Zöldség-Gyümölcs

A melegházi termelésben nagy segítséget jelent a poszméh

Agrofórum Online

Önmagában nem tűnik soknak az a durván másfél milliárd forint, amelyet a hazai, melegházi termeléssel foglalkozó gazdák a beporzó rovarokra költenek – ám rögvest más a kép, ha az ágazatban előállított sok milliárd forintos értéket nézzük. A döntően Hollandiából és Belgiumból importált poszméhek nélkül lényegesen nehezebb dolguk lenne a melegházi paradicsomtermelőknek - írja a Magyar Hírlap.

A melegházi beporzást végző poszméhek döntően két forrásból, Hollandiából és Belgiumból érkeznek Magyarországra – mondta a Magyar Hírlapnak Bélai Gyula. A kecskeméti Zephyr Kft. igazgatója kifejtette, egy-egy család ára a kaptár nagyságától függően változik, de minimum tizenötezer forintot kell letenni értük az asztalra. Kiderült, az anya nélküli, csak dolgozókat tartalmazó famíliák három-négy, míg az anyások nyolc-tizenkét hétig élnek. Egy-egy kolónia poszméh jellemzően ötszáz négyzetméteres melegházat képes beporozni.

A poszméheket általában a paradicsom, a sárgadinnye, a cseresznye és a cukkíni beporzására használják – mondta Bélai Gyula. Beszélt arról is, a latinul Bombus terrestrisnek nevezett rovarok felmérhetetlen segítséget jelentenek, hiszen olyankor lehet őket alkalmazni, amikor más fajok még nem vagy csak elenyésző számban vannak jelen a természetben. Az importált poszméhek nélkül a paradicsomtermelők komoly bajba kerülnének, mert bár kézzel és géppel is megoldható a beporzás, de mindkét módszer hatékonysága messze rosszabb. Igaz, a dongók nem nagyon rajonganak a paradicsomvirágért, s ha találnak egy nyílást a melegházon, akkor hajlamosak kijárkálni a szabadba – mondta Bélai Gyula.

Nem agresszívek, így nem kell attól tartani, hogy megtámadják a gazdákat, s az sem elhanyagolható szempont, hogy egész Európában őshonosak, így akkor sincs gond, ha egész famíliák „lépnek le”. Kiderült, régebben Izraelből is érkeztek családok, de az import a kötelező állatorvosi ellenőrzés miatt olyannyira megdrágult, hogy egyszerűen nem érte meg az üzlet. Ezzel kapcsolatban Bélai Gyula úgy fogalmazott, kezdetben egy teljes szállítmány – végül pedig egy család vizsgálatáért kellett tizenötezer forint körüli összeget fizetni. Mivel az EU-n belül szabad a kereskedelem, érthető, ha Hollandia és Belgium két legnagyobb üzeme, a Koppert és a Biobest maradt versenyben.

A családok ára egyébként nem ingadozott, hanem folyamatosan emelkedett az elmúlt években. A cégvezető arra a kérdésre, hogy idehaza miért nem foglalkozik senki a „poszméhtermeléssel”, kifejtette, borítékolhatóan több száz millió forintos beruházást igényelne egy olyan tiszta üzem létrehozása, amely minden tekintetben megfelel a roppant szigorú uniós előírásoknak.

Hozzátette, Magyarországon a melegházi termesztéssel foglalkozó gazdák durván másfél milliárd forintot költhetnek poszméhekre, ami a teljes nemzetgazdasághoz képest nem tűnik soknak, ám ha a rovarok által előállított értéket tekintjük, rögvest más lesz a kép.

(Magyar Hírlap)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Elképesztő hír érkezett Törökországból, „gyilkos” méretű növényeket termesztenek

2025. november 16. 16:10

Az éghajlat és a kiváló fajták miatt a törökországi Pasinler-völgyben már manapság sem ritkák a félmázsás tömegű káposzták.

Paradicsomtermesztés növény nélkül?

2025. november 12. 14:10

Holland kutatók a Wageningen Egyetem "Fruit of Knowledge" projektjében paradicsomot hoztak létre növény nélkül.

Az ördögé lett az egész éves munka, elrothad a földeken a termés, nem éri meg betakarítani

2025. november 10. 09:10

Hiába született nagy hozam és kiváló minőség az idei évben, a burgonyatermesztőknek nem érdemes betakarítaniuk a gumókat az alacsony felvásárlási ár miatt Németországban. Egyre többet küszködnek az uniós gazdák.

Kivit szüretelni tudni kell!

2025. november 4. 07:10

Nem mindegy, mikor vágjuk le a kivit: a helyes érettségmérés és a gondos szüret a minőség és a jövedelmezőség kulcsa.

Paradicsom hőigénye és a hőmérséklet szabályozása

2022. február 12. 05:39

Ha hőigényről beszélünk, sokszor csak a léghőmérsékletre gondolnak, pedig a talaj hőmérséklete is befolyásolja a gyökér működésén keresztül a víz- és a tápanyagfelvételt.

Betelepített méhek és ragadozó rovarok segítségével termelik a magyar paradicsomot

2019. március 11. 07:36

A technológia alapja a talaj nélküli, hidropónikus termesztés, a tápanyag-ellátást a öntözőrendszerrel oldják meg, a fűtést pedig termálvízzel.

Zöldség Videó

Robotikával a jobb minőségű zöldségekért

2023. május 3. 12:39

Nagy kihívások előtt áll a paradicsomtermesztés világszerte: a rovarkártevők, a növénybetegségek, valamint a munkaerő-problémák is komoly gondot okoznak a termelőknek. A Syngenta innovatív zöldségvetőmag üzletágának munkatársai világszerte azon dolgoznak, hogy a legjobb paradicsomfajták mellett megoldást nyújtsanak ezekre a kihívásokra is.

Másodpercek alatt kielemzi a paradicsomot egy telefonos alkalmazás

2023. október 28. 13:10

Bár szobanövényekre már számos applikáció kapható, amely segít a növények gondozásában, ezúttal megjelent az első agrár-applikáció, amely mélyreható analízist képes adni a terményekről, méghozzá fotó alapján.