34℃ 19℃
június 22. Paulina, Tamás
Zöldség-Gyümölcs

Káposzta: vitaminbomba 4 ezer hektárról

Syngenta

Elkezdődött a káposzta betakarítása Magyarországon. Hazánkban idén mintegy 4 ezer hektárnyi öntözött területen termesztették a vitaminokban, rostanyagokban, valamint ásványi anyagokban gazdag zöldségfélét. Az idei termés a korszerűbb fajtáknak, a magas színvonalú termesztéstechnológiának köszönhetően elegendő lehet a hazai igények ellátására, hangzott el a Syngenta ócsai szakmai napján.

A káposztafélék azon kevés, fontos zöldségfélék közé tartoznak, amelyekből szinte egész évben hazai termesztésből lehetne a fogyasztási igényeket kielégíteni. A káposztafélék rendkívül jó hatással vannak az egészségünkre: vitaminokban, rostanyagokban, ásványi anyagban gazdagok, ugyanakkor kevés kalóriát tartalmaznak. A növény hozzájárul az emésztőrendszer megfelelő működéséhez és erősíti a szervezet védekezőképességét különféle betegségekkel szemben, hangzott el a Syngenta szakmai napján, amelynek ebben az évben a vállalat ócsai zöldségkutató és nemesítő bázisa adott otthont.

A káposzta népszerűsége az elmúlt évtizedben leszálló ágba került, pedig élettani hatásai miatt nagyon fontos lenne, hogy a családok ne csak a divatosabb zöldségféléket fogyasszák. Ráadásul az idei év első felében komoly nehézséget okozott az értékesítésben az üzemi, iskolai konyhák koronavírus-járvány miatti bezárása, ugyanis ez a szegmens használja a legnagyobb mennyiségű káposztafélét.

„A kertészeti termesztésben nincs két egyforma év. Az éghajlatváltozás, valamint az ezzel járó termesztési, növény-egészségügyi kihívások minden évben újabb feladatok elé állítják a termelőket. Az időjárás viszontagságai sajnos ebben az évben sem kímélték őket: a csapadékos nyár kedvezett a gombás és baktériumos betegségek terjedésének. Az egyre szigorúbb uniós növényvédelmi szabályozásnak és a fogyasztók elvárásainak köszönhetően egyre kevesebb a hatékony növényvédelmi megoldás. Az idei évben akár még átlag feletti terméskilátások is lehetnének káposztafélékben, de a rövid idő alatt lezúduló júniusi-júliusi esők, az ezt kövező felmelegedésekkel a baktériumos betegségek melegágyai. Ezek sok bosszúságot és kárt okoztak. Ettől függetlenül a körülbelül 4 ezer hektáros termőterületen termesztett mennyiség a korszerűbb fajtáknak, a magas színvonalú termesztéstechnológiának köszönhetően elegendő lehet a hazai ellátásra”, mondta Antal Gyula, a Syngenta zöldségfélék üzletágvezetője.

Antal Gyula

A hagyományos nemesítés csak nagyon lassan tudja beépíteni azokat a tulajdonságokat, amelyek könnyebbé teszik mind a növényvédelmet, mind a munkaerő-felhasználást úgy, hogy a termék biológiai, táplálkozási, gasztronómiai értéke ne csökkenjen, sőt lehetőleg növekedjen. Magyarországon ma már senki nem termel fejes-, kel- vagy vöröskáposztát, karfiolt, brokkolit, vagy karalábét öntözés nélkül. Ez részben versenyelőny az északi, hagyományos káposztatermelő országokkal szemben, de a költségeket is jelentősen növeli. A Syngenta évtizedekkel ezelőtt kiemelt stratégiai céljává tette a betegségeknek, rovarkártevőknek minél inkább ellenálló új hibridek nemesítését, csökkentve ezzel a terméskockázatot és a tudatos fogyasztók gyanakvását a növényvédő szer felhasználás irányában, ismertette Antal Gyula.

Antal Gyula

Az ócsai szakmai rendezvényen bemutatott új hibridek a termesztés minden szegmensében igazi újdonságnak számítanak. A meghívott vendégek megtekintették az új tárolási, frisspiaci, savanyítási hibrideket, amelyek teljesen egészségesek maradnak nehéz körülmények között is. Megismerkedtek az erős növekedésű, kevesebb műtrágya-felhasználást igénylő, de a legintenzívebb napsütésben is hófehéren maradó karfiolokkal, valamint a gépi betakarításra alkalmas újdonságokkal.

A hazai tudást és hagyományokat, a nyugat-európai tudományos háttérrel ötvözve a Syngenta már több mint 2 évtizede hazai, kontinentális éghajlati körülmények között nemesíti hibridjeit Ócsán, öregbítve a magyar nemesítők hírnevét, tekintélyét. A szektor jövőképe egyelőre homályos, de mindenki törekszik a jobb eredményre a termelőkért és a fogyasztókért.

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Savanyításra tökéletes: káposztafajták Horvátországból

2025. június 9. 15:10

Kiváló íz, jó tárolhatóság és savanyíthatóság: ezek a káposztahibridek ideálisak a késő őszi termesztéshez.

Brokkolihiány a klímaváltozás miatt

2025. május 28. 14:10

Az enyhe tél és a spanyol árvizek miatt idén kevesebb brokkoli és karfiol kerülhet a brit boltokba – figyelmeztetnek a termelők.

Torma: a húsvéti asztal elengedhetetlen kísérője

2025. április 20. 16:10

Magyarország a tormatermesztés egyik európai nagyhatalma. Évente mintegy 10-11 ezer tonna tormát takarítanak be közel 1250 hektárról​.

DélKerTÉSZ: klímavédelem technológiai fejlesztésekkel

2025. április 4. 11:10

A klímaváltozás hatása már közvetlenül érezhető a magyar zöldségtermesztésben, derül ki a DélKerTÉSZ 2024-es beszámolójából.

Gyökérzöldségfélék fejlődési rendellenességei (I.)

2019. október 3. 13:05

A növénytermesztésben gyakran tapasztalható sekély talajművelés - aminek egyes években következménye a súlyos belvízhelyzet is - a zöldségfélék közül leginkább a gyökérzöldségeket sújtja.

Letaglózó méretűek a világ legnagyobb zöldségei 

2023. szeptember 13. 17:10

Az ember ma már lépten-nyomon belebotlik olyan videókba és képekbe a neten, amelyeken hihetetlen nagyságú zöldségekkel büszkélkednek a termesztők. Ha azonban az ezekhez kapcsolódó mérlegelést is megnézzük, bizton eltátjuk a szánkat...

Friss zöldségek termesztése mostoha körülmények között

2020. október 31. 06:34

A farm 17 hektáros területén összesen 160 ezer négyzetméteres fedett térben indul a gazdálkodás a legfejlettebb technológiára építve az Egyesült Arab Emírségekben.

Hogyan hat a LED világítás a paradicsom termésmennyiségére?

2021. május 21. 05:16

A felső LED megvilágítással kombinált technológiák bevezetésével a minőség és hozam maximalizálása a cél.