22℃ 11℃
április 20. Tivadar, Tihamér, Töhötöm
Zöldség-Gyümölcs

Egész évben birs: három tipp a tartósításhoz

Agrofórum Online

A birs édes, mégis enyhén fanyar-citromos aromája különleges élményt nyújt, de sajnos a szezonja rövid. Szerencsére több megoldás is létezik arra, hogy egész évben élvezhessük ezt a finomságot.

A birs ősz végére érik, és az első fagy előtt kell leszedni. Az éretlen birsalma optimális körülmények között (0-2 °C) akár 3 hónapig is eltartható. Az alacsony hőmérséklet lassítja az érési folyamatot, így az íz fokozatosan teljesedik ki.

Az érett birsalma 12-15 °C-on körülbelül két hétig, szobahőmérsékleten pedig mindössze 2-3 napig áll el. Amikor barna foltok jelennek meg a gyümölcshúsban, az azt jelzi, hogy gyorsan fel kell dolgozni.

Miért érdemes a birset befőzni?

Nyersen a birs kemény és kesernyés ízű, de főzés után teljes aromája kibontakozik. A befőzés meghosszabbítja a birs eltarthatóságát is. Az elkészült birs vitaminokban gazdag (például C-vitaminban) és megőrzi ballasztanyag-tartalmát.

A birsalma előkészítése

Meleg vízzel mossuk meg a birset, és dörzsöljük le a gyümölcs külsején található szöszös réteget egy törlőruhával. Negyedeljük fel a gyümölcsöt, távolítsuk el a magházat, és vágjuk darabokra. Minél előbb tegyük citromlével kevert vízbe, hogy megakadályozzuk az elszíneződést.

Birsalmakompót

Öntsük a vizet egy nagy fazékba, adjuk hozzá a cukrot, majd melegítsük addig, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik.Tegyük bele a fahéjrudakat, a vaníliarudakat, a szegfűszeget és opcionálisan a csillagánizst. Hagyjuk néhány percig gyöngyözni, hogy az ízek összeérjenek.

A birsdarabokat csak ezután tegyük a forró szirupba. Főzzük 20-40 percig, attól függően, hogy mennyire szeretnénk puha állagot elérni.

Az elkészült kompótot – forró vízben alaposan sterilizált – befőttesüvegekben töltsük, ügyelve arra, hogy a folyadék teljesen ellepje a gyümölcsöket. Zárjuk le szorosan az üvegeket, majd hagyjuk őket teljesen kihűlni.

Ízesítési ötletek

  • Gyömbér: Adjunk friss reszelt gyömbért vagy gyömbérport a sziruphoz, hogy enyhe csípősséget kapjon.
  • Gránátalmalé: Cseréljük ki a folyadék egy részét gránátalmalére, hogy a gyönyörű piros árnyalatért.
  • Kakukkfű vagy rozmaring: Néhány friss kakukkfű- vagy rozmaringág hozzáadása izgalmas ízt adhat a kompótnak.

Édes-savanyú birsalma

Forraljunk fel vizet ecettel, cukorral, fahéjrúddal, csillagánizzsal és néhány szegfűszeggel.Tegyük a birsdarabokat az elkészített savanykás lébe, és főzzük kb. 40-60 percig, amíg roppanósan puhák lesznek.

Tegyük a főtt birset sterilizált üvegekbe. Szűrjük le a levet, majd forraljuk fel újra, és töltsük rá a gyümölcsre.Zárjuk le az üvegeket, és hagyja kihűlni.

Az édes-savanyú birsalmánk sötét helyen körülbelül 2-3 hónapig eltartható. Az ízek néhány hét alatt érnek össze igazán. Remekül illik sajtokhoz, sült húsokhoz vagy salátákhoz.

Birsalma fagyasztása

Ha még nem tudjuk, mihez használjuk fel, a birsalmák fagyasztása kiváló módja annak, hogy hosszú távon megőrizzük a gyümölcsöt.

