permetezni a kerti gyümölcsfákat?

Vetésforgó a kertben (I. rész)

2018. április 16. 10:59

Melyek azok a növények, amik egy adott évben egymás mellett termeszthetők úgy, hogy valamilyen módon segítik a mellé ültetett növény fejlődését?

Fagyok után – fagyok előtt

2021. december 4. 05:36

Egyáltalán nem dőlhetünk nyugodtan hátra a téli fagyok csodatévő hatásában bízva. Jó pár kártevő és kórokozó képes ideig–óráig, akár nagyon sokáig is dacolni a téllel.

A pepino

2018. október 12. 03:34

A pepino az Andok mérsékeltebb időjárású, felvidéki térségéből származó zöldségfaj. Kereskedelmi és fogyasztási szempontból nem is zöldségnek, hanem a sárga- és a görögdinnyéhez hasonlóan inkább gyümölcsnek számít, így hazánkban trópusi gyümölcskülönlegességek között szerepel.