Zöldség-Gyümölcs

Megkezdődött a szabadföldön termesztett paprika szedése

Agrofórum Online

Szabadföldi paprikát mintegy 900 hektáron termesztenek Magyarországon: fehér paprikát mintegy 250 hektáron, paradicsompaprikát 300, kápia paprikát pedig 350 hektáron - írja a Magyar Hírlap.

A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) elnöke, Ledó Ferenc a Magyar Hírlapnak elmondta: megkezdődött a korai fehér paprika szedése a földeken, amelynek mintegy negyven százaléka étkezési célokat szolgál, a többit a konzervipar dolgozza fel.

A kápia és a paradicsompaprika szüretelése július derekán indul meg. Hajtatott paprikát 1500 hektáron termelnek itthon, főként fehér paprikát, étkezési célra. Ebből 300 hektáron fűtött fóliás, illetve üvegházi módszerrel, a maradék 1200 hektáron hideg fóliával. Mennyiségben a fehér paprikát a kápia, a hegyes, erős, majd a paradicsompaprika követi. Hajtatott paprikából mintegy 150 ezer tonna terem meg. Itthon az éves fogyasztás fejenként 15 kiló. Idehaza a fehér paprika a kedvelt, fő exportpiacunkon, Németországban a kaliforniai paprika, illetve a piros színű kápia. Éves paprikaexportunk, amelynek jelentős része kápia, 20-25 ezer tonna. A paprika vetésterülete nemigen változott az utóbbi években, de a tápanyagoknak, az öntözés korszerűsítésének köszönhetően javultak a hozamok.

Ledó Ferenc jelezte: egy üvegházi beruházás hektáronként 250 millió forintba kerül, a fűtött fólia kialakítása hektáronként 150-200, a hideg fóliáé pedig 50-100 milliót kóstál.

Hajtatott paradicsomot mintegy 380 hektáron termesztenek Magyarországon, ebből csaknem nyolcvan hektáron üvegházban, húsz hektáron fűtött fóliával, míg háromszáz hektáron hideg fóliával. A FruitVeB elnöke hangsúlyozta: míg bő tíz éve még 900 hektáron termesztettek hideg fóliás paradicsomot, addig mára ez 250-270 hektárra zsugorodott, már nem éri meg ezzel foglalkozni.

Egy négyzetméterre vetítve üvegházban 50-60 kilogrammnyi terméssel lehet számolni, hideg fóliás módszerrel csak 20-25 kiló paradicsom szedhető. A szabadföldi termesztésben az utóbbi években számottevően növekedett az ipari célra előállított paradicsom vetésterülete, az étkezési paradicsom pedig eltűnt. Míg 2011-ben mindössze 15 ezer tonna ipari paradicsom megvásárlására kötöttek szerződést a magyarországi feldolgozóüzemek, addig jelenleg 110-120 ezer tonnát is feldolgoznak évente, világszerte emelkedett ugyanis a kereslet a paradicsomsűrítmények, ketchupok iránt. Csaknem 1500 hektáron foglalkoznak ipari paradicsomtermesztéssel, hektáronként a nyolcvantonnás hozam is elérhető, az előállítási folyamatot gépesítették.

(Magyar Hírlap)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egy vetőmag megbukott – ezt inkább ne vegye meg!

2025. augusztus 5. 08:10

11 cukkinivetőmagot vizsgált a Nébih: egy tétel megbukott, de a legtöbb jól teljesített. Mutatjuk az eredményeket és a győztest!

Miért lesznek egyre hosszabbak az uborkák?

2025. augusztus 2. 16:10

Egy génvariáns tehető felelőssé az uborkák hosszának növekedéséért – ez új lehetőségeket nyit a nemesítés és a termesztés előtt.

Háztáji zöldség és gyümölcs eladása – meddig adómentes?

2025. július 24. 08:10

A háztáji kertben megtermelt zöldségek és gyümölcsök értékesítése bizonyos bevételi határig adómentes lehet.

Dinnye, csak hazai? Most tényleg ellenőrzik!

2025. július 2. 13:10

Nem csak az íz számít: az NKFH országos ellenőrzéssorozata garantálja, hogy a dinnye valóban hazai és szabályosan címkézett legyen.

Mitől barnul a paradicsom levele?

2021. július 28. 10:12

Idáig elég szépek a paradicsomok levelei, de tapasztalatom szerint érés idején terjednek el rajta a barnuló foltok, és a bogyókon is. Milyen szereket érdemes beszerezni ellenük, hogy sürgős kezelésnél kéznél legyenek?

Értékes zöldségnövényeink II. rész

2018. július 27. 11:07

Burgonyafélék, hagymafélék, gyökérzöldségek. Fogyasszuk őket is hasonlóan rendszeresen, mert egészségesek, kiskertekben is sikeresen termeszthetők hazánkban – kis odafigyeléssel. De pontosan miért is értékesek számunkra?

Miért ízes a paradicsom?

2021. július 17. 07:36

A kutatócsoport által kifejlesztett új módszernek köszönhetően a pigmentkoncentrációk elemzése nagyszámú mintában, valamint más gyümölcsök és zöldségek esetében is sikerrel megoldható, amely információk hozzájárulhatnak nemesítési irányok kialakításához.

Mitől sárgulnak a paradicsompalánta sziklevelei?

2021. április 4. 06:53

A lakáson belül dobozban nevelt paradicsom palántáim sziklevelei sárgulnak, és ez a sárgulás a további levelek végén is megjelent. Mi lehet az oka, és mit kellene tennem?