Zöldség-Gyümölcs

Nagy lehetőségek rejlenek a zöldborsótermesztésben

Magyar Idők

A konzervipari felhasználásra szánt hüvelyes iránt nagy a kereslet, de fagyasztva és frissen is jól fogy a magyar borsó. Az idén az árak is magasabbak, ugyanakkor a termőterület a tavalyi ugrásszerű emelkedés után kissé visszaesett - írja a Magyar Idők.

Élen jár hazánk a zöldborsótermesztésben, a legnagyobb mennyiségben a konzervipar használja fel a kedvelt zöldségfélét, de fagyasztott és friss formában is jelentős tétel jut a piacokra.

Az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) jelentése szerint az Európai Unió belső piacán hazánk számít a legnagyobb zöldborsókonzerv-exportőrnek: egy év alatt több mint 42 ezer tonnát szállítunk a közösség országaiba.

Emellett a 27 tagállam közül az unión kívüli területekre is mi visszük ki a legtöbb konzervzöldborsót az EU-ból. Az elmúlt évben kissé visszaesett ugyan a kivitelünk, összesen 61,3 tonna került az exportpiacokra a hazai feldolgozóktól, az idén azonban újra felfutóban van a kivitel. Az év első negyedében 9 százalékkal, 14 300 tonnára nőtt az exportpiacokon eladott zöldborsókonzerv mennyisége az előző év hasonló időszakához képest.

Mivel az embargó nem vonatkozik erre az árura, így továbbra is Oroszország számít a legnagyobb célpiacnak. Az Oroszországba irányuló export az év első negyedében a kétszeresére, 3080 tonnára emelkedett. Emellett Németországba, Olaszországba, a Baltikumba és Franciaországba is szállítanak zöldborsót a hazai konzervgyárak.

Hasonló folyamat figyelhető meg a fagyasztott árunál is. Míg tavaly három százalékkal, 20 100 tonnára csökkent a kivitel, az idei első három hónapban ismét beindult az export. Az első negyedévben a kivitel 20 százalékkal, 5950 tonnára nőtt, miközben a behozatal 32 százalékkal, 498,1 tonnára csökkent 2017 azonos időszakához viszonyítva.

A magyarországi fagyasztott zöldborsó legnagyobb felvásárlói Németország, Olaszország, Románia, Görögország és Belgium voltak. A magyar piacra elsősorban Szerbiából és Lengyelországból kerül fagyasztott zöldborsó.

A friss, piacra szánt áru mennyisége a feldolgozott termékek mellett elhanyagolható. Évről évre háromezer tonnányi friss zöldborsót szállítanak a külpiacokra a magyar gazdák, míg az import mindössze 190 tonnára tehető. A magyarországi friss zöldborsó legnagyobb felvásárlója tavaly Olaszország volt.

A borsóért az idén magasabb összeget fizetnek a piacokon, mint egy évvel korábban. Bár a drágulás mára megállt, a budapesti nagybani piacon június elején a korábbi 700 forintos kilónkénti ár helyett már csak 625 forintot kértek a kereskedők a hüvelyes kilójáért. Az árak azonban így is jelentősen meghaladják az egy évvel korábbi szintet, tavaly júniusban ugyanis alig 230 forintért cserélt gazdát a zöldborsó a nagybanin.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az elmúlt évben hatalmasat nőtt a zöldborsó vetésterülete az országban. Az előző évek átlagához képest tavaly csaknem ötven százalékkal nagyobb területen, mintegy 23 ezer hektáron vetették el a kedvelt hüvelyest a gazdák.

Az idén ugyanakkor úgy tűnik, hogy elfogyott a lendület. A márciusi hideg és a sok csapadék ­miatt csúszott a zöldborsó vetése is, az AKI szerint 17 500 hektáron végeztek a munkálatokkal a gazdálkodók. Ez mintegy 17 százalékkal marad el a tavalyi vetésterület nagyságától. A várható termést nagyban befolyásolják az időjárási tényezők, így a betakarított mennyiség is évről évre ingadozik.

A szakemberek szerint emiatt az átlagos terméshozamok alacsonyabbak az európainál. Ezt a problémát az öntözött területek bővítésével, valamint jó fajtaválasztással lehetne kiküszöbölni.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bevállalja? Biztostű a paradicsom gyorsabb éréséért

2025. szeptember 13. 13:10

A „biztostűs” érlelés sokakat izgat – de mit mond a tudomány az etilénről, a sebzésről és a fertőzésveszélyről?

DélKerTÉSZ: Új életet kaphatnak a „tökéletlen” zöldségek

2025. szeptember 12. 12:10

Szentesen a küllemhibás paprika-paradicsom sem vész kárba: a DélKerTÉSZ fermentálással, savanyítással teszi piacképessé.

Kökény gyűjtése: miért várjuk meg a fagyokat?

2025. szeptember 11. 14:10

Miért kell a kökénynél megvárni az első hideget? A válasz a gyümölcs biológiájában és a hagyományos feldolgozásban rejlik.

Almahéj: mossuk, hámozzuk vagy együk meg bátran?

2025. szeptember 9. 16:10

Az alma héja értékes tápanyagokat tartalmaz, de a növényvédőszer-maradványok miatt sokan tartanak tőle. Megnéztük, mit mondanak a kutatások.

Sikeresek a hazai agrárcégek az orosz piacon

2019. április 24. 10:16

Nemrég orosz sajtóhírek szerint felmerült az orosz embargó esetleges szigorításának lehetősége is, ami igen érzékenyen érintené Magyarország és az uniós országok eddig még nem korlátozott tenyésztési célú szarvasmarha kivitelét is.

Kevesebb húst esznek az osztrákok

2020. augusztus 31. 08:17

Az egy főre jutó átlagos húsfogyasztás 2019-re 1 kilogrammal csökkent a szomszédos Ausztriában.

Az ukrán gabonatermelés és -export csökkenése várható

2023. október 19. 11:40

A magyar mezőgazdaság szempontjából kulcsfontosságúak az ukrán szántóföldi növénytermesztés helyzetével kapcsolatos információk, tekintettel az ukrán termények vámmentes exportálási lehetőségére az Európai Unióba.

Az állati takarmányok az agrárexportunk meghatározó termékei

2021. április 3. 10:15

Az elkészített állati takarmány és hobbiállat-eledel a második legnagyobb kiviteli értékű termék volt, exportja 698,3 millió eurót tett ki tavaly, 3,2 százalékkal haladta meg a 2019. évit.