Zöldség-Gyümölcs

Mérgező gyomok lehetnek a gépi betakarítású, csomagolt zöldségek között

Agrofórum Online

Komoly egészségügyi következményei lehetnek, ha a zöldségekkel együtt mérgező gyomok is a fogyasztók asztalára kerülnek. A modern rendszerek ezt már képesek lényegében 100 százalékos biztonsággal kiszűrni.

A kézi munkaerő égető hiánya az egész világon problémát jelent a betakarításban. Megoldást jelenthet a gépek alkalmazásának egyre szélesebb körű elterjesztése, ám ez nem várt egészségügyi kockázatokkal is járhat.

Könnyen előfordulhat ugyanis, hogy a betakarított zöldségek mellé mérgező gyomok (a leggyakrabban csattanó maszlag vagy nadragulya) is bekerülnek, és ha a tisztításnál, szortírozásnál nem ügyelnek rájuk különös figyelemmel, akkor akár a fogyasztókhoz is eljuthatnak. A csattanó maszlagból 15 szem mag is elegendő lehet a halálos mérgezéshez, különösen a gyerekek esetében.

Alapvető fontosságú tehát, hogy a toxikus gyomokat eltávolítsák a zöldségek feldolgozása során, és szerencsére erre már létezik megfelelő technológia. Pedig nem könnyű a feldolgozók helyzete ezen a téren, főleg azóta, hogy megnőtt a vásárlói igény az organikusan termesztett zöldségek iránt, miközben egyre szigorítják a növényvédő szerek használatát.

A belga TOMRA Food által készített szortírozórendszer maximális hatékonysággal képes a zöldségek és gyomok szétválogatására. Optikai válogatógépekről van szó, amelyek elsősorban arra szolgálnak, hogy a nyersanyagok közül eltávolítsák a selejtes, beteg, minőséghibás, illetve színhibás termékeket, valamint a szerves és szervetlen idegen anyagokat.

De tökéletesen alkalmasak arra is, hogy a toxikus gyomok se kerülhessenek a fogyasztók asztalára. A TOMRA 5B és TOMRA 5C gépek közül előbbit akkor használják, mielőtt a zöldségek feldarabolásra, szétbontásra kerülnének, míg utóbbit a végső ellenőrzés során, mégpedig az IQF (alagútfagyasztó) és a csomagolóállomás között.

A TOMRA 5C úgynevezett BSI technológiát használ, vagyis biometrikus azonosítást, és így nemcsak a mérgező növényeket sikerül kiszűrnie, de – például csonthéjasok esetén – a héj sérüléseit, valamint a legapróbb rovarokat is.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Paradicsompüré kényszermunkával? Kínai lehet az olasz paradicsom

2024. december 15. 14:10

A ZDF és a BBC televíziók kutatása szerint kényszermunkával készülhet Kínában a paradicsompüré, nem Olaszországból származik.

Hogyan védjük meg a szabadföldi növényeket a fagytól?

2024. december 8. 10:10

Az éjszakai fagy nagy mértékben képes károsítani a növényeket. Minél alacsonyabb a hőmérséklet, annál nagyobb pusztítást végezhet.

Üvegházakra felvitt bevonat növelheti a termelés hatékonyságát

2024. november 30. 16:10

Az üvegházakat vonnák be azzal a rejtélyes bevonattal, amely az UV-fényt vörössé alakítja, amely jobban elősegíti a növények fejlődését.

Hihetetlen, a görögök most kezdik a szamóca betakarítását

2024. november 27. 14:40

A görög szamócatermesztők helyzete továbbra sem fenékig tejfel: a legnagyobb gondot – ahogy az előző években is – a munkaerő jelenti.

Meleggel és tápanyagellátással összefüggő fejlődési zavarok karfiolon

2020. október 25. 10:46

Az elmúlt években többször tapasztalt nagy meleg és légköri aszály kedvezőtlenül hatott a káposztatermesztésre, amit a romló termelési kedv, és az elmúlt években tovább csökkenő termőterület is jól jelez.

Szén-dioxid-trágyázás

2020. április 3. 04:36

Üvegházakban, fóliasátrakban – abból adódóan, hogy megnövekszik az asszimiláció következtében az oxigéntartalom – szükség lehet a szén-dioxid mesterséges pótlására.

Folytatódik a zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő kampány

2023. március 8. 11:41

Idén folytatódik, és egyben az utolsó évéhez érkezik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő edukációs kampánya, az Európai Friss Csapat program.

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! - Július

2023. július 10. 05:38

Megérkezett a nyár, amikor epekedve várunk lédús gyümölcsökre, frissítő limonádéra és üde zöldségekre. Vajon ilyenkor milyen idényterményekből válogathatunk?