Zöldség-Gyümölcs

Mérgező gyomok lehetnek a gépi betakarítású, csomagolt zöldségek között

Agrofórum Online

Komoly egészségügyi következményei lehetnek, ha a zöldségekkel együtt mérgező gyomok is a fogyasztók asztalára kerülnek. A modern rendszerek ezt már képesek lényegében 100 százalékos biztonsággal kiszűrni.

A kézi munkaerő égető hiánya az egész világon problémát jelent a betakarításban. Megoldást jelenthet a gépek alkalmazásának egyre szélesebb körű elterjesztése, ám ez nem várt egészségügyi kockázatokkal is járhat.

Könnyen előfordulhat ugyanis, hogy a betakarított zöldségek mellé mérgező gyomok (a leggyakrabban csattanó maszlag vagy nadragulya) is bekerülnek, és ha a tisztításnál, szortírozásnál nem ügyelnek rájuk különös figyelemmel, akkor akár a fogyasztókhoz is eljuthatnak. A csattanó maszlagból 15 szem mag is elegendő lehet a halálos mérgezéshez, különösen a gyerekek esetében.

Alapvető fontosságú tehát, hogy a toxikus gyomokat eltávolítsák a zöldségek feldolgozása során, és szerencsére erre már létezik megfelelő technológia. Pedig nem könnyű a feldolgozók helyzete ezen a téren, főleg azóta, hogy megnőtt a vásárlói igény az organikusan termesztett zöldségek iránt, miközben egyre szigorítják a növényvédő szerek használatát.

A belga TOMRA Food által készített szortírozórendszer maximális hatékonysággal képes a zöldségek és gyomok szétválogatására. Optikai válogatógépekről van szó, amelyek elsősorban arra szolgálnak, hogy a nyersanyagok közül eltávolítsák a selejtes, beteg, minőséghibás, illetve színhibás termékeket, valamint a szerves és szervetlen idegen anyagokat.

De tökéletesen alkalmasak arra is, hogy a toxikus gyomok se kerülhessenek a fogyasztók asztalára. A TOMRA 5B és TOMRA 5C gépek közül előbbit akkor használják, mielőtt a zöldségek feldarabolásra, szétbontásra kerülnének, míg utóbbit a végső ellenőrzés során, mégpedig az IQF (alagútfagyasztó) és a csomagolóállomás között.

A TOMRA 5C úgynevezett BSI technológiát használ, vagyis biometrikus azonosítást, és így nemcsak a mérgező növényeket sikerül kiszűrnie, de – például csonthéjasok esetén – a héj sérüléseit, valamint a legapróbb rovarokat is.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Rászólhatok a járókelőkre, ha az utcán álló fámról csipegetik a gyümölcsöt? A válasz kiábrándító

2025. október 28. 13:10

Kié a gyümölcs, ha közterületen lévő fán termett? A kérdésre adott válasz sokkal meglepőbb, mint azt bárki is gondolná.

Hosszú kórházi kezelés után fogott agrárvállalkozásba egy férfi, és megtalálta magának az aranytojást tojó tyúkot

2025. október 28. 09:10

Háborús sebesültként került kórházba egy ukrán férfi, aki hosszú felépülést követően az agráriumban kötött ki. Igencsak jövedelmező vállalkozásba fogott.

Alma a fagyasztóban? Így lesz tökéletes a végeredmény

2025. október 27. 11:10

Ősszel gyakran több almánk van, mint amit el tudunk fogyasztani – de a fagyasztással megőrizhetjük a termés ízét a télre is.

Lehet-e nyersen enni a birset? Itt a válasz!

2025. október 16. 14:10

Fanyar, de értékes: a birs nyersen is ehető, ha tudjuk, mikor és hogyan érdemes megkóstolni.

Takácsatkák elleni védekezés kertészeti kultúrákban

2018. szeptember 24. 07:21

Fontos tisztában lenni vele, hogy az atkák nem rovarok, hanem a pókszabásúakhoz tartoznak. Ne csodálkozzanak tehát, ha a sok rovarölő szer sem gyéríti a létszámukat.

Gyökérzöldségfélék fejlődési rendellenességei (I.)

2019. október 3. 13:05

A növénytermesztésben gyakran tapasztalható sekély talajművelés - aminek egyes években következménye a súlyos belvízhelyzet is - a zöldségfélék közül leginkább a gyökérzöldségeket sújtja.

Így növelhető akár negyedével a gyümölcsök minősége

2023. augusztus 21. 12:10

A gyümölcsök minősége közel egynegyed részben függ a beporzó állatok jelenlététől, az állati beporzás kulcsszerepet játszik a mezőgazdasági termelés minőségének meghatározásában.

Káposzta: vitaminbomba 4 ezer hektárról

2020. október 4. 04:37

A káposztafélék azon kevés, fontos zöldségfélék közé tartoznak, amelyekből szinte egész évben hazai termesztésből lehetne a fogyasztási igényeket kielégíteni.