A kerti vagy bortermő szőlő (Vitis vinifera) és számos ismert fajtája elsősorban a borkultúrában érdemel nagy figyelmet. Az ókor óta ismertek adatok a növény termésének borként való és gyógyászati alkalmazásáról. A honfoglaláskor a szőlőtermesztés a mai Magyarország területén már több mint ezeréves múltra tekintett vissza. A több mint száz szőlőfajta között találunk csemegeszőlő-fajtákat és borszőlőfajtákat is. A Vitis vinifera fajtái kivétel nélkül fogékonyak a gombabetegségekre (lisztharmat, peronoszpóra) és megtámadják őket a rovarkártevők (filoxéra, szőlőmoly, szőlőilonca). A KSH adatai szerint 2017-ben 73 437 hektár volt az összes szőlőtermő terület Magyarországon, a termés pedig 529 592 tonna. Hazánk éves bortermelése 3,5-4 millió hektoliter körül alakul, melyhez a szőlőt a 22 történelmi borvidéken érlelik. A hegyközségek, a bortermelés hivatalos alapegységei. A szőlő termesztési technológiájáról, szaporításáról, telepítéséről, metszéséről, károsítóiról, növényvédelméről információkat talál az Agrofórum Online szakportál Szőlő-bor rovatában.
2016. június 15.
Úgy gondolom, hogy az elmúlt időszak eseményei, tendenciái ide vezettek, s ebben nagy része volt (van) a csapadékos időjárásnak.
2016. június 7.
Az Agrofórum Szaklap egyik kedvelt mellékletét ezúttal honlapunkon is letölthetővé tesszük.
2016. május 26.
Hogyan ismerhető fel a lisztharmat-fertőzés? Lesz-e idén járvány? Látszanak-e már a peronoszpóra első jelei?
2016. május 24.
A program két részből állt: szakmai előadásokból és szabadföldi bemutatóból.
2016. május 11.
Amellett, hogy az április végi – május eleji fagyok jelentős károkat okoztak egyes ültetvényekben, a lisztharmatfertőzés első tünetei is megjelentek a hajtásokon.
2016. május 4.
A kérelemben a növény-egészségügyi felszámoláshoz is lehet igényelni támogatást.
2016. május 2.
Még tart az elmúlt napok kárainak felmérése, ám az már biztos, hogy súlyos kiesést okozott a szokatlan hideg. Az alma szenvedhette el a legnagyobb kárt.
2016. április 29.
A WINETWORK projekt célja egy tematikus hálózat megalkotása a tudástranszfer és az információcsere biztosítására a szőlészeti-borászati szektor résztvevői között
2016. április 20.
A szőlőlisztharmat esetében, figyelembe véve az évjárat sajátosságait, véleményem szerint, kizárólag aszkospórás fertőzésre kell készülni.