Zöldség-Gyümölcs

Van élet a Germersdorfin túl is

Agrofórum Online

Hazánkban a nyár egyik legkedveltebb gyümölcse a cseresznye, amely szépen lassan ellepi a piacok és a boltok polcait. Számtalan fajta közül választhatnak a termelők, érdemes viszont olyan fajta termesztésébe fogni, amely igen keresett a vásárlók által. Jöjjön néhány népszerű cseresznyefajta, melyek termesztésével nem foghatnak mellé a gazdák.

Az egyik legnagyobb kedvencnek a vásárlók körében a német származású Germersdorfi cseresznye számít, sokan keresik ezt a fajtát, így termesztése jó döntés lehet. Népszerűsége a gyümölcs nagyságában rejlik, sötét pirossá érő termése igen nagy méretűre növekszik, valamint íze is finom, édes. Önmeddő fajta révén megfelelő porzópárt kell ültetni a Germersdorfi fajta közelébe. Ez lehet például Linda, vagy éppen a Solymári gömbölyű fajtájú cseresznyefa is. A gyümölcsök érési ideje június közepére tehető, a jellemzően bőséges termés friss fogyasztásra és tartósításra egyaránt alkalmas.

Szintén Németországból eredeztethető a Heldelfingeni óriás cseresznye is, amely nem véletlenül kapta nevét. Sötétvörös termései igen nagyra növekednek, emellett pedig az íze is igazán finom, kissé fűszeres. Jó minőségű talajon a termésmennyiségre sem lesz panasz, a gyümölcsfa pedig ki tudja hozni magából a maximumot és gyors növekedés mellett korán termést adhat. Gyümölcse – hasonlóan a Germersdorfihoz – piacra, friss fogyasztásra, befőttnek és fagyasztásra is kiválóan alkalmas.

Híres magyar cseresznyefajta a Szomolyai fekete, amelynek gyümölcsei június első hetétől kezdik elérni igazán érett állapotukat, ekkortól válnak fekete színűvé. A gyümölcsök mérete kicsi, ízük viszont annál ízletesebb, jellemzően édes, gyümölcshúsa pedig lédús. Piacos fajtának számít, a szállítást megfelelő odafigyelés mellett jól tűri. Termesztését megkönnyíti az éghajlattal szembeni igénytelensége, a talajok közül viszont elsősorban a kötött talajokat kedveli.

Magyar nemesítők munkájának gyümölcse a Katalin cseresznye, amelyet a Germersdorfi óriás és a Podjebrad fajta keresztezéséből hoztak létre. A két fajta legjobb tulajdonságai adódtak össze a Katalin fajtában, amely kifejezetten bőtermő, de kései érésű. Ropogós gyümölcsei rendkívül ízletesek, nagy méretűek és sokoldalúan felhasználhatóak. A fajta egyik legnagyobb erénye, hogy a sztigminiás levélbetegségekkel szemben ellenálló, így a növényvédelme leegyszerűsödik.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Almahéj: mossuk, hámozzuk vagy együk meg bátran?

2025. szeptember 9. 16:10

Az alma héja értékes tápanyagokat tartalmaz, de a növényvédőszer-maradványok miatt sokan tartanak tőle. Megnéztük, mit mondanak a kutatások.

Új gasztrosztár: miért rajong mindenki az egérdinnyéért?

2025. szeptember 9. 11:10

Az egérdinnye nemcsak egészséges, hanem egyre népszerűbb különlegesség a kertben és a piacokon is.

Hogyan szüreteljük a birset, hogy sokáig eltartható legyen?

2025. szeptember 7. 16:10

A birsalma szedése eltér más gyümölcsökétől: kemény húsát és utóérő képességét figyelembe véve kell megválasztani a betakarítás idejét.

A szilva eltűnik a piacról? Ennyire kevés várható

2025. augusztus 20. 08:10

Idén a megszokottnál jóval kevesebb szilva várható: a hozam a szokásos 60 ezer tonna helyett csak 40-50 ezer tonna lehet.

Termesszünk szedret!

2023. március 25. 06:34

Mit tehetünk, ha friss, megfizethető szedret akarunk enni? Nos, nekiállunk mi magunk megtermeszteni.

Kampány indult a zöldség-gyümölcs pazarlás ellen

2019. július 3. 10:47

Magyarországon évente fejenként csaknem 6 kilogramm zöldséget és gyümölcsöt dobnak ki, ennek egy részét pusztán azért, mert alakjuk vagy esztétikai megjelenésük nem annyira tetszetős.

Klímaváltozás: talán pozitív hatásokkal is számolhatunk

2020. május 16. 10:35

A szakértők álláspontja szerint, a klímaváltozástól nem kell tartani, hiszen a múltban lezajlott jelenségeket vizsgálva több pozitív hozadéka is volt az egyes éghajlati változásoknak.

Termesztett növényeink népi elnevezései

2023. március 21. 05:38

Mi fán terem a majombarack? Melyik gyümölcsünk a Boldogasszony csipkéje? Melyik fűszernövényre gondol az, aki Szent Antal füvéről beszél? A földialmának melyik részét fogyasztjuk, és kell-e a lestyános tyúkhúslevesbe löböstököt tenni?