Zöldség-Gyümölcs

Mihez kezdjünk a tökökkel Halloween után?

Agrofórum Online

Halloween után már nálunk is halomban állnak a szeméttelepeken a rothadó tökök, amelyek nem kevés metángázzal járulnak hozzá a környezetszennyezéshez, pedig van jobb módja annak, hogy szegény töklámpásoknak egy új, második életet adjunk.

Az Egyesült Államokban évente több mint egymilliárd kiló tököt termesztenek, és miután az emberek felhasználják őket a halloweeni dekorációkhoz, pitékhez és lámpásokhoz, a tökök túlnyomó többsége – legyenek akár kicsik, akár nagyok, minik, narancssárgák, fehérek vagy feketék – a szeméttelepen végzik. 

A szeméttelepeken a rothadó tökök a lebomlásuk során metángázt bocsátanak a levegőbe – mondta Kay McKeen, a SCARCE, egy illinois-i környezetvédő szervezet ügyvezető igazgatója. – A metán üvegházhatású gáz, amely főként a szerves anyagok rothadási folyamataiból eredhet. A szén-dioxiddal összehasonlítva rövidebb idő alatt melegíti fel a légkört, ami azt jelenti, hogy különösen erős hatással van az éghajlatváltozásra.

Az USA éves metánkibocsátásának 14 százalékáért a hulladéklerakók felelősek. Ezért indította el McKeen és SCARCE 2014-ben a „Pumpkin Smash” elnevezésű gyűjtési akciót, amelynek keretében a helyi lakosok 69 különböző helyszínre vihetik el minden évben a rothadó tökjeiket, hogy az erre a célra kialakított komposztálókba küldjék őket.

A cég adatai szerint eddig a kezdeményezés eddig 538 tonna tököt gyűjtött ily módon össze, amelyek egyébként a szeméttelepre kerültek volna. A komposztált tökökkel tápanyagokat juttatunk vissza a talajba, vizet takarítunk meg, és nem keletkezik metángáz. Mindenki nyer az ügyön – mutatott rá McKeen.

Sajnos nem minden államban és országban van kidolgozott projekt arra, hogy a rothadó tököket az ünnepek után feldolgozzák, ám számtalan módon végezhetjük mi is a Halloween-t követően ránk maradt tökhulladék-gazdálkodást. Lássuk, melyek ezek!

1. Komposztálás.  A tök remek tápanyagokkal látja el a termőtalajt, ezért kitűnően alkalmas arra, hogy komposzt-alapanyagként használjuk. A tök 90 százalékban vízből áll, így természetes módon nedvességet ad a komposztkupachoz, amelynek nedvesnek kell lennie ahhoz, hogy az élelmiszerhulladék hatékonyan lebomoljon.

A lebomló tök nitrogént, foszfort és káliumot ad a komposzthoz, ami később, a kertben szétterítve elősegíti az új növények növekedését. A bomlást célszerű felgyorsítani azzal, hogy mielőtt a komposztálóba dobnánk a tököt, szétzúzzuk (vagyis kis darabokra törjük). 

2. Sütés és főzés
Amennyiben sütőtököt faragtunk, úgy a hátramaradt dekoráció húsát felhasználhatjuk különféle ételek készítésére. A pürésített sütőtök kitűnően alkalmas arra, hogy finom pékárukat, így például muffinokat, kenyereket és pitéket készítsünk belőle.

A tök ráadásul jól fagyasztható zöldség, így ha sütőben megsütjük, turmixgépben pürésítjük, kisebb-nagyobb zacskókban és dobozokban a mélyhűtőnkben sokáig eláll.

Kevesen tudják, de a sütőtök húsa erjeszthető is, fenséges fűszeres bor készíthető belőle. A tökmagokat szintén eltehetjük: csak ki kell kaparni őket, majd meg kell mosni, megsózni és sütőben megpirítani – ezután jól záródó üvegedényekben sokáig elállnak. Később magában is fogyasztható, afféle sós csemegeként, de nagyon finom a pirított tökmag leves-dekorációként, müzlikbe keverve, vagy pékárura szórva.

A sütőtök tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rostokkal, így roppant egészséges táplálékforrásnak számít. A kutyatápba kevert sütőtökpüré segíthet a kutyák gyomorpanaszainak csillapításában.

3. Csemege a vadon élő állatoknak
Összetört sütőtököt tehetünk ki a szabadba is, hogy az őzek, a vaddisznók vagy szarvasok megehessék. A szakértők szerint a tökmag természetes féregtelenítő hatással rendelkezik, így mind a háziállatok, mind a vadon élő állatok számára hasznos lehet. 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

DélKerTÉSZ: klímavédelem technológiai fejlesztésekkel

2025. április 4. 11:10

A klímaváltozás hatása már közvetlenül érezhető a magyar zöldségtermesztésben, derül ki a DélKerTÉSZ 2024-es beszámolójából.

Március 25. – Magyar gyümölcs tájfajták napja

2025. március 21. 12:00

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe alkalmából a hazai őshonos gyümölcsfajták megőrzésének fontosságárára hívják fel a figyelmet.

Kilónként 72 forint a sárgarépa termelői ára Hollandiában

2025. február 28. 11:10

A domináns termelői árszint 17-18 eurócent körül van, és ez a szint az elmúlt hetekben meglehetősen stabil maradt.

Már Szarvason is elérhető a MATE „Gyümölcsfák metszése” képzése

2025. február 19. 14:40

A szintén meghirdetett Gyümölcsfák oltása egynapos képzésen megismerhetik az eredményes oltás eszközeit és azok helyes használatát.

Sütőtökös rizottó fűszeres csirkekockákkal

2019. december 21. 20:32

A sütőtök igazi őszi, téli étel, mely rengeteg módon elkészíthető. Fogyaszthatjuk püréként, sütőben sütve mézzel a tetején, turmixba keverve...

Van olyan sütőtök, aminek biztosan jó az íze

2023. október 29. 09:10

A hazai fogyasztók körében egyre nagyobb népszerűségnek örvendő őszi-téli csemege nemcsak finom, hanem igazi vitaminbomba is, sőt gazdag karontinoid tartalmának köszönhetően a kozmetikaipar is széles körben alkalmazza a bőr öregedésének megállítására.

Szeretettel keverve: fűszerek a téli levertség ellen

2024. január 6. 17:10

Előttünk van még számtalan hideg, nyirkos, sőt ködös januári, februári nap. Jó páran szaunázással védekeznek, mások kellemes éghajlatú vidékek felkeresésével, és akadnak olyanok is szép számmal, akik előszeretettel fogyasztanak ilyenkor fűszereket és illatos meleg italokat. Ez utóbbiaknak teljes szívből ajánlom a Fűszeres Lány termékeit.

Mihez kezdjünk a megmaradt sütőtökmagokkal?

2024. október 4. 14:40

A sütőtök húsát ezerféleképpen hasznosíthatjuk, azt viszont talán kevesebben tudják, hogy a mag is fogyasztható, és extra egészséges.