Zöldség-Gyümölcs

70 fokos hőség perzselte fel a paradicsomot Marokkóban

Agrofórum Online

A tudósok egyetértenek abban, hogy jelenleg a marokkói mezőgazdaság számára az éghajlatváltozás jelenti a legnagyobb kihívást. Ezzel azok a szakemberek is egyetértenek, akik a helyszínen küzdenek az éghajlatváltozás okozta nehézségekkel.

Az állandó aszály, az égető vízhiány és a szélsőséges időjárási viszonyok az ország jelentős részén károkat okoznak, főként a Souss Massa régióban, ahol a hőmérséklet tavaly augusztusban 50,4 fokos történelmi csúcsot döntött, felperzselve a szántóföldeket, és késleltetve a marokkói vetés megkezdését.

Az egyre rosszabb éghajlati viszonyok miatt felerősödnek azok a hangok, amelyek az üvegházas termesztési modell újragondolását és az üvegházak korszerűsítésének következő szakaszába való átlépést sürgetik. Ez a kényes kérdés már régóta napirenden van, ám mindig elnapolják.

A termesztők szerint a marokkói paradicsomágazatra jellemző gazdasági instabilitás mellett az ilyen, kétséges megtérüléssel fenyegető beruházások nemigen vállalhatók. De mi van akkor, ha a termesztőknek nincs más választásuk? Samir Belhouari, a marokkói Horti Sud eszközszállító vállalat vezérigazgatója válaszolt erre a kérdésre.

Marokkóban, és különösen a Souss Massa régióban a legszélesebb körben használatos üvegházak az Almeria típusú Kanári-szigeteki üvegházak, amelyek az esővíz összegyűjtésére szolgáló ereszcsatornákkal vagy azok nélkül működnek – mondta Belhouari.

Ezek az üvegházak azonban nem tudnak alkalmazkodni a jelenlegi klimatikus viszonyokhoz, hiszen elérték a korszerűsítésük határait. Az új éghajlati adottságok és a nagyobb országok termesztőinek arra irányuló törekvése, hogy az év 12 hónapjában folytathassák a termesztést, szükségessé teszi az átállást az újabb üvegház-modellre, amely jobban alkalmazkodik a zord időjárási viszonyokhoz és egyaránt alkalmas a téli és a nyári termesztésre.

A problémát a gazdasági korlátozások is megnehezítik, mivel a jelenlegi termesztési modell nem teszi lehetővé az új beruházások nyereséges megvalósítását, ugyanakkor azok a termelők, akik elmulasztották ezt a befektetést, végignézték, ahogy a földjeiket felperzseli a hőség – folytatta Belhouari. – A hőséghullám tetőzésekor Souss Massában az üvegházakban a hőmérséklet 3 napon keresztül nappal elérte a 70 °C-ot, éjszaka pedig a 45 °C-ot, így komplett paradicsom- és zöldségparcellák perzselődtek fel.”

A Horti Sud valamivel a kanári-szigeteki üvegházak és a high-tech üvegházak között (amelyeket a gazdasági modell nem tud támogatni) egy köztes modellt kínál.

Olyan korszerűsítéseket kínálunk, mint az árnyékolóhálók vagy a párásító rendszerek – magyarázza Belhouari. – Az árnyékolóhálókat az üvegházak fölé feszítjük, így csökkentjük az erős napsugárzás okozta terhelést, ami csökkenti a hőmérsékletet az üvegházakban, de közben a fotoszintézishez szükséges fénysugarak elnyelésével befolyásolja a terméshozamot is.

A párásító rendszer vizet permetez az üvegházak belsejébe, amely elpárologva csökkenti a hőmérsékletet. A vizet megszűrik, 5 bar nyomás alá helyezik, és a növények fölé telepített fúvókákhoz vezetik. A berendezés elsősorban a víz túlnyomása miatt fogyaszt energiát, ám mivel a rendszert évente legfeljebb egy hónapig használják, ennek költsége elhanyagolható, ha összehasonlítjuk az egész növénykultúra során alkalmazott öntözés költségeivel.

Ezek a megoldások elegendőnek bizonyultak a hőséghullám következményeinek ellensúlyozására – összegezte Belhouari. – Azok a termelők, akik közepes technológiai megoldásokat alkalmaztak, meg tudták menteni a növényállományukat. A legfőbb korlát azonban továbbra is a párásításhoz szükséges vízkészlet biztosítása maradt.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Torma: a húsvéti asztal elengedhetetlen kísérője

2025. április 20. 16:10

Magyarország a tormatermesztés egyik európai nagyhatalma. Évente mintegy 10-11 ezer tonna tormát takarítanak be közel 1250 hektárról​.

DélKerTÉSZ: klímavédelem technológiai fejlesztésekkel

2025. április 4. 11:10

A klímaváltozás hatása már közvetlenül érezhető a magyar zöldségtermesztésben, derül ki a DélKerTÉSZ 2024-es beszámolójából.

Március 25. – Magyar gyümölcs tájfajták napja

2025. március 21. 12:00

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe alkalmából a hazai őshonos gyümölcsfajták megőrzésének fontosságárára hívják fel a figyelmet.

Kilónként 72 forint a sárgarépa termelői ára Hollandiában

2025. február 28. 11:10

A domináns termelői árszint 17-18 eurócent körül van, és ez a szint az elmúlt hetekben meglehetősen stabil maradt.

Miért maradnak zöld foltok az érett paradicsombogyón?

2023. július 23. 04:37

Miért maradnak zöld foltok az érett paradicsomtermésen? Mit lehet tenni a jelenség megelőzése érdekében?

Magyarországra is megérkezett a díjnyertes, sötétlila paradicsom

2021. május 11. 15:30

Megkezdődött hazánkban is a többszörösen díjnyertes YOOMTM paradicsom termesztése és forgalmazása. A következő hónapokban mintegy 300 ezer csomag kerül a különleges színű csemegéből a fogyasztók asztalára.

Hogyan és mivel tudok hatékonyan védekezni a paradicsomvész ellen?

2023. augusztus 1. 04:36

Hogyan és mivel tudok hatékonyan védekezni a paradicsomvész ellen a kertemben? Nálam már a leveleken és sajnos a bogyókon is megjelent a betegség.

Miről ismerem meg, hogy vírusos a paradicsom?

2020. július 29. 07:08

Miről ismerem meg, hogy vírusos a paradicsom növényem? Hogyan védekezhetek ellene?