Zöldség-Gyümölcs

Mérgező gyomok lehetnek a gépi betakarítású, csomagolt zöldségek között

Agrofórum Online

Komoly egészségügyi következményei lehetnek, ha a zöldségekkel együtt mérgező gyomok is a fogyasztók asztalára kerülnek. A modern rendszerek ezt már képesek lényegében 100 százalékos biztonsággal kiszűrni.

A kézi munkaerő égető hiánya az egész világon problémát jelent a betakarításban. Megoldást jelenthet a gépek alkalmazásának egyre szélesebb körű elterjesztése, ám ez nem várt egészségügyi kockázatokkal is járhat.

Könnyen előfordulhat ugyanis, hogy a betakarított zöldségek mellé mérgező gyomok (a leggyakrabban csattanó maszlag vagy nadragulya) is bekerülnek, és ha a tisztításnál, szortírozásnál nem ügyelnek rájuk különös figyelemmel, akkor akár a fogyasztókhoz is eljuthatnak. A csattanó maszlagból 15 szem mag is elegendő lehet a halálos mérgezéshez, különösen a gyerekek esetében.

Alapvető fontosságú tehát, hogy a toxikus gyomokat eltávolítsák a zöldségek feldolgozása során, és szerencsére erre már létezik megfelelő technológia. Pedig nem könnyű a feldolgozók helyzete ezen a téren, főleg azóta, hogy megnőtt a vásárlói igény az organikusan termesztett zöldségek iránt, miközben egyre szigorítják a növényvédő szerek használatát.

A belga TOMRA Food által készített szortírozórendszer maximális hatékonysággal képes a zöldségek és gyomok szétválogatására. Optikai válogatógépekről van szó, amelyek elsősorban arra szolgálnak, hogy a nyersanyagok közül eltávolítsák a selejtes, beteg, minőséghibás, illetve színhibás termékeket, valamint a szerves és szervetlen idegen anyagokat.

De tökéletesen alkalmasak arra is, hogy a toxikus gyomok se kerülhessenek a fogyasztók asztalára. A TOMRA 5B és TOMRA 5C gépek közül előbbit akkor használják, mielőtt a zöldségek feldarabolásra, szétbontásra kerülnének, míg utóbbit a végső ellenőrzés során, mégpedig az IQF (alagútfagyasztó) és a csomagolóállomás között.

A TOMRA 5C úgynevezett BSI technológiát használ, vagyis biometrikus azonosítást, és így nemcsak a mérgező növényeket sikerül kiszűrnie, de – például csonthéjasok esetén – a héj sérüléseit, valamint a legapróbb rovarokat is.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Torma: a húsvéti asztal elengedhetetlen kísérője

2025. április 20. 16:10

Magyarország a tormatermesztés egyik európai nagyhatalma. Évente mintegy 10-11 ezer tonna tormát takarítanak be közel 1250 hektárról​.

DélKerTÉSZ: klímavédelem technológiai fejlesztésekkel

2025. április 4. 11:10

A klímaváltozás hatása már közvetlenül érezhető a magyar zöldségtermesztésben, derül ki a DélKerTÉSZ 2024-es beszámolójából.

Március 25. – Magyar gyümölcs tájfajták napja

2025. március 21. 12:00

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe alkalmából a hazai őshonos gyümölcsfajták megőrzésének fontosságárára hívják fel a figyelmet.

Kilónként 72 forint a sárgarépa termelői ára Hollandiában

2025. február 28. 11:10

A domináns termelői árszint 17-18 eurócent körül van, és ez a szint az elmúlt hetekben meglehetősen stabil maradt.

Lejár a zöldség-gyümölcs termelői csoportok kérelembenyújtási időszaka

2018. március 21. 10:52

Március 31-én lejár a zöldség-gyümölcs termelői csoportok II. féléves/éves működési- és beruházási támogatása iránti kérelmek benyújtási időszaka.

A világ 5 legdrágább zöldsége

2024. április 29. 07:10

Ezek a termékek különleges tulajdonságuk miatt szó szerint csak aranyárban kaphatók. Mutatjuk a méregdrága zöldségek listáját.

Mitől sárgulnak a zöldségek levelei?

2023. augusztus 19. 04:38

Kertemben foltokban sárgulás lépett fel a zöldségnövényeken. Tápanyaghiány okozza a tüneteket vagy valami más lehet a probléma?

Több zöldség és kevesebb sertéshús fogy

2020. november 27. 07:02

Egy felmérés szerint az elmúlt években érdemben megváltozott a németek étrendje. Ezt mutatja a Német Táplálkozási Társaság (DGE) legutóbbi jelentése.