Zöldség-Gyümölcs

Burgonyaválság Európában!

Syngenta blog

Az Európai Unió burgonyaválsággal küzd – írja cikkében a The Economist, és a világsajtót bejárt hírre utalva megjegyzi: sokkal komolyabb dologról van szó annál, hogy mennyivel lesz rövidebb a belga hasábburgonya.

Az EU-ban évente átlagosan mintegy 53 millió tonna burgonyát takarítanak be. Németország, a legnagyobb termesztő általában 10-12 millió tonnával szokott az élen állni, azonban idén sajnos bekövetkezett az AccuWeather júniusi jóslata: a német-lengyel síkságon hónapokig tartott az aszály és a forróság.

Ennek következtében szeptember 26-án a német mezőgazdasági minisztérium bejelentette, hogy az idei termés 25 százalékkal marad el a szokásostól, és a gumók sokkal kisebbek a vártnál. Mindez az éghajlatváltozás eredménye, bár nem példa nélküli eset. Amint Katja Börgermann a Német Gazdálkodók Szövetségének tisztségviselője elmondta, a 2003-ban átvészelt aszályról úgy beszéltek, hogy ilyen évszázadonként csak egyszer fordul elő.

Eltelt 15 év és a mezőgazdaság számára rémes nyár megismétlődött. Félő, hogy akár az is bekövetkezhet, mint 1976-ban, amikor a német burgonyatermés – szintén az aszály miatt – 40 százalékkal esett, és az árak Európa-szerte az eget ostromolták: Karácsonyra Nagy Britanniában például hatszor annyiba került egy kiló krumpli, mint egy évvel korábban. Az áremelkedés idén is megkezdődött Spanyolországban, és már a kanadai burgonyafeldolgozó, a McCain Foods is 20 százalékkal emelte termékei árát.

Katja Börgermann persze tudja a megoldást, hiszen csupán fejleszteni kell az öntözőrendszert és új, szárazságtűrő fajtákat kell kitenyészteni, ám mindez sok időbe telik, és félő, hogy az európai mezőgazdaság kifut az időből.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bevállalja? Biztostű a paradicsom gyorsabb éréséért

2025. szeptember 13. 13:10

A „biztostűs” érlelés sokakat izgat – de mit mond a tudomány az etilénről, a sebzésről és a fertőzésveszélyről?

DélKerTÉSZ: Új életet kaphatnak a „tökéletlen” zöldségek

2025. szeptember 12. 12:10

Szentesen a küllemhibás paprika-paradicsom sem vész kárba: a DélKerTÉSZ fermentálással, savanyítással teszi piacképessé.

Kökény gyűjtése: miért várjuk meg a fagyokat?

2025. szeptember 11. 14:10

Miért kell a kökénynél megvárni az első hideget? A válasz a gyümölcs biológiájában és a hagyományos feldolgozásban rejlik.

Almahéj: mossuk, hámozzuk vagy együk meg bátran?

2025. szeptember 9. 16:10

Az alma héja értékes tápanyagokat tartalmaz, de a növényvédőszer-maradványok miatt sokan tartanak tőle. Megnéztük, mit mondanak a kutatások.

Mi okozza az elszíneződéseket a burgonya gumóján?

2024. október 21. 04:40

Mi okozza a képen látható tüneteket a burgonya gumóján? Tájékoztatásukat előre is köszönöm!

Permetezés a biogazdaságban: amikor a szükség törvényt bont

2024. július 5. 13:10

Vannak növényvédő szerek, melyek biotermesztésben is engedélyezettek. Ezt használta ki egy német gazda, amikor a burgonyáját megvédte a fertőzéstől.

Ropogós pecsenye lazacos krumplival

2019. december 22. 04:39

Sok ismerősömtől hallottam, hogy az ünnepi asztal elengedhetetlen étele a lazac. Hogy ezt ki milyen formában vagy fogásként képzeli el, annak csak a képzelet szabhat határt.

Kell már permetezni a burgonyát fitoftóra ellen?

2023. július 15. 14:37

Burgonyával kapcsolatos kérdésemre várom válaszukat! Kell már permetezni fitoftóra ellen?