31℃ 21℃
július 15. Örkény, Henrik, Roland, Bonaventúra
Zöldség-Gyümölcs

Betiltják a kiskerti eper- és burgonyatermesztést? Drasztikus lépésen gondolkodik Németország

Agrofórum Online

A vízigényes eper- és burgonyatermesztés részleges korlátozásának tervéről röppentek fel híresztelések Alsó-Szászországban. Valóban pazarolják a vizet a háztáji termesztők?

A klímaváltozás, globális felmelegedés negatív hatásait ma is nap mint nap érezhetjük a bőrünkön. A nyári, alkalmanként 40 fok feletti kánikula, az erdőtüzek, a vízhiány, a patakok, folyók kiszáradása rendkívüli intézkedéseket követelhetnek meg a közeli jövőben.

Németországban röppent fel a pletyka, hogy a zöldek a háztáji epernevelés betiltását javasolják, elsősorban azért, hogy elejét vegyék a lakosságot sújtó vízhiánynak. A drasztikus elképzelés szószólójának Christian Meyert, Alsó-Szászország környezet-, energia- és klímavédelmi miniszterét tartják, aki már korábban is felszólalt érzékeny témákban, például a glifozát hatóanyag betiltása mellett.

Az eper, sőt a burgonya is azért vált állítólag szálkává a szemében, mert ezek a növények rengeteg öntözést kívánnak. A Szövetségi Zöldség-Gyümölcs Bizottság (BOG) ugyanakkor óva int az elhamarkodott lépésektől, mert ezek veszélybe sodorhatják a helyi élelmiszerellátást. A problémát természetesen maguk is érzékelik, de a „hamis összehasonlításokra” alapozott azonnali tiltások helyett inkább közös megoldáskeresésre szólítanak fel.

Németországban 14 500 hektárt tesz ki a földieper termőterülete, ami az összes mezőgazdasági hasznosítású földek 0,1 százalékát jelenti, vagyis elhanyagolható mértékű. Ezek elsősorban tavasszal igényelnek jelentősebb öntözést, és az alsó-szászországi gyümölcstermesztők szerint a növény vízigénye alacsonyabb, mint Európa más részein. 1 kg eper előállításhoz mindössze 16 liter víz szükséges, szemben például a spanyolországi 79 literrel.

A megoldás tehát nem a tiltásban rejlik, hanem a hatékonyság növelésében. Az energiát új, még takarékosabb öntözési technológiák kifejlesztésére kellene fordítani, valamint az ipari víz és a tengervíz hasznosításának kiterjesztésére. Rövid- és középtávon a tározók kapacitását is indokolt növelni.

(Fotó: ArtActiveArt/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Dinnye, csak hazai? Most tényleg ellenőrzik!

2025. július 2. 13:10

Nem csak az íz számít: az NKFH országos ellenőrzéssorozata garantálja, hogy a dinnye valóban hazai és szabályosan címkézett legyen.

Savanyításra tökéletes: káposztafajták Horvátországból

2025. június 9. 15:10

Kiváló íz, jó tárolhatóság és savanyíthatóság: ezek a káposztahibridek ideálisak a késő őszi termesztéshez.

Brokkolihiány a klímaváltozás miatt

2025. május 28. 14:10

Az enyhe tél és a spanyol árvizek miatt idén kevesebb brokkoli és karfiol kerülhet a brit boltokba – figyelmeztetnek a termelők.

Torma: a húsvéti asztal elengedhetetlen kísérője

2025. április 20. 16:10

Magyarország a tormatermesztés egyik európai nagyhatalma. Évente mintegy 10-11 ezer tonna tormát takarítanak be közel 1250 hektárról​.

Mivel permetezhetjük a burgonyát fitoftóra ellen?

2025. június 11. 04:36

Honnan tudhatom, hogy burgonyám fitoftórás? Mivel permetezzek ellene?

Csak a korai burgonyának van jövője Magyarországon?

2019. augusztus 21. 10:35

A burgonya magyarországi vetésterülete folyamatosan csökken, az Agrofórum egyik legfrissebb videójában ennek okait próbálta megtudni.

Zöldség Videó

Paprikás krumpli

2018. március 9. 09:12

A töltött káposzta és a lecsószezon közötti őrülten hosszú időt csak paprikás krumplival lehet kibírni.

A burgonya jelene és jövője hazánkban

2023. augusztus 16. 14:40

A burgonya hazai helyzetével kapcsolatban tájékozódhattak a téma iránt érdeklődők az idén immár 35. alkalommal megrendezett Országos és Nemzetközi Burgonya Tanácskozás, Fajta- és Növényvédelmi és Technológiai Bemutatón. A Nyírtelek-Gyulatanyán megtartott előadássorozat Augusztinyi András kísérletvezető (NÉBIH Gyulatanyai Fajtakísérleti Állomás), a VulcanAgro Kft., a Nitrogénművek Zrt., a NÉBIH, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara jóvoltából valósulhatott meg.