A gabona azoknak a perjeféléknek (Poaceae) az összefoglaló elnevezése, amelyeket táplálkozás céljára felhasználható magjaik miatt termesztenek. Ősidők óta az emberiség fő táplálkozási elemei közé tartoznak. A gabonafélék lisztjéből sült, erjesztett tészta a kenyér, az emberiség számára kezdettől fogva alapvető néptáplálék volt. A szénhidrátban gazdag gabonafélék alapélelmiszernek számítanak. Főbb gabonafélék: kukorica, búza, árpa, rizs, köles, cirok, zab, rozs, tritikálé, teff. Magyarországon a legjelentősebb, legnagyobb termőterületen termesztett gabonanövényeink az őszi búza és a kukorica. A gabonafélék termesztéséről, nemesítéséről, vetőmag-előállításáról, károsítóiról, növényvédelméről tájékozódhat az Agrofórum Online szakportálon.
2014. szeptember 26.
A magyar vetőmagvak a világ élvonalába tartoznak.