Növényvédelem
Növényvédelem

Letölthető az Agrofórum szőlőtermesztőknek szóló szermelléklete

Letölthető az Agrofórum szőlőtermesztőknek szóló szermelléklete

Agrofórum Online

Az Agrofórum Szaklap egyik kedvelt mellékletét ezúttal honlapunkon is letölthetővé tesszük.

Az Agrofórum Szaklap egyik kedvelt mellékletét ezúttal honlapunkon is letölthetővé tesszük, így bárki elérheti a szőlőtermesztőknek szóló növényvédelmi termékválaszték részletes listáját. Amennyiben előfizet újságunkra, úgy minden áprilisban a szőlős extra lapszámunk mellé kapja meg a szermellékletet.

A szőlős szermelléklet letöltése PDF formátumban >>>

Az utóbbi évek engedélyokiratai a felhasználásra vonatkozóan már előírják a kezelések maximális számát, két kezelés közötti minimális időtartamot és a szőlő fenológia állapotát az első, ill. az utolsó kezelés időpontjában. Ezekkel az információkkal kiegészítettük a termékválaszték táblázatokat.

Ahol nem szerepel adat ezekben a rubrikákban, ott az engedélyokirat nem ír elő ilyen korlátozásokat. A szőlő fenológiai állapotának jelölésére, terjedelmi okok miatt a BBCH skálát alkalmaztuk. A skálán lévő számok jelentését a jelmagyarázatban közöljük. Az élelmezés- egészségügyi várakozási időnél a zárójelbe tett (bor) jelzés arra utal, hogy a készítmény csak borszőlőben van engedélyezve, csemegeszőlőben nem használható. A gombaölő szer táblázatot hatóanyagok, ill. hatóanyagcsoportok alapján rendszereztük. Az egy csoportba tartozó hatóanyagok a fungicid-rezisztencia szempontjából azonos keresztrezisztencia csoportba tartoznak, kivéve az „egyéb” elnevezésű csoportokat. Ide olyan hatóanyagokat soroltunk, amelyek kémiailag és hatásmódban egyelőre egyedülállók, nem tartoznak egyik csoporthoz sem.

Előfizetés az Agrofórum Szaklapra >>>

(Agrofórum Online)

Kötelező bejelenteni időszakos műszaki felülvizsgálatra a növényvédelmi gépeket!

2019. október 22. 09:03

Az uniós előírás szerint az árutermelésben, illetve szolgáltatásban alkalmazott permetező gépet, valamint a növényvédő szerek kijuttatásához használt berendezéseket és tartozékokat 3 évenként kötelező felülvizsgálni.

A hónap végéig kell bejelenteni a 2018-as növényvédőszer-forgalmi adatokat

2019. október 18. 10:33

2019. október 31-ig kell bejelenteni a 2018-as növényvédőszer-forgalmi adatokat a Nébih Ügyfélprofil Rendszerében (ÜPR).

Decembertől változik a növényútlevélre vonatkozó uniós szabályozás

2019. október 7. 08:47

Az új eljárás az unióban, valamint az adott tagországban nem honos kártevők bekerülésének és megtelepedésének kockázatát kívánja tovább csökkenteni.

Együttműködési megállapodást írt alá a kamara és a Mezőgazdasági Repülők Érdekvédelmi Szövetsége

2019. szeptember 27. 08:02

Magyarországon a légi növényvédelemnek nagy hagyománya van, fontos technológiai eszköz a növénytermesztésben.

Készülni kell a digitális világ térhódítására a mezőgazdaságban is!

2018. november 16. 08:36

A világ egyik legnagyobb vegyipari konszernje, a Bayer nem csak a társadalmi igények miatt fejleszt bio növényvédő szereket. Betartják a szigorú regulákat, még ha azokkal sokszor nem is értenek egyet. Bár talán ezen most nincs idejük rágódni, hiszen éppen a mezőgazdasági szektor legnagyobb vállalategyesítésén dolgoznak a napi operatív feladatok mellett. Hogy mikor találkozik a termelő Bayer kukoricahibriddel, vagy meddig létezik még a Monsanto cégnév, arról Tora Péterrel, a Bayer Hungária Kft. Crop Science Divízió üzletágvezetőjével beszélgettünk.

Minden, amit a termelő szeretne - Rugalmas megoldás, széles hatásspektrum, kedvező hektárköltség kukoricában

2019. május 17. 09:06

Néhány évtizeddel ezelőtt nem volt kérdés, hogy mikor végezzenek gyomirtást a kukoricában. A leggyakrabban alkalmazott technológia a kukorica preemergens gyomirtása volt, amivel arra a tenyészidőszakra – az évelő gyomokat leszámítva – nagyjából meg is lehetett oldani a problémát. De ahogy mondják, „azóta már sok víz lefolyt a Dunán” – rengeteg változás következett be a felhasználható hatóanyagok, termékek körében, éghajlatban, gyomflórában. Ehhez pedig a termelőknek, a szakembereknek is alkalmazkodniuk kellett.

A szőlőlevelek és szerepük a szőlőtermesztésben

2018. október 18. 02:49

A jó szőlősgazda igyekszik kialakítani a fajta igényeihez a művelés- és metszésmódot, gondoskodik a szükséges tápanyagokról, s mindezt levélanalízissel ellenőrzi. A fitotechnikával, ezen belül a zöldmunkákkal termőegyensúlyt alakít ki a hajtások és a fürtök között.

Erős a levéltetvek kártétele - nagy az esélye a vírusfertőzések átadásának

2019. november 5. 06:37

A növények fejlődésével párhuzamosan az őszi káposztarepcében, az árpában és a búzában egyaránt erős levéltetű-fertőzés kialakulásának lehetünk szemtanúi.