Zöldség-Gyümölcs

A gyümölcs- és zöldségtermelés fele nem hoz nyereséget

Agrofórum Online

Egy jelentés szerint az elmúlt három évben a zöldség- és gyümölcstermelés költségei masszívan megemelkedtek és a globális kínálat mintegy 60 százalékát veszteségessé tette.

A világ minden táján kereskedelmi forgalomba hozott friss gyümölcs és zöldség háromötödét veszteségesen vagy nullszaldósan értékesítik, miután a koronavírus-járvány során a termelési és működési költségek példátlanul kilőttek. További problémát okoz, hogy ezek a költségnövekedések nagymértékben csökkentették az új projektekbe történő befektetések összegét, ami azt jelenti, hogy az infláció hatásai valószínűleg egy ideig érezhetőek lesznek.

Ez a két legfontosabb megállapítás a nemzetközi Global Coalition of Fresh Produce (GCFP) új jelentésének, amely egyesíti az iparági szövetségeket, köztük a Freshfel Europe-ot, az IFPA-t, a CPMA-t és a Shaffe adatait. A 2023 elején végzett felmérés eredményein alapuló jelentés a gyümölcs- és zöldségtermelés világszerte növekvő költségeit, valamint annak az iparra és a fogyasztókra gyakorolt hatásait vizsgálta.

„Ezt a globális felmérést azért végeztük, hogy rávilágítsunk azokra a kihívásokra, amelyekkel a friss termék-ellátási lánc szereplői világszerte szembesülnek – mondja Ron Lemaire, a GCFP elnöke. – A jelentésben kiemelt narratíva segíteni fog az iparágnak, partnereinek és minden kormányzati szervezetnek megérteni a termelési és működési költségek növekedésének jelenlegi hatásait, és együttműködni a felmerülő problémák megoldásában.”

A jelentés szerint a friss gyümölcs- és zöldségtermelők világszerte „példátlan mértékű növekedést” tapasztaltak a termelési és működési költségekben a Covid-19 világjárvány idején, függetlenül attól, hogy a világ melyik részén tevékenykedtek.

A jelentés szerint a növekedést a műtrágyaköltségek (60 százalékos növekedés világszerte), az építőipar (+48 százalék), az üzemanyag- és gázköltségek (+41 százalék), a szállítási díjak (+40 százalék) és az elektromos áram költségei (+40 százalék) okozták.

A jelentés szerint a legtöbb szolgáltató növelni tudta eladási árait, Európában 11 százalékkal, Óceániában és Dél-Amerikában 13 százalékkal, Észak-Amerikában 14 százalékkal, Afrikában pedig 23 százalékkal.

Ezek az emelések azonban „nem voltak elegendőek” a termelési és működési költségek növekedésének kompenzálására – állapította meg a szervezet, így a globális ipar közel háromötöde „veszteségesen vagy nullszaldósan értékesít”.

A magasabb költségek a stratégiai és működési döntéseket is befolyásolták. „Bizonyos gyártók csökkentették kibocsátásukat, míg néhány kereskedő csökkentette exporttevékenységét, vagy alacsonyabb szállítási költségű termelésre tért át” – állapítja meg a tanulmány, amelyet a Fruitnet idézett. 

A válaszadók 80 százaléka megjegyezte, úgy döntött, hogy elhalasztja vagy lemondja a vállalkozásába történő beruházást, nemcsak a tőkébe és a berendezésekbe, hanem az innovációba és a terjeszkedésbe is. „Ez azt jelenti, hogy a költségek növekedésének hatásai még évekig érezhetőek lesznek” – kommentálják a szerzők.

A GCFP koalíció a világ minden tájáról egyesíti a friss termék-szövetségeket, közös elképzelésük alapján, hogy „rugalmas globális értékláncokat hozzanak létre a gyümölcsök és zöldségek számára, amelyek számtalan gazdasági, környezeti és társadalmi előnnyel járnak”.

A jelentés szerint a fejlemények világszerte megnehezíti a fogyasztók számára az egészséges táplálkozást. Valójában az emberek élelmiszer-kiadásaik kordában tartása érdekében egyre inkább az olcsó alapvető élelmiszerekre hagyatkoznak, vagy az egészségtelenebb kalóriaforrások felé fordulnak, például az üdítőitalok felé.

Ezenkívül a fejlődő országok friss termék-exportőrei által tapasztalt gazdasági nehézségek ellensúlyozzák a szegénység csökkentésére irányuló erőfeszítések hatását, és családok millióinak megélhetését veszélyeztetik.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Torma: a húsvéti asztal elengedhetetlen kísérője

2025. április 20. 16:10

Magyarország a tormatermesztés egyik európai nagyhatalma. Évente mintegy 10-11 ezer tonna tormát takarítanak be közel 1250 hektárról​.

DélKerTÉSZ: klímavédelem technológiai fejlesztésekkel

2025. április 4. 11:10

A klímaváltozás hatása már közvetlenül érezhető a magyar zöldségtermesztésben, derül ki a DélKerTÉSZ 2024-es beszámolójából.

Március 25. – Magyar gyümölcs tájfajták napja

2025. március 21. 12:00

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe alkalmából a hazai őshonos gyümölcsfajták megőrzésének fontosságárára hívják fel a figyelmet.

Kilónként 72 forint a sárgarépa termelői ára Hollandiában

2025. február 28. 11:10

A domináns termelői árszint 17-18 eurócent körül van, és ez a szint az elmúlt hetekben meglehetősen stabil maradt.

Hogyan alakítsuk ki a zöldségeskertünket?

2023. február 27. 04:36

Kérem segítségüket abban, hogy hogyan alakítsuk ki a zöldségeskertünket? Mire kell figyelnünk a tervezés során?

Élelmiszerek népszerűsítését finanszírozza az Európai Unió

2018. október 23. 14:37

Az Európai Bizottság 172,5 millió euróval (mintegy 55,2 milliárd forint) finanszírozza az uniós agrár-élelmiszeripari termékek népszerűsítését Európában és világszerte – közölte az uniós bizottság.

A magyarok eszik az unióban a legkevesebb zöldséget

2019. április 2. 08:04

Kevesebb mint egyharmada a lakosságnak evett legalább egyszer naponta zöldséget (30 százalék), ezzel a lista utolsó helyén állunk.

Végveszélyben a torma!

2018. december 12. 09:37

A mostani magas árak elképzelhető, hogy új termelőket vonzanak be, akik jó lehetőséget látnak a torma termesztésében, és várható, hogy akár új tőkét is tudnak invesztálni az ágazatba, de akad olyan gazda is, aki most, a csúcson kívánja ezt a munkát abbahagyni. Az ágazat legnagyobb problémája továbbra is a munkaerőhiány,