Zöldség-Gyümölcs

Mihez kezdjünk a tökökkel Halloween után?

Agrofórum Online

Halloween után már nálunk is halomban állnak a szeméttelepeken a rothadó tökök, amelyek nem kevés metángázzal járulnak hozzá a környezetszennyezéshez, pedig van jobb módja annak, hogy szegény töklámpásoknak egy új, második életet adjunk.

Az Egyesült Államokban évente több mint egymilliárd kiló tököt termesztenek, és miután az emberek felhasználják őket a halloweeni dekorációkhoz, pitékhez és lámpásokhoz, a tökök túlnyomó többsége – legyenek akár kicsik, akár nagyok, minik, narancssárgák, fehérek vagy feketék – a szeméttelepen végzik. 

A szeméttelepeken a rothadó tökök a lebomlásuk során metángázt bocsátanak a levegőbe – mondta Kay McKeen, a SCARCE, egy illinois-i környezetvédő szervezet ügyvezető igazgatója. – A metán üvegházhatású gáz, amely főként a szerves anyagok rothadási folyamataiból eredhet. A szén-dioxiddal összehasonlítva rövidebb idő alatt melegíti fel a légkört, ami azt jelenti, hogy különösen erős hatással van az éghajlatváltozásra.

Az USA éves metánkibocsátásának 14 százalékáért a hulladéklerakók felelősek. Ezért indította el McKeen és SCARCE 2014-ben a „Pumpkin Smash” elnevezésű gyűjtési akciót, amelynek keretében a helyi lakosok 69 különböző helyszínre vihetik el minden évben a rothadó tökjeiket, hogy az erre a célra kialakított komposztálókba küldjék őket.

A cég adatai szerint eddig a kezdeményezés eddig 538 tonna tököt gyűjtött ily módon össze, amelyek egyébként a szeméttelepre kerültek volna. A komposztált tökökkel tápanyagokat juttatunk vissza a talajba, vizet takarítunk meg, és nem keletkezik metángáz. Mindenki nyer az ügyön – mutatott rá McKeen.

Sajnos nem minden államban és országban van kidolgozott projekt arra, hogy a rothadó tököket az ünnepek után feldolgozzák, ám számtalan módon végezhetjük mi is a Halloween-t követően ránk maradt tökhulladék-gazdálkodást. Lássuk, melyek ezek!

1. Komposztálás.  A tök remek tápanyagokkal látja el a termőtalajt, ezért kitűnően alkalmas arra, hogy komposzt-alapanyagként használjuk. A tök 90 százalékban vízből áll, így természetes módon nedvességet ad a komposztkupachoz, amelynek nedvesnek kell lennie ahhoz, hogy az élelmiszerhulladék hatékonyan lebomoljon.

A lebomló tök nitrogént, foszfort és káliumot ad a komposzthoz, ami később, a kertben szétterítve elősegíti az új növények növekedését. A bomlást célszerű felgyorsítani azzal, hogy mielőtt a komposztálóba dobnánk a tököt, szétzúzzuk (vagyis kis darabokra törjük). 

2. Sütés és főzés
Amennyiben sütőtököt faragtunk, úgy a hátramaradt dekoráció húsát felhasználhatjuk különféle ételek készítésére. A pürésített sütőtök kitűnően alkalmas arra, hogy finom pékárukat, így például muffinokat, kenyereket és pitéket készítsünk belőle.

A tök ráadásul jól fagyasztható zöldség, így ha sütőben megsütjük, turmixgépben pürésítjük, kisebb-nagyobb zacskókban és dobozokban a mélyhűtőnkben sokáig eláll.

Kevesen tudják, de a sütőtök húsa erjeszthető is, fenséges fűszeres bor készíthető belőle. A tökmagokat szintén eltehetjük: csak ki kell kaparni őket, majd meg kell mosni, megsózni és sütőben megpirítani – ezután jól záródó üvegedényekben sokáig elállnak. Később magában is fogyasztható, afféle sós csemegeként, de nagyon finom a pirított tökmag leves-dekorációként, müzlikbe keverve, vagy pékárura szórva.

A sütőtök tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rostokkal, így roppant egészséges táplálékforrásnak számít. A kutyatápba kevert sütőtökpüré segíthet a kutyák gyomorpanaszainak csillapításában.

3. Csemege a vadon élő állatoknak
Összetört sütőtököt tehetünk ki a szabadba is, hogy az őzek, a vaddisznók vagy szarvasok megehessék. A szakértők szerint a tökmag természetes féregtelenítő hatással rendelkezik, így mind a háziállatok, mind a vadon élő állatok számára hasznos lehet. 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mik azok a fototoxikus növények?

2025. február 5. 09:40

A fototoxikus növények olyan kémiai vegyületeket tartalmaznak, amelyek a bőrrel érintkezve és UV-sugárzásnak kitéve bőrirritációt okoznak.

Egész évben birs: három tipp a tartósításhoz

2025. január 27. 09:10

Az éretlen birsalma optimális körülmények között (0-2 °C) akár 3 hónapig is eltartható.

Kis madár, kis ürülék – kis élelmiszer-biztonsági kockázat

2025. január 26. 14:10

Igen, egy kutatás tényleg erről szól: élelmiszer-biztonsági szempontból nem mindegy, mekkora az ürülék, ami a termőterületre pottyan.

A luffatök akár hazánkban is megterem

2025. január 17. 13:10

A luffatök vagy szivacstök fiatalon ehető, kiszárítva pedig felhasználható a műanyag, ezért környezetszennyező mosogatószivacs helyettesítésére.

Mik a sütőtök érettségének jelei?

2023. szeptember 24. 04:37

Szeretném megkérdezni, hogy honnan lehet tudni, hogy érett már a sütőtök?

Milyen növényvédelmi problémái lehetnek a sütőtöknek?

2023. június 5. 04:37

Segítségüket szeretném kérni. Milyen növényvédelmi problémái lehetnek a sütőtöknek? Hogyan védekezzünk ellenük?

Miből lehet tudni, hogy érett-e a sütőtök?

2024. szeptember 20. 07:10

Általános vélekedés szerint úgy ellenőrizhetjük, hogy elég érett-e egy sütőtök, ha a héjába nyomjuk a körmünk hegyét.

Érdemes még elvetni a több éve gyűjtött sütőtökmagokat?

2025. január 12. 04:38

Több éve gyűjtöttem be magokat sütőtökből. Érdemes még ebben az évben magjait elvetni?