Zöldség-Gyümölcs

Megkezdődött a szabadföldön termesztett paprika szedése

Agrofórum Online

Szabadföldi paprikát mintegy 900 hektáron termesztenek Magyarországon: fehér paprikát mintegy 250 hektáron, paradicsompaprikát 300, kápia paprikát pedig 350 hektáron - írja a Magyar Hírlap.

A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) elnöke, Ledó Ferenc a Magyar Hírlapnak elmondta: megkezdődött a korai fehér paprika szedése a földeken, amelynek mintegy negyven százaléka étkezési célokat szolgál, a többit a konzervipar dolgozza fel.

A kápia és a paradicsompaprika szüretelése július derekán indul meg. Hajtatott paprikát 1500 hektáron termelnek itthon, főként fehér paprikát, étkezési célra. Ebből 300 hektáron fűtött fóliás, illetve üvegházi módszerrel, a maradék 1200 hektáron hideg fóliával. Mennyiségben a fehér paprikát a kápia, a hegyes, erős, majd a paradicsompaprika követi. Hajtatott paprikából mintegy 150 ezer tonna terem meg. Itthon az éves fogyasztás fejenként 15 kiló. Idehaza a fehér paprika a kedvelt, fő exportpiacunkon, Németországban a kaliforniai paprika, illetve a piros színű kápia. Éves paprikaexportunk, amelynek jelentős része kápia, 20-25 ezer tonna. A paprika vetésterülete nemigen változott az utóbbi években, de a tápanyagoknak, az öntözés korszerűsítésének köszönhetően javultak a hozamok.

Ledó Ferenc jelezte: egy üvegházi beruházás hektáronként 250 millió forintba kerül, a fűtött fólia kialakítása hektáronként 150-200, a hideg fóliáé pedig 50-100 milliót kóstál.

Hajtatott paradicsomot mintegy 380 hektáron termesztenek Magyarországon, ebből csaknem nyolcvan hektáron üvegházban, húsz hektáron fűtött fóliával, míg háromszáz hektáron hideg fóliával. A FruitVeB elnöke hangsúlyozta: míg bő tíz éve még 900 hektáron termesztettek hideg fóliás paradicsomot, addig mára ez 250-270 hektárra zsugorodott, már nem éri meg ezzel foglalkozni.

Egy négyzetméterre vetítve üvegházban 50-60 kilogrammnyi terméssel lehet számolni, hideg fóliás módszerrel csak 20-25 kiló paradicsom szedhető. A szabadföldi termesztésben az utóbbi években számottevően növekedett az ipari célra előállított paradicsom vetésterülete, az étkezési paradicsom pedig eltűnt. Míg 2011-ben mindössze 15 ezer tonna ipari paradicsom megvásárlására kötöttek szerződést a magyarországi feldolgozóüzemek, addig jelenleg 110-120 ezer tonnát is feldolgoznak évente, világszerte emelkedett ugyanis a kereslet a paradicsomsűrítmények, ketchupok iránt. Csaknem 1500 hektáron foglalkoznak ipari paradicsomtermesztéssel, hektáronként a nyolcvantonnás hozam is elérhető, az előállítási folyamatot gépesítették.

(Magyar Hírlap)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bevállalja? Biztostű a paradicsom gyorsabb éréséért

2025. szeptember 13. 13:10

A „biztostűs” érlelés sokakat izgat – de mit mond a tudomány az etilénről, a sebzésről és a fertőzésveszélyről?

DélKerTÉSZ: Új életet kaphatnak a „tökéletlen” zöldségek

2025. szeptember 12. 12:10

Szentesen a küllemhibás paprika-paradicsom sem vész kárba: a DélKerTÉSZ fermentálással, savanyítással teszi piacképessé.

Kökény gyűjtése: miért várjuk meg a fagyokat?

2025. szeptember 11. 14:10

Miért kell a kökénynél megvárni az első hideget? A válasz a gyümölcs biológiájában és a hagyományos feldolgozásban rejlik.

Almahéj: mossuk, hámozzuk vagy együk meg bátran?

2025. szeptember 9. 16:10

Az alma héja értékes tápanyagokat tartalmaz, de a növényvédőszer-maradványok miatt sokan tartanak tőle. Megnéztük, mit mondanak a kutatások.

Varga-kordon: így neveljük hatékonyan a paradicsomunkat!

2025. augusztus 18. 05:40

A paradicsom az egyik legnépszerűbb zöldségnövény a házikertben, hiszen ízletes, sokoldalúan felhasználható, és viszonylag kis helyen is nevelhető. Ugyanakkor a látszat csalóka: a paradicsomgondozásnak számos buktatója van!

Robotikával a jobb minőségű zöldségekért

2023. május 3. 12:39

Nagy kihívások előtt áll a paradicsomtermesztés világszerte: a rovarkártevők, a növénybetegségek, valamint a munkaerő-problémák is komoly gondot okoznak a termelőknek. A Syngenta innovatív zöldségvetőmag üzletágának munkatársai világszerte azon dolgoznak, hogy a legjobb paradicsomfajták mellett megoldást nyújtsanak ezekre a kihívásokra is.

Burgonya és paradicsom, egy növényen termesztve – izgalmas kísérlet

2024. február 29. 07:10

Vajon lehetséges-e egy növényen egyszerre paradicsomot és burgonyát is termeszteni?

A paradicsom ToBRF vírusa a tüneteket megelőzve kimutatható

2024. június 26. 13:10

Egy innovatív fejlesztésnek köszönhetően gyorsteszttel a ToBRFV vírus jelenlétét azelőtt ki lehet mutatni, hogy az első tünetek megjelennének.