Címke: Borászat

borászat

A borászat a borkészítés ismeretrendszerét vizsgáló tudományág. Magába foglalja a borok előállítását, kezelését, fejlődését és a stabilizáció során végbemenő folyamatokat, illetve bizonyos fokig a borszőlőtermesztéssel kapcsolatos tudnivalókat és előírásokat, továbbá a borkultúrát. Hétköznapi értelemben borászati üzemet is értenek alatta. Magyarország éves bortermelése 2017-ben 3,58 millió hektoliter volt, melyhez a szőlőt az 5 borrégióban, 22 történelmi borvidéken érlelték (KSH). A hegyközségek, a bortermelés hivatalos alapegységei. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) 2018-ban 100 hegyközséget tartott nyilván, melyhez összesen 2236 település tartozott. Az Agrofórum Online Szőlő-bor rovatában megtalálja a borászattal kapcsolatos, aktuális híreket.

Kapcsolódó címkék

állásbörzeLamborghiniborrugós boronaTokaji Borvidékborsóőszi takarmányborsóbórhiányfogasboronaboronauborka mozaik vírusbordás keluborkaszárazborsótárcsás boronaTrelleborgBorealis L.A.T. Hungária Kft.kígyóuborkaKer-Bor Kft.Kalmár TiborbíborherezsomborforgóboronaUrbán ZsomborborszőlőÉv BortermelőjeborászbioborMagyar Bor AkadémiaÉv BorászaborászatborpiacPolgár GáborBenedek BorbálaBalatonboglári Borgazdasági Zrt.borversenyhengerboronazöldborsóSoproni borvidéktalajborításFrittmann borászatborászati támogatásBoros JánosNemzeti Borkiválóság Programborsózsizsikbőrcsomósodás-kórbőrcsomósodáskórmátrai borvidékDubicz Borászat és SzőlőbirtokPannónia Női Borrendborászati szakkiállításOrszágos Syngenta BorversenyKoch borászatkisüzemi bortermelőszekszárdi borvidéksalátauborkakonzervuborkabormarketingborvidékMagyar Bor NagydíjMagyar Borszakírók KöreKülhoni Magyar Borászok EgyesületeborkrémlevessárgaborsóDél-Balatoni borvidékborászati ágazatborjúborkóstolóDr. Csíbor IstvánfehérborvörösborBidló Gáborélelmiszer-laboratóriumhajtatott uborkaEgri BorvidékGál TiborBorászok BorászaBorsó-aknázólégyborsórozsdauborkalisztharmatBorreformBorealisCanter Borházborókaszúboróka-pajzstetűborókarozsdaUgron Ákos GáborLászló Tibor ZoltánBordeauxközösségi borfeldolgozóuborka peronoszpóraBorkultúrafürtös uborkanyílbordázatlaboratóriumKifejtő borsóVelőborsóCukorborsóBorhibaBorbetegségBorkezelésBorfogyasztásMegyimóri GáborBorsodi Sörgyárborexportforralt borAz Év bortermelője MagyarországonBorealis L.A.TPannonhalmi borvidékborzseléBorsos malombörtönJásdi BorteraszBorjour MagnumbortermelésBalla Borászataz Év bortermelőjeMénesi borvidékborokjúlia-borbolyaNeszmélyi Borvidékborkülönlegességjégborfőborszáraz borA&L Canada LaboratóriumBőralmacsicseriborsóBorealis L.A.T Hungary Kft.Budai ArborétumarborétumKenyér és BorünnepNagy-Somlói Borvidékborsó-levéltetűborostyánbioborversenylaborfelszerelésekNémet Borászati IntézetcsomborborászokBükki borvidékborókaborsikafűborágazatborlepárlásborsómolyborsólevéltetűBadacsonyi Borvidékszőlőszőlőkombájnszőlőművelésszőlőgyökértetűcsemegeszőlőszőlőtermesztésszőlőültetvényszőlő sárgaságAmerikai szőlőkabócaszőlőültetvények szerkezetátalakításaszőlőtelepítésszőlőőrszőlő újratelepítési jogtarka szőlőmolynyerges szőlőmolyszőlőmolyszőlő nemezes gubacsatkaszőlő gyökértetűkékszőlőékköves faaraszolószőlőlisztharmatkígyóaknás szőlőmolyszőlő gubacsatkaSzőlőnemesítésSzőlőfürtSzőlősSzőlő-szaporítóanyagszámvitelről szóló törvényszőlőmagSzőlőalanySzőlőnemesítőSzőlő aranyszínű sárgaság fitoplazmaszőlővesszőszőlőterméscsemegeszőlő lombtrágyázás tápanyagellátás Tápanyag-megosztásszőlő sorközszőlő levélatkákfehérszőlőgyümölcsgyümölcstermesztésgyümölcsültetvényNAIK Gyümölcstermesztési KutatóintézettojásgyümölcsÉszakkelet-magyarországi Alma és Egyéb Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanácstrópusi gyümölcsiskolagyümölcsgyümölcsösgyümölcsrepedésgyümölcsmolygyümölcsfaglöospóriumos gyümölcsrothadáskeleti gyümölcsmolyközönséges gyümölcsfa-takácsatkapiros gyümölcsfa-takácsatkamoníliás gyümölcsrothadászöldség-gyümölcsegzotikus gyümölcsbogyós gyümölcsGyümölcstermesztési Kutatóintézetgyümölcspárlatgyümölcs feldolgozó üzemgyümölcslégyümölcsrázógépgyümölcsfeldolgozásmérsékelt égövi gyümölcsfajgyümölcsös-ültetvénygyümölcsminőségutóérő gyümölcsökgyümölcsfeldolgozócsonthéjas gyümölcsGyümölcskülönlegességgyümölcsösök vértetűGyümölcs-és Dísznövénytermesztő Kutatóintézetgyümölcsmúmiagyümölcsszedésgyümölcsfákgyümölcsök áragyümölcsritkításgyümölcsökgyümölcshullásSimon GyümölcsalmaDalmand Zrt.szalmaHinfner KálmánalmavarasodásMagyar Talajbaktérium-gyártók és -forgalmazók Szakmai Szervezetemobilalkalmazásszalmaszecskázópálmaolajalmamolyalmalevél-aknázómolyalmafazöld alma levéltetűalmalevél-atkaléalmaalmafa lisztharmatalmaültetvényforgalmazásHoneycrisp almaDalmandalmafiloxériaSzabolcsi almadíszalmaalmalisztharmatalmafa vértetűszalmadarázsszalmabálaalkalmazásalmatermelésalmatermesztésipari almaalma keserűfoltosságalma gubacsszúnyogalmaágazatalmalébirsalmaKenessey Kálmánalkalmazottfrissen préselt almaléNFC almaléforgalmazókforgalmazóétkezési almaalmafajtákHonti almatéli fehér kálvil almarétesalmaPónyik almazöld almalevéltetűKálmán körtelevélpirosító alma-levéltetűalmatermésűekgépforgalmazásterményforgalmazásalmalé sűrítménypálmaliliomalmapiacőszibarackzöld őszibarack levéltetűhomokháti őszibarack pálinkameggyMagyar Meggytermelők SzövetségemeggylevesmeggybefőttIpari meggycseresznyemeggymeggyfúró ormányosbabérmeggymeggyrázóléipari meggyzselnicemeggy-levéltetűcseresznyeamerikai keleti cseresznyelégyeurópai cseresznyelégyCseresznyelégyfekete cseresznye-levéltetűcseresznyeexportszilvaszilvamolySzarvasi Szilvanappoloskaszagú szilvadarázsbábaszilvaLótuszszilvavérszilvaKökényszilvaszilvatermésszilvatermesztésszilvarozsdaszilvadarázsszilvaorrú keszeg
Agrárhírek / Szőlő-Bor

