Zöldség-Gyümölcs

Egész évben birs: három tipp a tartósításhoz

Agrofórum Online

A birs édes, mégis enyhén fanyar-citromos aromája különleges élményt nyújt, de sajnos a szezonja rövid. Szerencsére több megoldás is létezik arra, hogy egész évben élvezhessük ezt a finomságot.

A birs ősz végére érik, és az első fagy előtt kell leszedni. Az éretlen birsalma optimális körülmények között (0-2 °C) akár 3 hónapig is eltartható. Az alacsony hőmérséklet lassítja az érési folyamatot, így az íz fokozatosan teljesedik ki.

Az érett birsalma 12-15 °C-on körülbelül két hétig, szobahőmérsékleten pedig mindössze 2-3 napig áll el. Amikor barna foltok jelennek meg a gyümölcshúsban, az azt jelzi, hogy gyorsan fel kell dolgozni.

Miért érdemes a birset befőzni?

Nyersen a birs kemény és kesernyés ízű, de főzés után teljes aromája kibontakozik. A befőzés meghosszabbítja a birs eltarthatóságát is. Az elkészült birs vitaminokban gazdag (például C-vitaminban) és megőrzi ballasztanyag-tartalmát.

A birsalma előkészítése

Meleg vízzel mossuk meg a birset, és dörzsöljük le a gyümölcs külsején található szöszös réteget egy törlőruhával. Negyedeljük fel a gyümölcsöt, távolítsuk el a magházat, és vágjuk darabokra. Minél előbb tegyük citromlével kevert vízbe, hogy megakadályozzuk az elszíneződést.

Birsalmakompót

Öntsük a vizet egy nagy fazékba, adjuk hozzá a cukrot, majd melegítsük addig, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik.Tegyük bele a fahéjrudakat, a vaníliarudakat, a szegfűszeget és opcionálisan a csillagánizst. Hagyjuk néhány percig gyöngyözni, hogy az ízek összeérjenek.

A birsdarabokat csak ezután tegyük a forró szirupba. Főzzük 20-40 percig, attól függően, hogy mennyire szeretnénk puha állagot elérni.

Az elkészült kompótot – forró vízben alaposan sterilizált – befőttesüvegekben töltsük, ügyelve arra, hogy a folyadék teljesen ellepje a gyümölcsöket. Zárjuk le szorosan az üvegeket, majd hagyjuk őket teljesen kihűlni.

Ízesítési ötletek

  • Gyömbér: Adjunk friss reszelt gyömbért vagy gyömbérport a sziruphoz, hogy enyhe csípősséget kapjon.
  • Gránátalmalé: Cseréljük ki a folyadék egy részét gránátalmalére, hogy a gyönyörű piros árnyalatért.
  • Kakukkfű vagy rozmaring: Néhány friss kakukkfű- vagy rozmaringág hozzáadása izgalmas ízt adhat a kompótnak.

Édes-savanyú birsalma

Forraljunk fel vizet ecettel, cukorral, fahéjrúddal, csillagánizzsal és néhány szegfűszeggel.Tegyük a birsdarabokat az elkészített savanykás lébe, és főzzük kb. 40-60 percig, amíg roppanósan puhák lesznek.

Tegyük a főtt birset sterilizált üvegekbe. Szűrjük le a levet, majd forraljuk fel újra, és töltsük rá a gyümölcsre.Zárjuk le az üvegeket, és hagyja kihűlni.

Az édes-savanyú birsalmánk sötét helyen körülbelül 2-3 hónapig eltartható. Az ízek néhány hét alatt érnek össze igazán. Remekül illik sajtokhoz, sült húsokhoz vagy salátákhoz.

Birsalma fagyasztása

Ha még nem tudjuk, mihez használjuk fel, a birsalmák fagyasztása kiváló módja annak, hogy hosszú távon megőrizzük a gyümölcsöt.

A megmosott és meghámozott birsalmát vágjuk egyenletes darabokra és tegyük 3-4 percre forrásban lévő vízbe, majd azonnal tegyük át jeges fürdőbe. Ez segít megőrizni a színét és ízét.

Szárítsuk meg a darabokat egy tiszta konyharuhával, majd helyezzük őket egy sütőpapírral bélelt tálcára, és tegyük a fagyasztóba 2-3 órára, úgy, hogy ne érjenek össze.

Az előfagyasztott darabokat légmentesen záródó zacskókba vagy dobozokba tegyük, majd írjuk rá a dátumot. Mínusz 18 °C-on akár egy évig is eltartható.

A fagyasztott birsalmát közvetlenül felhasználjuk kompótok, desszertek, szószok vagy turmixok készítéséhez, akár felolvasztás nélkül is.

A birsalma kiolvasztása

A birsalmát a legkíméletesebben hűtőszekrényben olvaszthatjuk ki egy éjszaka alatt. Ez segít megőrizni a gyümölcs textúráját és ízét. Szobahőmérsékleten hagyva a birsalma néhány óra alatt enged ki.A mikróban történő kiolvasztást viszont mindenképpen érdemes kerülni, mert ez ronthatja a gyümölcs állagát.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kis madár, kis ürülék – kis élelmiszer-biztonsági kockázat

2025. január 26. 14:10

Igen, egy kutatás tényleg erről szól: élelmiszer-biztonsági szempontból nem mindegy, mekkora az ürülék, ami a termőterületre pottyan.

A luffatök akár hazánkban is megterem

2025. január 17. 13:10

A luffatök vagy szivacstök fiatalon ehető, kiszárítva pedig felhasználható a műanyag, ezért környezetszennyező mosogatószivacs helyettesítésére.

Gyümölcstermesztés: a korai virágzás és a késői fagyok kombinációja jelenti a legnagyobb veszélyt

2025. január 14. 11:10

A gyümölcstermesztés a melegebb éghajlat miatt magasabb területekre tolódik, azonban ezek a területek is ki vannak téve a késői fagyok veszélyének.

Télen is együnk madársalátát!

2025. január 13. 16:10

A madársaláta egy olyan salátanövény, amelynek gyógyászati tulajdonságait, egészségügyi előnyeit és terápiás értékét régóta ismerik.

Mi okozza az elváltozásokat a birs levelén?

2019. május 22. 07:21

G. József kérdése: A birs levelén sárga, dudoros foltok jelentkeztek. Atkának nyoma nincs. Semmi rovar nem látható. Szívási nyomok sem. Nem diplokarpon, mert sárga és nincs közepén fekete pont.

Mikor metsszük a birsfát és mire ügyeljünk metszésénél?

2023. január 8. 04:38

Kertemben több birsfa is található. Kérem segítségüket, hogy mikor metszhetem meg a birsfákat? Mire ügyeljek a metszésüknél?

Továbbra is aktívak a harlekin katicák a gyümölcsösökben

2019. október 9. 08:17

Gyümölcsfélékből jószerével már csak az alma egy része, a birs és a naspolya várja a szüretet.

Alma, körte, birs: természetes növényvédelmi tippek

2021. április 23. 17:37

Főleg házikertben vannak könnyebb lehetőségek az almatermésűek természetes megvédésére. Az évek során sokféle házi praktikát teszteltünk, nem vált be minden, de amivel sikeresen megoldottuk az azévi növényvédelmet, azt szívesen elmeséljük más kertészeknek, hobbikertészeknek. Ma a lisztharmatra, ervíniára, levéltetvekre és az ormányosbogárra hoztam pár gondolatot.