Zöldség-Gyümölcs

Miért ízes a paradicsom?

Agrofórum Online

A Tsukuba Egyetem (Japán) kutatói megállapították, hogy a paradicsom színéért felelős pigmentek a gyümölcsök aromatikájának kialakulásában is fontos szerepet játszanak.

A különböző paradicsomfajták pigmentprofiljának feltérképezését elősegítő fejlesztéssel sikerült feltárni, miszerint a magasabb klorofilltartalmú gyümölcsök magasabb cukortartalommal rendelkeznek. Emellett a koncentráltabb karotinoid-, és prolikopéntartalom bőséges mennyiségű aromavegyülettel párosul.

A termelési körülmények pigmentációra gyakorolt hatásának jobb megértése hozzájárulhat a kedvezőbb ízvilág kialakításához. A paradicsom színéért számos színanyag felelős: többek között a karotinoidok és a klorofill is. Ezek a vegyületek képesek hatást gyakorolni a zamattal kapcsolatos egyéb összetevők, például az ízért felelős cukrok és az aromáért felelős illékony szerves vegyületek felhalmozódására is.

Miyako Kusano vezetőkutató szerint a karotinoidoknak önmagukban nincsen ízük, azonban az egyes, ízt meghatározó illékony vegyületek prekurzoraiként, a gyümölcsös-florális ízért, és az édes ízérzet észlelhetőségéért felelős vegyületek előfutáraiként jelen vannak a növényi szövetben.

A karotinoidtartalom alakulása olyan környezeti faktorok függvényében zajlik, mint a hőmérséklet, illetve fénymennyiség. Ezeknek az abiotikus tényezőknek a tudatos alakításával a vásárlók igényeit jobban kielégítő termésminőség érhető el.

A kutatócsoport által kifejlesztett új módszernek köszönhetően a pigmentkoncentrációk elemzése nagyszámú mintában, valamint más gyümölcsök és zöldségek esetében is sikerrel megoldható, amely információk hozzájárulhatnak nemesítési irányok kialakításához.

Forrás: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/07/210702114654.htm

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Torma: a húsvéti asztal elengedhetetlen kísérője

2025. április 20. 16:10

Magyarország a tormatermesztés egyik európai nagyhatalma. Évente mintegy 10-11 ezer tonna tormát takarítanak be közel 1250 hektárról​.

DélKerTÉSZ: klímavédelem technológiai fejlesztésekkel

2025. április 4. 11:10

A klímaváltozás hatása már közvetlenül érezhető a magyar zöldségtermesztésben, derül ki a DélKerTÉSZ 2024-es beszámolójából.

Március 25. – Magyar gyümölcs tájfajták napja

2025. március 21. 12:00

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe alkalmából a hazai őshonos gyümölcsfajták megőrzésének fontosságárára hívják fel a figyelmet.

Kilónként 72 forint a sárgarépa termelői ára Hollandiában

2025. február 28. 11:10

A domináns termelői árszint 17-18 eurócent körül van, és ez a szint az elmúlt hetekben meglehetősen stabil maradt.

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! - Március

2023. március 19. 05:38

Már kora tavasszal ugrásszerűen megnő a választék a hazánkban idényszerű (szezonális) gyümölcsökből és zöldségekből. Keressük őket a boltokban, vagy termesszük őket otthon! Ebben a hónapban a rukkolával, spárgával és az importból származó kivivel is megismerkedünk.

Hogyan válasszunk a fajták közül, ha zöldségeket termesztenénk?

2025. február 10. 04:37

Szeretnék palántát nevelni, de minden zöldségfaj esetében rengeteg fajta kapható. Hogyan válasszak a fajták közül?

Az ólomtartalom uniós szabályozása

2021. szeptember 12. 08:36

Az EB elfogadta az egyes termékek (bizonyos gyümölcsök, zöldségek, gumósok) ólomtartalmának maximális határértékére vonatkozó csökkentést, tekintettel a nehézfém potenciálisan egészségkárosító jellegére.

DélKerTÉSZ logisztikai központ átadó és partnertalálkozó

2023. május 14. 05:38

Átadásra került a DélKerTÉSZ új logosztikai központja, melynek keretében ünnepélyes szalagátvágással és tárlatvezetéssel mutatták be az új épületet a nagyközönségnek.