Rozé Rizling Jazz Napokat tartanak júliusban Veszprémben

2019. május 17.

A borászatok mellett teret kapnak a helybéli őstermelők készítményei és kézműves ételek is.

Agrárhírek / Szőlő-Bor

Egy szőlőfajta története - Teutonoktól a Rizling nemzedékig

2019. április 28.

A fajta népszerűségének és sikerének fenntartása érdekében a Német Borászati Intézet létrehozta a „Rizling nemzedék” elnevezésű szervezetet, amely a 35 évesnél fiatalabb gazdákat buzdítja a rizling kultúra fejlesztésére, ápolására.

Agrárhírek / Szőlő-Bor

Megnyitott a 10. VinCE Budapest Wine Show

2019. április 26.

A VinCE Budapest Wine Show-nak 2010-es indulása óta mintegy 43 ezer látogatója volt, az idén 5-6 ezer érdeklődőt várnak.

Agrárhírek / Agrárközélet

Egyre több kínai fektet be a bolgár mezőgazdaságba

2019. március 28.

Növekszik a kínai befektetők érdeklődése a bolgár mezőgazdaság iránt. A kínai vállalkozók többnyire a gabona, a kukorica és a szőlő termesztésére összpontosítanak Bulgáriában.

Szakcikkek / Szőlő-Bor

Lesz-e újra Párizsban magyar pezsgőlerakat?

2019. március 19.

Reneszánszát éli Magyarországon a pezsgőkultúra, s talán nem túlzás azt állítani: ennek Etyek a motorja – már ami az ital készítését illeti. Egyre több borász kapcsolódik a folyamatba, egyre jobb a minőség, minden adott ahhoz, hogy a bortérképen Etyek újrapozicionálja magát.

Szakcikkek / Szőlő-Bor

Borászati gyöngyszemek a Mediterráneum keleti medencéjéből

2019. március 19.

Izgalmas virtuális utazás élményét kínálja Dr. Séllyei Gábor, aki írásában történelmi és borászati szempontból páratlan vidékek – Ciprus, Libanon, Izrael – kínálta borkülönlegességeket mutat be.

Agrárhírek / Szőlő-Bor

Rekordot döntöttek az angol borászok

2019. március 17.

Az angol és a walesi borok jelenleg 40 különböző országban kaphatók, míg 2016-ban még csak 27 ország vásárolt a ködös Albion termékeiből.