A pázsitfűfélélék családjába (Poaceae) tartozó egynyári vagy egyéves áttelelő, kalász virágzattal (füzéres füzér virágzat) rendelkező gabonanövények csoportja. A kalászosok kevesebb, mint harmadát adják a globális gabonatermésnek a kukorica és a rizs dominanciája mellett. Magyarországon 2018-ban 6,9 millió tonna kalászos gabona termett, összes termőterületük 1,41 millió hektár volt (KSH). Kalászos gabonáink: búza, árpa, tritikálé, rozs, zab (bugavirágzata ellenére a kalászosok között szokás említeni). A kalászos gabonák magjának magas a szénhidráttartalma és a gabonafélék viszonylatában a fehérjetartalmuk is jelentős, bár nem számítanak teljes értékűnek a fehérjéik. A búzafélék egyik fehérjéje a sikér vagy más néven a glutén, ami alapvetően meghatározza a kenyér megszokott minőségét. A kalászosok termesztési technológiájáról, vetőmag-előállításáról, károsítóiról, növényvédelméről információkat talál az Agrofórum Online szakportál Növénytermesztés rovatában.
2015. május 18.
Az Agrofórum Online összeszedte a legfontosabb információkat a 2015-ös kalászos és repce fajtabemutatókról. Helyszínek, időpontok és kiemelt témák egy helyen!
2015. április 22.
Az enyhe télnek köszönhetően rendkívül változatos kép tárul elénk a határban a különböző gabonafajok tekintetétben.
2015. március 30.
Amikor ez a cikk az Olvasó elé kerül, már pontosabban látjuk, hogy milyen nehézségekkel, fenyegetésekkel kell szembenéznünk az idei évben a kalászos gabonák termesztése során.
2015. március 20.
Bemutatjuk az új termékek technológiai előírásait, és felhívjuk a figyelmet a régebbi szerek felhasználásában bekövetkezett változásokra is.
2015. március 4.
A mezőgazdászok és agrárvállalkozók most kezdik szemlézni a táblákat.