Zöldség-Gyümölcs

Mérgező gyomok lehetnek a gépi betakarítású, csomagolt zöldségek között

Agrofórum Online

Komoly egészségügyi következményei lehetnek, ha a zöldségekkel együtt mérgező gyomok is a fogyasztók asztalára kerülnek. A modern rendszerek ezt már képesek lényegében 100 százalékos biztonsággal kiszűrni.

A kézi munkaerő égető hiánya az egész világon problémát jelent a betakarításban. Megoldást jelenthet a gépek alkalmazásának egyre szélesebb körű elterjesztése, ám ez nem várt egészségügyi kockázatokkal is járhat.

Könnyen előfordulhat ugyanis, hogy a betakarított zöldségek mellé mérgező gyomok (a leggyakrabban csattanó maszlag vagy nadragulya) is bekerülnek, és ha a tisztításnál, szortírozásnál nem ügyelnek rájuk különös figyelemmel, akkor akár a fogyasztókhoz is eljuthatnak. A csattanó maszlagból 15 szem mag is elegendő lehet a halálos mérgezéshez, különösen a gyerekek esetében.

Alapvető fontosságú tehát, hogy a toxikus gyomokat eltávolítsák a zöldségek feldolgozása során, és szerencsére erre már létezik megfelelő technológia. Pedig nem könnyű a feldolgozók helyzete ezen a téren, főleg azóta, hogy megnőtt a vásárlói igény az organikusan termesztett zöldségek iránt, miközben egyre szigorítják a növényvédő szerek használatát.

A belga TOMRA Food által készített szortírozórendszer maximális hatékonysággal képes a zöldségek és gyomok szétválogatására. Optikai válogatógépekről van szó, amelyek elsősorban arra szolgálnak, hogy a nyersanyagok közül eltávolítsák a selejtes, beteg, minőséghibás, illetve színhibás termékeket, valamint a szerves és szervetlen idegen anyagokat.

De tökéletesen alkalmasak arra is, hogy a toxikus gyomok se kerülhessenek a fogyasztók asztalára. A TOMRA 5B és TOMRA 5C gépek közül előbbit akkor használják, mielőtt a zöldségek feldarabolásra, szétbontásra kerülnének, míg utóbbit a végső ellenőrzés során, mégpedig az IQF (alagútfagyasztó) és a csomagolóállomás között.

A TOMRA 5C úgynevezett BSI technológiát használ, vagyis biometrikus azonosítást, és így nemcsak a mérgező növényeket sikerül kiszűrnie, de – például csonthéjasok esetén – a héj sérüléseit, valamint a legapróbb rovarokat is.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Elképesztő hír érkezett Törökországból, „gyilkos” méretű növényeket termesztenek

2025. november 16. 16:10

Az éghajlat és a kiváló fajták miatt a törökországi Pasinler-völgyben már manapság sem ritkák a félmázsás tömegű káposzták.

Paradicsomtermesztés növény nélkül?

2025. november 12. 14:10

Holland kutatók a Wageningen Egyetem "Fruit of Knowledge" projektjében paradicsomot hoztak létre növény nélkül.

Az ördögé lett az egész éves munka, elrothad a földeken a termés, nem éri meg betakarítani

2025. november 10. 09:10

Hiába született nagy hozam és kiváló minőség az idei évben, a burgonyatermesztőknek nem érdemes betakarítaniuk a gumókat az alacsony felvásárlási ár miatt Németországban. Egyre többet küszködnek az uniós gazdák.

Kivit szüretelni tudni kell!

2025. november 4. 07:10

Nem mindegy, mikor vágjuk le a kivit: a helyes érettségmérés és a gondos szüret a minőség és a jövedelmezőség kulcsa.

Miért nem csíráztak még ki a március közepén elvetett magok?

2025. április 1. 04:39

Miért nem csíráztak még ki a március közepén elvetett zöldségmagok a kertben? Valamit elronthattam? Várom válaszukat.

Védekezés a konyhakerti károsítók ellen

2024. július 21. 10:10

Az ÖMKi Facebook-oldalán ad tanácsokat azoknak, akik zöldségeket termesztenek, és „szelíd” biomódszerekkel szeretnék távol tartani a károsítókat.

Burgonyaválság Európában!

2018. október 29. 14:26

Az aszályos és forró nyarat követően szeptember 26-án a német mezőgazdasági minisztérium bejelentette, hogy az idei burgonyatermés 25 százalékkal marad el a szokásostól, és a gumók sokkal kisebbek a vártnál.

Papírzacskóba kell csomagolni a zöldséget Franciaországban

2024. április 26. 10:10

Az újrahasznosítás érdekében a zöldségekhez is papírcsomagolást használnak Franciaországban. A csomagolóanyagon kis ablakon át látszik a termék.