Zöldség-Gyümölcs

Miért ízes a paradicsom?

Agrofórum Online

A Tsukuba Egyetem (Japán) kutatói megállapították, hogy a paradicsom színéért felelős pigmentek a gyümölcsök aromatikájának kialakulásában is fontos szerepet játszanak.

A különböző paradicsomfajták pigmentprofiljának feltérképezését elősegítő fejlesztéssel sikerült feltárni, miszerint a magasabb klorofilltartalmú gyümölcsök magasabb cukortartalommal rendelkeznek. Emellett a koncentráltabb karotinoid-, és prolikopéntartalom bőséges mennyiségű aromavegyülettel párosul.

A termelési körülmények pigmentációra gyakorolt hatásának jobb megértése hozzájárulhat a kedvezőbb ízvilág kialakításához. A paradicsom színéért számos színanyag felelős: többek között a karotinoidok és a klorofill is. Ezek a vegyületek képesek hatást gyakorolni a zamattal kapcsolatos egyéb összetevők, például az ízért felelős cukrok és az aromáért felelős illékony szerves vegyületek felhalmozódására is.

Miyako Kusano vezetőkutató szerint a karotinoidoknak önmagukban nincsen ízük, azonban az egyes, ízt meghatározó illékony vegyületek prekurzoraiként, a gyümölcsös-florális ízért, és az édes ízérzet észlelhetőségéért felelős vegyületek előfutáraiként jelen vannak a növényi szövetben.

A karotinoidtartalom alakulása olyan környezeti faktorok függvényében zajlik, mint a hőmérséklet, illetve fénymennyiség. Ezeknek az abiotikus tényezőknek a tudatos alakításával a vásárlók igényeit jobban kielégítő termésminőség érhető el.

A kutatócsoport által kifejlesztett új módszernek köszönhetően a pigmentkoncentrációk elemzése nagyszámú mintában, valamint más gyümölcsök és zöldségek esetében is sikerrel megoldható, amely információk hozzájárulhatnak nemesítési irányok kialakításához.

Forrás: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/07/210702114654.htm

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Reggeli uborkás víz? Meglepő, milyen változást hoz

2025. december 11. 08:10

Egy egyszerű ital, amelyre milliók esküsznek. Kiderült, miért issza egyre több ember az uborkás vizet. A hatás meglepőbb, mint gondolnánk.

Nem akármi termett egy váratlan termőhelyen, az íze is fantasztikus

2025. december 10. 09:10

Újabbnál újabb növényi kultúrákat kell megszoknunk szokatlan helyeken, a mediterrán térség flórája lassan az egész kontinensen elterjed.

Ezért nem mindegy, milyen aszalt gyümölcsöt eszünk

2025. december 9. 11:10

Az aszalt gyümölcs koncentrált tápanyag és cukor egyszerre. Egészséges lehet, de csak akkor, ha tényleg tudatosan választjuk és fogyasztjuk.

Merész vállalkozásba fogtak a spanyolok, de bejött, és tarolnak a piacon

2025. december 7. 16:10

Miközben mi lassan elkezdjük a „nemszeretem” téli időszakot, a spanyol szamócatermesztők érdekes, bár kissé kockázatos vállalkozásba fogtak.

Fekete paradicsom: egy újdonság, amit házikertben is érdemes termeszteni

2023. március 2. 05:36

A fekete paradicsom nagyon hasonlít formájában a közönséges, már megszokott paradicsomra, viszont nemcsak a színe, hanem az íze is teljesen más.

Sérült, szennyezett zöldséget és gyümölcsöt kerestek a hipermarketekben

2018. december 20. 08:15

25 hazai hipermarket zöldség- és gyümölcskínálatát vette górcső alá a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Több zöldség és kevesebb sertéshús fogy

2020. november 27. 07:02

Egy felmérés szerint az elmúlt években érdemben megváltozott a németek étrendje. Ezt mutatja a Német Táplálkozási Társaság (DGE) legutóbbi jelentése.

Mivel bűvölte el az embereket a zeller?

2024. május 11. 12:10

Érdemes a hazánkban a mai napig kedvelt zöldségnövény, a zeller érdekes fordulatokban gazdag történetével jobban megismerkedni.