Zöldség-Gyümölcs

Jelentősen esett a spanyol paradicsom ára 2018-ban

Syngenta blog

Miközben a britek rettegnek, hogy ha rosszul sül el a Brexit, tél végén nem jutnak hozzá a megszokott spanyol primőrökhöz, a spanyol fogyasztók egyre több importált terméket fogyasztanak írja a Syngenta blog.

A spanyolok friss gyümölcs- és zöldségimportja mennyiségben 8 százalékkal, értékben 9 százalékkal nőtt tavaly, elérve a 3,3 millió tonnát és a 2,757 milliárd eurót. Az avokádó, a kivi és az alma volt a három leggyakrabban importált gyümölcs, míg a zöldségek sorát a burgonya és a zöldbab vezette.

A vámadatok azt is mutatják, hogy a spanyol gyümölcs- és zöldségfélék exportja 2018-ban nagyjából stabil maradt, fenntartva az elmúlt három év tendenciáját. A szállítmányok értéke 1 százalékkal 12,832 milliárd euróra emelkedett, míg a volumen ugyancsak 1 százalékkal 12,5 millió tonnára csökkent.

A zöldségexport mennyisége 4,4 százalékkal 5,3 millió tonnára nőtt, az értéke pedig 0,4 százalékkal 5,290 milliárd euróra bővült. A kategórián belül a paprika, az uborka és a saláta mutatta a legnagyobb mennyiségi növekedést, míg a paradicsomból származó exportbevétel 7,5 százalékkal 927 millió euróra csökkent változatlan, 812 571 tonnás mennyiség mellett.

Paprikából nyolc százalékkal többet (745 903 tonna) exportáltak, de a 977,2 millió eurós bevétel csak két százalékkal haladta meg a tavaly előttit. Az uborka és salátakivitel 3,4, illetve 4,3 százalékkal bővült, míg az 595 és 690 millió eurós bevétel öt, és 4 százalékkal volt több a bázisnál.

Összességében a gyümölcsexport 4,4 százalékkal csökkent 7,1 millió tonnára, míg az érték 1,4 százalékkal 7,542 milliárd euróra nőtt. A görögdinnye-szállítmányok volumene 17 százalékkal, az érték pedig 32 százalékkal nőtt, elérve a 861 952 tonnát és a 428,6 millió eurót. A csemegeszőlőből 19 százalékkal több, 170 658 tonna kelt el külföldön, a bevétel pedig 18 337 millió euróra emelkedett.

Spanyolország elégedett lehet fő európai piacaira irányuló exportjával. A Németországba irányuló szállítmányok értéke 3 százalékkal, a Franciaországba és az Egyesült Királyságba szállított árué pedig 5, illetve 3 százalékkal nőtt.

Az EU-n kívüli piacokra irányuló kivitel értéke azonban tizedével 534 millió euróra csökkent. Kivétel volt Kanada, amely az EU-val kötött szabadkereskedelmi megállapodás révén – 36 százalékos növekedéssel – 93,4 millió euró értékben vásárolt spanyol zöldséget és gyümölcsöt.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kilónként 72 forint a sárgarépa termelői ára Hollandiában

2025. február 28. 11:10

A domináns termelői árszint 17-18 eurócent körül van, és ez a szint az elmúlt hetekben meglehetősen stabil maradt.

Már Szarvason is elérhető a MATE „Gyümölcsfák metszése” képzése

2025. február 19. 14:40

A szintén meghirdetett Gyümölcsfák oltása egynapos képzésen megismerhetik az eredményes oltás eszközeit és azok helyes használatát.

Szigorítják az idénymunkát – ki talál így majd embert?

2025. február 17. 16:10

2025. július 1-jétől egy munkavállaló naptári évenként legfeljebb 120 napot dolgozhat ilyen keretek között.

Mik azok a fototoxikus növények?

2025. február 5. 09:40

A fototoxikus növények olyan kémiai vegyületeket tartalmaznak, amelyek a bőrrel érintkezve és UV-sugárzásnak kitéve bőrirritációt okoznak.

Rákellenes vegyületeket tartalmazó zöldségek és gyümölcsök

2019. augusztus 4. 05:38

Ami a gyümölcsöket és a zöldségeket a rákellenes gyógyszerekben található vegyületekhez hasonlóvá teszi, az a flavonoidoknak nevezett antioxidánsok bősége.

Egyelés – nemszeretem feladat, de nagyon fontos!

2023. április 30. 05:36

Az egyelés igazi türelemjáték, és bizonyos növényeink esetében kihagyhatatlan a csírázás utáni időszakban. Mit jelent pontosan ez a művelet? Mikor érdemes elvégezni, és hogyan csináljuk, hogy megfelelően fejlődjenek a növényeink?

Pasztinák: Amit tudni érdemes

2023. január 21. 08:28

A pasztinák egy Európában őshonos strapabíró gyökérzöldség, amelyet tavasszal vetnek és ősszel, még a talaj megfagyása előtt betakarítanak. A fehérrépának is nevezett pasztinák leveseket és pörkölteket gazdagít, de köretként is fogyasztható.

A paradicsomot fertőző új vírus: TBRFV (Tomato Brown Rugose Fruit Virus)

2020. február 19. 04:36

Természetes körülmények között súlyos tüneteket eddig növényházi paradicsomtermesztésben figyeltek meg, a vírus a mechanikai terjedése miatt eddig szabadföldön jelentős károkat nem okozott.