16℃ 8℃
október 29. Nárcisz, Melinda, Őzike
Zöldség-Gyümölcs

70 fokos hőség perzselte fel a paradicsomot Marokkóban

Agrofórum Online

A tudósok egyetértenek abban, hogy jelenleg a marokkói mezőgazdaság számára az éghajlatváltozás jelenti a legnagyobb kihívást. Ezzel azok a szakemberek is egyetértenek, akik a helyszínen küzdenek az éghajlatváltozás okozta nehézségekkel.

Az állandó aszály, az égető vízhiány és a szélsőséges időjárási viszonyok az ország jelentős részén károkat okoznak, főként a Souss Massa régióban, ahol a hőmérséklet tavaly augusztusban 50,4 fokos történelmi csúcsot döntött, felperzselve a szántóföldeket, és késleltetve a marokkói vetés megkezdését.

Az egyre rosszabb éghajlati viszonyok miatt felerősödnek azok a hangok, amelyek az üvegházas termesztési modell újragondolását és az üvegházak korszerűsítésének következő szakaszába való átlépést sürgetik. Ez a kényes kérdés már régóta napirenden van, ám mindig elnapolják.

A termesztők szerint a marokkói paradicsomágazatra jellemző gazdasági instabilitás mellett az ilyen, kétséges megtérüléssel fenyegető beruházások nemigen vállalhatók. De mi van akkor, ha a termesztőknek nincs más választásuk? Samir Belhouari, a marokkói Horti Sud eszközszállító vállalat vezérigazgatója válaszolt erre a kérdésre.

Marokkóban, és különösen a Souss Massa régióban a legszélesebb körben használatos üvegházak az Almeria típusú Kanári-szigeteki üvegházak, amelyek az esővíz összegyűjtésére szolgáló ereszcsatornákkal vagy azok nélkül működnek – mondta Belhouari.

Ezek az üvegházak azonban nem tudnak alkalmazkodni a jelenlegi klimatikus viszonyokhoz, hiszen elérték a korszerűsítésük határait. Az új éghajlati adottságok és a nagyobb országok termesztőinek arra irányuló törekvése, hogy az év 12 hónapjában folytathassák a termesztést, szükségessé teszi az átállást az újabb üvegház-modellre, amely jobban alkalmazkodik a zord időjárási viszonyokhoz és egyaránt alkalmas a téli és a nyári termesztésre.

A problémát a gazdasági korlátozások is megnehezítik, mivel a jelenlegi termesztési modell nem teszi lehetővé az új beruházások nyereséges megvalósítását, ugyanakkor azok a termelők, akik elmulasztották ezt a befektetést, végignézték, ahogy a földjeiket felperzseli a hőség – folytatta Belhouari. – A hőséghullám tetőzésekor Souss Massában az üvegházakban a hőmérséklet 3 napon keresztül nappal elérte a 70 °C-ot, éjszaka pedig a 45 °C-ot, így komplett paradicsom- és zöldségparcellák perzselődtek fel.”

A Horti Sud valamivel a kanári-szigeteki üvegházak és a high-tech üvegházak között (amelyeket a gazdasági modell nem tud támogatni) egy köztes modellt kínál.

Olyan korszerűsítéseket kínálunk, mint az árnyékolóhálók vagy a párásító rendszerek – magyarázza Belhouari. – Az árnyékolóhálókat az üvegházak fölé feszítjük, így csökkentjük az erős napsugárzás okozta terhelést, ami csökkenti a hőmérsékletet az üvegházakban, de közben a fotoszintézishez szükséges fénysugarak elnyelésével befolyásolja a terméshozamot is.

A párásító rendszer vizet permetez az üvegházak belsejébe, amely elpárologva csökkenti a hőmérsékletet. A vizet megszűrik, 5 bar nyomás alá helyezik, és a növények fölé telepített fúvókákhoz vezetik. A berendezés elsősorban a víz túlnyomása miatt fogyaszt energiát, ám mivel a rendszert évente legfeljebb egy hónapig használják, ennek költsége elhanyagolható, ha összehasonlítjuk az egész növénykultúra során alkalmazott öntözés költségeivel.

Ezek a megoldások elegendőnek bizonyultak a hőséghullám következményeinek ellensúlyozására – összegezte Belhouari. – Azok a termelők, akik közepes technológiai megoldásokat alkalmaztak, meg tudták menteni a növényállományukat. A legfőbb korlát azonban továbbra is a párásításhoz szükséges vízkészlet biztosítása maradt.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Rászólhatok a járókelőkre, ha az utcán álló fámról csipegetik a gyümölcsöt? A válasz kiábrándító

2025. október 28. 13:10

Kié a gyümölcs, ha közterületen lévő fán termett? A kérdésre adott válasz sokkal meglepőbb, mint azt bárki is gondolná.

Hosszú kórházi kezelés után fogott agrárvállalkozásba egy férfi, és megtalálta magának az aranytojást tojó tyúkot

2025. október 28. 09:10

Háborús sebesültként került kórházba egy ukrán férfi, aki hosszú felépülést követően az agráriumban kötött ki. Igencsak jövedelmező vállalkozásba fogott.

Alma a fagyasztóban? Így lesz tökéletes a végeredmény

2025. október 27. 11:10

Ősszel gyakran több almánk van, mint amit el tudunk fogyasztani – de a fagyasztással megőrizhetjük a termés ízét a télre is.

Lehet-e nyersen enni a birset? Itt a válasz!

2025. október 16. 14:10

Fanyar, de értékes: a birs nyersen is ehető, ha tudjuk, mikor és hogyan érdemes megkóstolni.

Miért penészednek be a kikelt apró paradicsomok?

2024. február 29. 04:38

Kérem szépen gyors segítségüket, mert penészednek a frissen kikelt, apró paradicsomok. Mi lehet a probléma?

Különleges zöldségnövények

2018. június 28. 09:35

Természetes a kíváncsiságunk. Egy idő után vágyunk is az újra. Szeretnénk új ízeket és színeket a tányérunkra, egy egyszerű reggeli szendvics mellé ugyanúgy, mint egy otthoni kerti sütögetésnél vagy gourmet-vacsoránál is. Az étkezéseink során páratlan gasztronómiai élményben gazdagíthatnak a különböző formában elénk kerülő zöldségnövények.

A Magyar Paradicsom Napja

2024. május 29. 06:40

A paradicsom a legváltozatosabb és legkedveltebb palántáról nevelt növényünk a veteményesben. A hobbikertészek és gazdálkodók körében egyaránt folyamatosan nő a népszerűsége, ezért idén újra megrendezésre kerül a Magyar Paradicsom Napja szakmai rendezvény Mórahalmon.

Paradicsomszkennelő kerülhet forgalomba Hollandiában

2019. augusztus 4. 14:33

A jövőben a gépet fel lehet használni a betegség jeleinek azonosítására is, mivel észleli a foltosodást a növények levelein és a termésen.