6℃ -2℃
február 5. Ágota, Ingrid, Etelka, Léda
Zöldség-Gyümölcs

Töretlen a hazai ipari paradicsom termesztés sikere

Magyar Idők

Az idén a tavalyinál is nagyobb területről takaríthatják be a feldolgozásra szánt zöldséget a gazdálkodók. Az előzetes becslés szerint az előző évi 110 ezer tonna helyett 130 ezer tonnányi alapanyag kerülhet szeptember végéig a gyárakba.

A tavalyinál is több ipari paradicsom kerülhet le idén a magyarországi földekről, a gazdálkodók ugyanis 200-300 hektárnál nagyobb területen ültettek a feldolgozásra szánt zöldségnövényből. Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeb) elnöke a Magyar Időknek elmondta: az ipari paradicsom termesztés évről évre bővül.

Az elmúlt évben mintegy 1600 hektárról 110 ezer tonna paradicsomot takarítottak be a gazdálkodók. Ez a mennyiség az idén 20 ezer tonnával, 130 ezer tonnára emelkedhet. A termőterület nagyságát minden évben a feldolgozóipari kapacitás határozza meg.

A mostani bővülés is elsősorban annak tudható be, hogy a legnagyobb hazai feldolgozónak számító kecskeméti Univer Zrt. növelte kapacitásait, és nagyobb területre kötött szerződést a termelőkkel. Ledó Ferenc szerint ez a gyár dolgozza fel a hazai paradicsomtermés közel háromnegyedét, a maradékon pedig néhány kisebb feldolgozó osztozik.

Az ipari paradicsom termesztésének két fajtája ismert, a palántázás és az úgynevezett helyrevetés. Ez utóbbit április 10-15. körül kezdik a termelők, a palántázás pedig általában április 20-25. körül indul, a munkálatokkal május ötödikéig végeznek a gazdák. A vetést és a palántázást az idén megnehezítette a talajok magas nedvességtartalma, az átázott földeken kissé késve kezdődhetett meg a munka. Ennek ellenére mára utolérték magukat a gazdaságok, az elmúlt egy-két hét meleg és szeles időjárásának köszönhetően gyorsan száradtak a talajok, és szerencsére csapadékból is kevés hullott ebben az időszakban. – A szokásosnál 5-7 nappal később tudták elkezdeni a munkákat a termelők, de most már lassan helyreáll a rend – fogalmazott a FruitVeb elnöke.

Az ágazat az elmúlt években jelentős fejlődésen ment keresztül, napjainkra a hazai ipari paradicsom termesztés igazi sikertörténetté nőtte ki magát. Ma már egyetlen termelő sem kezd bele úgy az ültetésbe, hogy ne tudná, kinek és mekkora mennyiségben, milyen áron adja el a betakarított terményt.

A termelés szigorúan szerződésekhez kötött, amely nemcsak azt határozza meg, hogy mekkora területről milyen mennyiséget vár a gyár, hanem a termesztéstechnológiára is fontos kitételek vonatkoznak. – Nem véletlen, hogy az elmúlt évek során alaposan átrendeződött a piac, a termelők szelektálódtak, mára csak a legjobbak maradtak meg ezen a területen – emelte ki Ledó Ferenc. Bár a paradicsom szabad földön terem, az időjárási körülmények csupán 5-10 százalékkal befolyásolhatják a termésmennyiséget.

A teljes hazai termőterületen ugyanis a legkorszerűbb technológiával és fajtákkal dolgoznak a gazdálkodók. Az öntözés alapfeltétele a sikeres ipariparadicsom-termelésnek, de a tápanyag-utánpótlást és a növényvédelmet is a legprecízebb technológiával végzik el a termelők. Nem véletlen tehát, hogy míg 2010-ben egy hektárról átlagosan 30-35 tonnát takarítottak be az országban, mára a 70 tonnát is meghaladhatja az átlagtermés.

Ledó Ferenc megjegyezte azt is, hogy a magas hozamok elérése ma már alapvető feltétele az eredményes termelésnek. A felvásárlási árak ugyanis évek óta változatlanok. Az alapár egy kilogramm paradicsomra vetítve 25 forint körül alakul, erre rakódnak rá a különböző minőségi és egyéb szempontok alapján számított felárak.

Azok a gazdálkodók például, akik vállalják, hogy palántázással termelnek, magasabb összegre számíthatnak. Ezzel a módszerrel érhető el, hogy a szezon hosszabb legyen, a korán érő fajtákat így már augusztus 10-e körül be lehet takarítani. Ezeknek a fajtáknak azonban általában kisebb a hozama, mint a később érőknek, így a magasabb árral ezt a kiesést kompenzálja a feldolgozó. A gyár érdeke is, hogy sikerüljön széthúzni a betakarítást, így augusztus 10-től szeptember végéig vagy október elejéig folyamatosan érkezik a feldolgozásra szánt alapanyag.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mik azok a fototoxikus növények?

2025. február 5. 09:40

A fototoxikus növények olyan kémiai vegyületeket tartalmaznak, amelyek a bőrrel érintkezve és UV-sugárzásnak kitéve bőrirritációt okoznak.

Egész évben birs: három tipp a tartósításhoz

2025. január 27. 09:10

Az éretlen birsalma optimális körülmények között (0-2 °C) akár 3 hónapig is eltartható.

Kis madár, kis ürülék – kis élelmiszer-biztonsági kockázat

2025. január 26. 14:10

Igen, egy kutatás tényleg erről szól: élelmiszer-biztonsági szempontból nem mindegy, mekkora az ürülék, ami a termőterületre pottyan.

A luffatök akár hazánkban is megterem

2025. január 17. 13:10

A luffatök vagy szivacstök fiatalon ehető, kiszárítva pedig felhasználható a műanyag, ezért környezetszennyező mosogatószivacs helyettesítésére.

Legyen a friss zöldség a reggeli rendszeres része!

2023. április 17. 11:46

Az Európai Friss Csapat program reggelizős tippjeivel bárki feldobhatja és még egészségesebbé teheti a reggelijét!

Mekkora veteményes kell egy négytagú családnak?

2023. április 12. 05:36

Bár ma már a termesztés sem kimondottan olcsó, de azért mégis megfizethetőbb, mint a zöldségfélék megvásárlása a piacon vagy az élelmiszerüzletben. De vajon mekkora veteményes lehet szükséges egy család számára?

Mivel bűvölte el az embereket a zeller?

2024. május 11. 12:10

Érdemes a hazánkban a mai napig kedvelt zöldségnövény, a zeller érdekes fordulatokban gazdag történetével jobban megismerkedni.

Fekete paradicsom: egy újdonság, amit házikertben is érdemes termeszteni

2023. március 2. 05:36

A fekete paradicsom nagyon hasonlít formájában a közönséges, már megszokott paradicsomra, viszont nemcsak a színe, hanem az íze is teljesen más.