Szőlő-Bor

Ismét indul a Mathiász pályázat – alkosson Ön is!

Mathiász Nemzetközi Lovagrend

A szőlő és bor iránt elhivatott alkotók ismét megmutathatják tudásukat és kreativitásukat. A Mathiász Nemzetközi Lovagrend új tanulmánykötet kiadására készül, amelyhez pályaműveket vár tíz, a jövő szőlészetét és borászatát formáló témában. A legjobb írások, fotók és művészeti alkotások nyomtatásban is megjelennek.

A hagyomány és a jövő találkozása

A „Mathiász Tanulmánykötet II. – Mathiász örökség és jövő” pályázat a hagyomány és innováció határán mozdítja meg a szőlő- és borágazat szereplőit. A Mathiász Nemzetközi Lovagrend célja, hogy a 21. század kihívásaira választ adó, mégis értékőrző gondolatok gyűjteményét hozza létre.

A Lovagrend e kezdeményezéssel nemcsak a szakmai párbeszédet kívánja ösztönözni, hanem a fiatal generációt is arra hívja, hogy aktív résztvevője legyen a borágazat megújulásának.

Tíz inspiráló témakör, ami formálja a jövőt

A Mathiász-örökség továbbélése a 21. század szőlészetében és borászatában

A pályázat központi témája, hogyan találkozik a hagyomány és a korszerű technológia.

ESG a borászatban – társadalmi felelősségvállalás és fenntarthatóság

A fenntartható gazdálkodás, a környezeti lábnyom csökkentése és a közösségi felelősség kulcskérdéssé vált a modern borászatban – ezt járja körül a pályázat második témaköre.

A klímaváltozás hatásai a szőlőtermesztésre és a bor minőségére

A hőmérsékleti szélsőségek, az aszály és a korai virágzás új megoldásokat követelnek.

Rezisztens szőlőfajták jelentősége a fenntartható borászatban

A rezisztens szőlőfajták nemcsak a növényvédelmi terheket csökkentik, hanem a környezeti tudatosság zálogai is.

Mesterséges intelligencia a szőlészetben és borászatban

Az adatalapú döntéstámogatás, a precíziós gazdálkodás és a minőségellenőrzés terén a digitalizáció a szőlészetben egyre nagyobb szerepet kap. A pályázók bemutathatják, hogyan formálja az AI a bor jövőjét.

Borkultúra és turizmus a digitális korban

A borélmény ma már nemcsak a pincében születik. A bor és turizmus a digitális korban új formákat mutat: virtuális borkóstolók, közösségi média, digitális borútvonalak – a téma a modern élményturizmushoz kapcsolódik.

A bor és az egészség – tudományos és etikai megközelítés

A mértékletes borfogyasztás élettani előnyeit és kulturális szerepét is vizsgálja a pályázat hetedik pontja, összhangban a bor és egészség kapcsolatát tudományos szemmel elemző kutatásokkal.

A bor mint identitás – közösségek és nemzeti örökség

A bor több, mint ital: közösség, hagyomány és nemzeti identitás. A pályázók megmutathatják, hogyan őrzik a borvidékek kulturális értékeiket, és miként építenek hidat a múlt és a jövő között.

Művészet, bor és innováció

A bor és a kreatív ipar kapcsolata – címkedesign, bormarketing, kulturális események – a pályázat kilencedik témája. A cél: megmutatni, miként válik a bor az alkotás ihletőjévé.

A fiatal generáció szerepe a hagyományok megőrzésében

A jövő a fiataloké – a tizedik témakör azokhoz szól, akik a modern tudást ötvözik a hagyományos értékekkel, és új lendületet adnak a borászatnak.

Nyitott lehetőség minden érdeklődő számára

A pályázat nyitott mindenki előtt: a szervezők tanulmányokat, fotókat, verseket, rajzokat és más művészeti alkotásokat is várnak. A beküldött munkákat szakmai bizottság értékeli, a legjobb alkotások pedig helyet kapnak a készülő Mathiász Tanulmánykötetben. A díjazott szerzők meghívást nyernek a Lovagrend rendezvényeire is.

A pályaművek beküldési határideje: 2026. január 20.

Beküldés e-mailben: drbenezs@gmail.com, mathiasz.erzsebet@gmail.com

Kapcsolattartó: Dr. Bene Zsuzsanna – tel.: +36 30 903 8448

További részletek és formai követelmények: www.mathiasz.eu

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Terjed a szőlő aranyszínű sárgaság: két új borvidéken is kimutatták

2025. október 7. 10:50

Újabb két borvidéket ért el a szőlő aranyszínű sárgaság: a hatóság fokozott felderítést és szigorú védekezést rendelt el.

Fenntartható szőlővédelem: ragadozó madarak bevetésen

2025. szeptember 27. 14:10

Madárháló helyett ragadozó madarak védik a prémium szőlőt Sussexben – a brit borászat úttörő megoldása fenntarthatósági mintát ad.

Fenntarthatóság a pohárban: miért tér vissza a piquette?

2025. szeptember 10. 16:10

A piquette könnyű, alacsony alkoholtartalmú ital, amely a bortermelés melléktermékéből készül. Fenntartható és egyre népszerűbb.

Régi magyar szőlőfajták: érdemes-e kertbe ültetni őket?

2025. szeptember 5. 16:10

A régi magyar szőlőfajták nemcsak hagyományt őriznek, hanem ellenállóságuk miatt a házikertekben is megállják a helyüket.

Kevésbé drágultak tavaly a termőföldek - a szőlő és a gyümölcsös a legdrágább

2019. május 29. 10:20

Ismét áremelkedés jellemezte a magyarországi termőföldpiacot 2018 első három negyedévében, a növekedés mértéke ugyanakkor 2015 óta először mutatott csökkenést, annak ellenére, hogy a forgalom nem esett vissza 2017-hez képest.

Hogyan védhetjük meg a szőlőt a kutya kártételétől?

2020. október 31. 04:36

N. Miklósné kérdése: Kutyánk imádja a szőlőt, idén majdnem az összes fürtöt "lecsipegette" a kertben a tőkékről. Milyen kíméletes módszerrel tudnám leszoktatni a szőlőevésről?

Szőlő szentek, kápolnák a Balaton régióban

2019. szeptember 14. 04:36

A Balaton környékén a szőlőtermesztés már több mint 2000 éves múltra tekint vissza. Az emberek a kezdetektől próbálták megjósolni az időjárást, s így keletkeztek a különböző népszokások és rigmusok, illetve védelemért fohászkodtak Istenhez és a különböző szentekhez; tiszteletükre szakrális építményeket állítva.

Különleges szőlők a pécsi gyűjteményben

2018. november 4. 10:40

Termesztett növényeink közül a szőlő az egyik legformagazdagabb. Variabilitásának kialakulásához a több évezredes termesztése is hozzájárult. A pécsi gyűjtemény számos olyan különleges szőlővel is rendelkezik, amelyek külső megjelenési formájukban a közismert fajtákhoz képest jelentősebb eltéréssel rendelkeznek. A cikk ezen érdekes, különleges szőlők közül mutat be néhányat.