Zöldség-Gyümölcs

Betiltják a kiskerti eper- és burgonyatermesztést? Drasztikus lépésen gondolkodik Németország

Agrofórum Online

A vízigényes eper- és burgonyatermesztés részleges korlátozásának tervéről röppentek fel híresztelések Alsó-Szászországban. Valóban pazarolják a vizet a háztáji termesztők?

A klímaváltozás, globális felmelegedés negatív hatásait ma is nap mint nap érezhetjük a bőrünkön. A nyári, alkalmanként 40 fok feletti kánikula, az erdőtüzek, a vízhiány, a patakok, folyók kiszáradása rendkívüli intézkedéseket követelhetnek meg a közeli jövőben.

Németországban röppent fel a pletyka, hogy a zöldek a háztáji epernevelés betiltását javasolják, elsősorban azért, hogy elejét vegyék a lakosságot sújtó vízhiánynak. A drasztikus elképzelés szószólójának Christian Meyert, Alsó-Szászország környezet-, energia- és klímavédelmi miniszterét tartják, aki már korábban is felszólalt érzékeny témákban, például a glifozát hatóanyag betiltása mellett.

Az eper, sőt a burgonya is azért vált állítólag szálkává a szemében, mert ezek a növények rengeteg öntözést kívánnak. A Szövetségi Zöldség-Gyümölcs Bizottság (BOG) ugyanakkor óva int az elhamarkodott lépésektől, mert ezek veszélybe sodorhatják a helyi élelmiszerellátást. A problémát természetesen maguk is érzékelik, de a „hamis összehasonlításokra” alapozott azonnali tiltások helyett inkább közös megoldáskeresésre szólítanak fel.

Németországban 14 500 hektárt tesz ki a földieper termőterülete, ami az összes mezőgazdasági hasznosítású földek 0,1 százalékát jelenti, vagyis elhanyagolható mértékű. Ezek elsősorban tavasszal igényelnek jelentősebb öntözést, és az alsó-szászországi gyümölcstermesztők szerint a növény vízigénye alacsonyabb, mint Európa más részein. 1 kg eper előállításhoz mindössze 16 liter víz szükséges, szemben például a spanyolországi 79 literrel.

A megoldás tehát nem a tiltásban rejlik, hanem a hatékonyság növelésében. Az energiát új, még takarékosabb öntözési technológiák kifejlesztésére kellene fordítani, valamint az ipari víz és a tengervíz hasznosításának kiterjesztésére. Rövid- és középtávon a tározók kapacitását is indokolt növelni.

(Fotó: ArtActiveArt/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bevállalja? Biztostű a paradicsom gyorsabb éréséért

2025. szeptember 13. 13:10

A „biztostűs” érlelés sokakat izgat – de mit mond a tudomány az etilénről, a sebzésről és a fertőzésveszélyről?

DélKerTÉSZ: Új életet kaphatnak a „tökéletlen” zöldségek

2025. szeptember 12. 12:10

Szentesen a küllemhibás paprika-paradicsom sem vész kárba: a DélKerTÉSZ fermentálással, savanyítással teszi piacképessé.

Kökény gyűjtése: miért várjuk meg a fagyokat?

2025. szeptember 11. 14:10

Miért kell a kökénynél megvárni az első hideget? A válasz a gyümölcs biológiájában és a hagyományos feldolgozásban rejlik.

Almahéj: mossuk, hámozzuk vagy együk meg bátran?

2025. szeptember 9. 16:10

Az alma héja értékes tápanyagokat tartalmaz, de a növényvédőszer-maradványok miatt sokan tartanak tőle. Megnéztük, mit mondanak a kutatások.

Burgonyaválság Európában!

2018. október 29. 14:26

Az aszályos és forró nyarat követően szeptember 26-án a német mezőgazdasági minisztérium bejelentette, hogy az idei burgonyatermés 25 százalékkal marad el a szokásostól, és a gumók sokkal kisebbek a vártnál.

Több kukorica és napraforgó termett az idén, mint tavaly

2018. november 27. 12:33

A napraforgó betakarítása novemberre befejeződött, a vetésterület 100 százalékát learatták, összesen 604,4 ezer hektárról 1,8 millió tonna napraforgót takarítottak be.

A belga burgonyaipar a koronavírus következményeivel küzd

2020. szeptember 28. 15:47

A sült krumpli országában, Belgiumban a koronaválság rányomta bélyegét az egyik kiemelten fontos élelmiszeripari szegmensre, a burgonyaiparra.

Az édesburgonya tényleg a krumpli egészségesebb alternatívája?

2024. január 2. 13:40

Észak-Karolina állam a legnagyobb édesburgonya-termelő az Egyesült Államokban, a termesztett teljes mennyiség több mint 60 százalékát itt állítják elő. Nem meglepő tehát, hogy szakmai szervezet, az Észak-Karolinai Édesburgonya-bizottság (NCSPC) segíti az ágazat munkáját, most éppen egy kutatással.