Zöldség-Gyümölcs

A gyümölcs- és zöldségtermelés fele nem hoz nyereséget

Agrofórum Online

Egy jelentés szerint az elmúlt három évben a zöldség- és gyümölcstermelés költségei masszívan megemelkedtek és a globális kínálat mintegy 60 százalékát veszteségessé tette.

A világ minden táján kereskedelmi forgalomba hozott friss gyümölcs és zöldség háromötödét veszteségesen vagy nullszaldósan értékesítik, miután a koronavírus-járvány során a termelési és működési költségek példátlanul kilőttek. További problémát okoz, hogy ezek a költségnövekedések nagymértékben csökkentették az új projektekbe történő befektetések összegét, ami azt jelenti, hogy az infláció hatásai valószínűleg egy ideig érezhetőek lesznek.

Ez a két legfontosabb megállapítás a nemzetközi Global Coalition of Fresh Produce (GCFP) új jelentésének, amely egyesíti az iparági szövetségeket, köztük a Freshfel Europe-ot, az IFPA-t, a CPMA-t és a Shaffe adatait. A 2023 elején végzett felmérés eredményein alapuló jelentés a gyümölcs- és zöldségtermelés világszerte növekvő költségeit, valamint annak az iparra és a fogyasztókra gyakorolt hatásait vizsgálta.

„Ezt a globális felmérést azért végeztük, hogy rávilágítsunk azokra a kihívásokra, amelyekkel a friss termék-ellátási lánc szereplői világszerte szembesülnek – mondja Ron Lemaire, a GCFP elnöke. – A jelentésben kiemelt narratíva segíteni fog az iparágnak, partnereinek és minden kormányzati szervezetnek megérteni a termelési és működési költségek növekedésének jelenlegi hatásait, és együttműködni a felmerülő problémák megoldásában.”

A jelentés szerint a friss gyümölcs- és zöldségtermelők világszerte „példátlan mértékű növekedést” tapasztaltak a termelési és működési költségekben a Covid-19 világjárvány idején, függetlenül attól, hogy a világ melyik részén tevékenykedtek.

A jelentés szerint a növekedést a műtrágyaköltségek (60 százalékos növekedés világszerte), az építőipar (+48 százalék), az üzemanyag- és gázköltségek (+41 százalék), a szállítási díjak (+40 százalék) és az elektromos áram költségei (+40 százalék) okozták.

A jelentés szerint a legtöbb szolgáltató növelni tudta eladási árait, Európában 11 százalékkal, Óceániában és Dél-Amerikában 13 százalékkal, Észak-Amerikában 14 százalékkal, Afrikában pedig 23 százalékkal.

Ezek az emelések azonban „nem voltak elegendőek” a termelési és működési költségek növekedésének kompenzálására – állapította meg a szervezet, így a globális ipar közel háromötöde „veszteségesen vagy nullszaldósan értékesít”.

A magasabb költségek a stratégiai és működési döntéseket is befolyásolták. „Bizonyos gyártók csökkentették kibocsátásukat, míg néhány kereskedő csökkentette exporttevékenységét, vagy alacsonyabb szállítási költségű termelésre tért át” – állapítja meg a tanulmány, amelyet a Fruitnet idézett. 

A válaszadók 80 százaléka megjegyezte, úgy döntött, hogy elhalasztja vagy lemondja a vállalkozásába történő beruházást, nemcsak a tőkébe és a berendezésekbe, hanem az innovációba és a terjeszkedésbe is. „Ez azt jelenti, hogy a költségek növekedésének hatásai még évekig érezhetőek lesznek” – kommentálják a szerzők.

A GCFP koalíció a világ minden tájáról egyesíti a friss termék-szövetségeket, közös elképzelésük alapján, hogy „rugalmas globális értékláncokat hozzanak létre a gyümölcsök és zöldségek számára, amelyek számtalan gazdasági, környezeti és társadalmi előnnyel járnak”.

A jelentés szerint a fejlemények világszerte megnehezíti a fogyasztók számára az egészséges táplálkozást. Valójában az emberek élelmiszer-kiadásaik kordában tartása érdekében egyre inkább az olcsó alapvető élelmiszerekre hagyatkoznak, vagy az egészségtelenebb kalóriaforrások felé fordulnak, például az üdítőitalok felé.

Ezenkívül a fejlődő országok friss termék-exportőrei által tapasztalt gazdasági nehézségek ellensúlyozzák a szegénység csökkentésére irányuló erőfeszítések hatását, és családok millióinak megélhetését veszélyeztetik.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Háztáji zöldség és gyümölcs eladása – meddig adómentes?

2025. július 24. 08:10

A háztáji kertben megtermelt zöldségek és gyümölcsök értékesítése bizonyos bevételi határig adómentes lehet.

Dinnye, csak hazai? Most tényleg ellenőrzik!

2025. július 2. 13:10

Nem csak az íz számít: az NKFH országos ellenőrzéssorozata garantálja, hogy a dinnye valóban hazai és szabályosan címkézett legyen.

Savanyításra tökéletes: káposztafajták Horvátországból

2025. június 9. 15:10

Kiváló íz, jó tárolhatóság és savanyíthatóság: ezek a káposztahibridek ideálisak a késő őszi termesztéshez.

Brokkolihiány a klímaváltozás miatt

2025. május 28. 14:10

Az enyhe tél és a spanyol árvizek miatt idén kevesebb brokkoli és karfiol kerülhet a brit boltokba – figyelmeztetnek a termelők.

Hogyan válasszunk a fajták közül, ha zöldségeket termesztenénk?

2025. február 10. 04:37

Szeretnék palántát nevelni, de minden zöldségfaj esetében rengeteg fajta kapható. Hogyan válasszak a fajták közül?

Miért fejlődtek eltérő színű és méretű sütőtökök a kigyűjtött magokból?

2023. november 22. 04:39

Vásárolt sütőtökből kigyűjtött magokat vetettem el a kertben. Belőlük többféle méretű és színű tökök fejlődtek ki. Mi okozhatta ezt?

A legdrágább zöldség 1000 euróba kerül

2024. április 26. 14:10

A legdrágább zöldség ára elérheti az 1000 eurót. A komló hajtásának fejlődését ugyanis nem lehet szabályozni.

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! - Augusztus

2023. augusztus 20. 06:40

Ebben a hónapban is roskadoznak a polcok és a növények a sok idényzöldségtől és -gyümölcstől. Ha a fűszerkertbe visz az utunk, onnan is csipegethetünk kedvünkre. Lássuk, milyen növények szezonálisak augusztusban!