Zöldség-Gyümölcs

Az Antarktiszon termesztenek leveles zöldségeket

Agrofórum Online

Nem az Antarktisz az első hely, ami eszünkbe jut, ha a leveles zöldségek termesztéséről gondolkodunk. Ugyanakkor az itt dolgozó, ebből fakadóan itt élő emberek számára létfontosságú, hogy helyben tudják megtermelni az éltető zöldségnövényeket.

Az antarktiszi állomásokon rendszeresen friss, jó minőségű növénytermesztés technikai és technológiai lehetőségének biztosítása korunk sürgető feladata. Ezen munka során a „Vosztok” antarktiszi állomáson és az Agrofizikai Kutatóintézet (AFI) agrobiopolygonjában található fitotechnikai komplexum üvegházaiban termesztett leveles zöldségnövények növekedésének és fejlődésének, valamint ehető részeik főbb minőségi mutatóinak vizsgálatával foglalkoznak a kutatók.

A 9 fajta leveles zöldségnövényt (rukkola, kerti zsázsa, káposzta, mustár, levélretek, levélsaláta, amaránt, kapor, petrezselyemlevél) öt tenyészidőszak alatt vizsgálták a „Vostok” állomáson és az AFI agrobiopolygon ellenőrzött körülmények között (kontroll).

A kapott kísérleti adatok azt szerint a növénytermesztési komplexum a legtöbb vizsgált növény esetében egységnyi termelésre vetített alacsonyabb villamosenergia- és vízfogyasztási költségek mellett a funkcionális területegységre vetítve magas termelékenységet mutat, összehasonlítva a külföldi antarktiszi állomásokon található számos üvegházzal és más kontinenseken található, ellenőrzött körülmények között működő üvegház komplexumokkal.

A „Vosztok” antarktiszi állomáson a saláta növények alkalmazkodtak leginkább a termesztési körülményekhez.

Értékelt tulajdonságaikban nem különböztek a kontrolltól. Az összes többi vizsgált növény, bár fejlődési ütemükben és minőségükben nem különbözött, statisztikailag szignifikáns (16-61%) csökkenést mutatott az 1 m2-re és évre jutó termésmennyiségükben.

Ez a „genotípus-környezet” kölcsönhatás különbségét mutathatja az antarktiszi állomáson és az AFI agrobiopolygon termesztett növényeknél, ami valószínűleg a két helyszín eltérő barometrikus nyomásának és oxigén parciális nyomásának köszönhető. Az üvegházak pozitív pszichológiai hatásait a növények táplálkozási és egyéb tulajdonságaival együtt azonosították.

(Fotó: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A szilva eltűnik a piacról? Ennyire kevés várható

2025. augusztus 20. 08:10

Idén a megszokottnál jóval kevesebb szilva várható: a hozam a szokásos 60 ezer tonna helyett csak 40-50 ezer tonna lehet.

Súlyos visszaesés: minden idők leggyengébb almatermésére készülhetünk

2025. augusztus 13. 11:10

Hazai gyümölcstermesztés újabb mélyponton: a FruitVeB szerint alig 160 ezer tonna alma kerülhet idén betakarításra – ez az előző évinek is csak a fele.

Ezért lesz idén finomabb a magyar csemegekukorica, mint valaha

2025. augusztus 12. 13:10

Északon kiemelkedő termés várható, délen gyengébb a hozam – a magyar csemegekukorica-szezon idén is ígéretesen indult.

Egy vetőmag megbukott – ezt inkább ne vegye meg!

2025. augusztus 5. 08:10

11 cukkinivetőmagot vizsgált a Nébih: egy tétel megbukott, de a legtöbb jól teljesített. Mutatjuk az eredményeket és a győztest!

Kevésbé ismert, ritkán fogyasztott levélzöldségek: a cikóriasaláta és termesztése

2022. július 5. 10:17

A világon termesztett közel 250 zöldségfajból – a levélzöldségek nagyszámú fajtagazdagságuk ellenére – nem tartoznak a legnagyobb mennyiségben fogyasztott zöldségnövények közé.

Mi a különbség a különböző típusú zellerek között?

2025. január 10. 04:36

Szeretnék érdeklődni, hogy mi a különbség a különböző típusú zellerek között? Ha jól tudom többféle is van.

Pasztinák: Amit tudni érdemes

2023. január 21. 08:28

A pasztinák egy Európában őshonos strapabíró gyökérzöldség, amelyet tavasszal vetnek és ősszel, még a talaj megfagyása előtt betakarítanak. A fehérrépának is nevezett pasztinák leveseket és pörkölteket gazdagít, de köretként is fogyasztható.

Választékbővítő levélzöldségünk, a mángold

2020. április 28. 07:39

A nagyüzemi termesztésből kiszoruló, választékbővítő fajok iránti érdeklődés folyamatosan megfigyelhető a termelői piacokon, főleg a fővárosban és környékén. A különleges, akár nemzetközi ízeket a magyar konyhával ötvöző szakácskönyvek, főzőműsorok olyan alapanyagokkal ismertetik meg a bátor szakácsokat, amelyek gyakran nem könnyen szerezhetőek be.