Az élelmiszer emberi fogyasztásra alkalmas feldolgozott, részben feldolgozott vagy feldolgozatlan termék. Az élelmiszer fogalmába beletartozik a víz és az italok is, illetve minden olyan anyag, melyet a készítése során a termékhez hozzáadnak. Az élelmiszeripar a feldolgozó ipar egyik alága, mely az összes feldolgozóipari termelés kb. 10%-át adja. Az élelmiszeripar alágazatai: húsfeldolgozás és -tartósítás, húskészítmények gyártása; halfeldolgozás és – tartósítás; gyümölcs- és zöldségfeldolgozás és -tartósítás; tejfeldolgozás; növényi és állati olaj gyártása; malomipari termék, keményítő gyártása; pékáru, tésztafélék gyártása; italgyártás, takarmánygyártás, dohánytermékgyártás. Az élelmiszeripar aktualitásait is megtalálja az Agrofórum Online Agrárhírei között.
2020. október 20.
Az elmúlt évtizedekben a globális élelmiszer-ellátó rendszer fejlesztése során elsődleges szempontként a költséghatékonyság és kereskedelmi szempontok optimalizálása állt. A COVID-19 megjelenése alapvető változást hozott, a jövőben megkerülhetetlen, új kritériumoknak kell megfelelni: a rugalmasság és a megfelelő szintű alkalmazkodóképesség kialakítása szintén prioritássá vált.
2020. október 17.
Az élelmiszerpazarlás ellen az elmúlt években Magyarországon széleskörű összefogás volt tapasztalható.
2020. október 12.
2020. január–szeptemberben az előző év azonos időszakához képest a fogyasztói árak az összes háztartást figyelembe véve átlagosan 3,5 százalékkal, a nyugdíjas háztartások körében pedig 4,0 százalékkal emelkedtek.
2020. október 10.
Az Egyesült Államokban a koronavírus terjedése miatt elrendelt korlátozások nagy mértékben megnövelték az ételek házhoz szállításával foglalkozó vállalkozások forgalmát.
2020. október 9.
A tejindex alig változott a hónapban, a vaj, a sajt és a sovány tejpor árainak mérsékelt emelkedését ellensúlyozta a tejpor árának csökkenése.
2020. szeptember 28.
A fejlődés mozgatórugóinak a növekvő jövedelmek, a korábbinál kevesebb kereskedelmi korlátozás és a technológiai fejlődés számítanak.
2020. szeptember 26.
A COVID-19 járvány rávilágított arra, hogy az innováció milyen fontos szerepet játszik az élelmiszer-ellátás jövőbeli biztosításában.
2020. szeptember 20.
Nagy István hozzátette, az elmúlt időszak is azt bizonyította, hogy az agrárium, az élelmiszeripar stratégiai ágazat.
2020. szeptember 20.
A városi farmok rendkívül fontos lépést jelenthetnek Szingapúr azon törekvése felé, hogy 2030-ig az ország élelmiszerigényének 30 százalékát helyben állítsák elő.