A megmosott és meghámozott birsalmát vágjuk egyenletes darabokra és tegyük 3-4 percre forrásban lévő vízbe, majd azonnal tegyük át jeges fürdőbe. Ez segít megőrizni a színét és ízét.

Szárítsuk meg a darabokat egy tiszta konyharuhával, majd helyezzük őket egy sütőpapírral bélelt tálcára, és tegyük a fagyasztóba 2-3 órára, úgy, hogy ne érjenek össze.

Az előfagyasztott darabokat légmentesen záródó zacskókba vagy dobozokba tegyük, majd írjuk rá a dátumot. Mínusz 18 °C-on akár egy évig is eltartható.

A fagyasztott birsalmát közvetlenül felhasználjuk kompótok, desszertek, szószok vagy turmixok készítéséhez, akár felolvasztás nélkül is.

A birsalma kiolvasztása

A birsalmát a legkíméletesebben hűtőszekrényben olvaszthatjuk ki egy éjszaka alatt. Ez segít megőrizni a gyümölcs textúráját és ízét. Szobahőmérsékleten hagyva a birsalma néhány óra alatt enged ki.A mikróban történő kiolvasztást viszont mindenképpen érdemes kerülni, mert ez ronthatja a gyümölcs állagát.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Torma: a húsvéti asztal elengedhetetlen kísérője

2025. április 20. 16:10

Magyarország a tormatermesztés egyik európai nagyhatalma. Évente mintegy 10-11 ezer tonna tormát takarítanak be közel 1250 hektárról​.

DélKerTÉSZ: klímavédelem technológiai fejlesztésekkel

2025. április 4. 11:10

A klímaváltozás hatása már közvetlenül érezhető a magyar zöldségtermesztésben, derül ki a DélKerTÉSZ 2024-es beszámolójából.

Március 25. – Magyar gyümölcs tájfajták napja

2025. március 21. 12:00

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe alkalmából a hazai őshonos gyümölcsfajták megőrzésének fontosságárára hívják fel a figyelmet.

Kilónként 72 forint a sárgarépa termelői ára Hollandiában

2025. február 28. 11:10

A domináns termelői árszint 17-18 eurócent körül van, és ez a szint az elmúlt hetekben meglehetősen stabil maradt.

Miért potyog le már most a birs?

2019. július 11. 09:10

P. Gábor kérdése: Birsfám gyümölcsei fokozatosan összeaszalódtak, most pedig betegen lehullnak. Milyen betegség okozhatja ezt?

Alma, körte, birs: természetes növényvédelmi tippek

2021. április 23. 17:37

Főleg házikertben vannak könnyebb lehetőségek az almatermésűek természetes megvédésére. Az évek során sokféle házi praktikát teszteltünk, nem vált be minden, de amivel sikeresen megoldottuk az azévi növényvédelmet, azt szívesen elmeséljük más kertészeknek, hobbikertészeknek. Ma a lisztharmatra, ervíniára, levéltetvekre és az ormányosbogárra hoztam pár gondolatot.

Mitől fakul ki ilyenkor a birs levele?

2020. május 26. 12:25

Van egy Bereczki birs fiatal, de már termőképes fám, aminek a levelei deformálódnak, a színük fakul. Kártevőt nem láttam a levélen, ellenük acetamiprid hatóanyagú szerrel permeteztem. Én valamilyen tápanyaghiányra, vagy mikroelem hiányra gyanakszom, a levél deformáció és fakulás fennáll a levél növekedés óta. Kérem tanácsukat a fám állapotának javításához.

Egyre több a fertőzött meggy

2019. július 10. 10:55

A hónap második dekádjára kissé visszaesett a nappali és az éjszakai hőmérséklet, ami felüdülést jelent a növények, állatok és az ember számára egyaránt. A korábban jelentkező extrém magas UV-sugárzás hatására nagyon sok növényen tapasztalhatóak napégéstől származó égésnyomok a lombozaton.