Zöldség-Gyümölcs

A francia almatermesztőket is hátrányosan érinti az olcsó lengyel alma

hvg.hu

Európa legnagyobb agrárgazdaságában sem tudják lassan felvenni a versenyt a lengyelekkel.

Mélabúsak az almatermesztők az Európai Unió legnagyobb mezőgazdasági államában, Franciaországban, mely jelentős részben saját agrárszektora miatt látott fantáziát az európai egységben. Most viszont az almatermesztők szövetsége (ANPP) amiatt panaszkodik, hogy az olcsó lengyel alma lenyomja az árakat. A párizsi Le Monde-nak a szövetség vezetője elmondta: az uniós támogatásnak is köszönhetően Lengyelország immár a világ második legnagyobb almatermesztő országa lett. Már csak Kína előzi meg, az Egyesült Államokat leszorította a harmadik helyre. Ehhez tavalyi remek termés hozzájárult: több mint ötmillió tonna almát takarítottak be. A következmény: Párizs nagybani piacán harmad annyiba kerül a lengyel alma, mint a francia.

Ezzel nem tudunk konkurálni – vallja be a napilapnak a francia alma termesztők szövetségének elnöke. Igaz, hogy a fagy idén nagy károkat okozott a lengyel gazdáknak, így alig több mint 3 millió tonnás termés várható, vagyis 30-40 százalékkal kevesebb – igaz, nem csak a lengyeleknél, hanem Európa-szerte.

Lengyelországban oly mértékben felfutott az almatermesztés, hála az uniós támogatásnak és az infrastruktúra fejlődésének, hogy az exporttal szemben a francia gazdák védtelennek érzik magukat. Sokan emiatt az Európai Uniót bírálják, de ott Franciaország nagyon ügyesen lobbizik a saját agrár szektora mellett. Maradnak tehát a szinte állandóvá váló akciók és a léalma-feldolgozás, amely viszont jóval kevesebb pénzt hoz a termesztőknek. A raktározás költségeit kigazdálkodni viszont egyre nehezebb.

A lengyelek hegemóniáját a magyar gazdálkodók éppúgy kénytelenek tudomásul venni, mint a franciák vagy a lengyelek. Az Európai Unió mindenesetre igyekszik segíteni piacot találni a többiek gyümölcseinek is: tavaly és idén nagyszabású európai almakampányt hirdettek meg Afrikában. De ettől csodák nem várhatóak, hiszen a lakosság fizetőképessége az afrikai államokban rendkívül alacsony. És ha az embereknek van egy kis plusz pénzük, akkor azt nem biztos, hogy európai almára költik.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egész évben birs: három tipp a tartósításhoz

2025. január 27. 09:10

Az éretlen birsalma optimális körülmények között (0-2 °C) akár 3 hónapig is eltartható.

Kis madár, kis ürülék – kis élelmiszer-biztonsági kockázat

2025. január 26. 14:10

Igen, egy kutatás tényleg erről szól: élelmiszer-biztonsági szempontból nem mindegy, mekkora az ürülék, ami a termőterületre pottyan.

A luffatök akár hazánkban is megterem

2025. január 17. 13:10

A luffatök vagy szivacstök fiatalon ehető, kiszárítva pedig felhasználható a műanyag, ezért környezetszennyező mosogatószivacs helyettesítésére.

Gyümölcstermesztés: a korai virágzás és a késői fagyok kombinációja jelenti a legnagyobb veszélyt

2025. január 14. 11:10

A gyümölcstermesztés a melegebb éghajlat miatt magasabb területekre tolódik, azonban ezek a területek is ki vannak téve a késői fagyok veszélyének.

Mire ügyeljünk az ősszel termő alma nyári növényvédelme során?

2023. július 20. 04:36

Várom szíves válaszukat almával kapcsolatos kérdésemre! Mire ügyeljek az ősszel termő almafám nyári növényvédelme során?

Szép almaszüret elé néz Kína

2019. május 24. 15:04

A virágzás alatt az időjárás egyes területeken ugyan kiszámíthatatlan volt, erős viharokkal, de ezek csak helyi esetek voltak, ezért valószínű, hogy nem befolyásolják a várható termés teljes mennyiségét.

A hazai gyümölcsültetvények fagykárainak értékelése

2018. március 14. 11:15

Jelenleg csak rügykárokról lehet beszélni, terméskárokra vonatkozóan csak nagyon áttételes és pontatlan következtetések vonhatók le.

Nagyon kitettek a gyümölcsösök a károsítóknak, kórokozóknak

2018. május 23. 08:03

Az időjárási körülmények most főként a kártevők szaporodásának kedveznek a kertészeti kultúrákban, de a helyi körülmények néhány kórokozó terjedésének is kedvező feltételeket teremtenek.