Ház, táj blog

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! – Augusztus

Agrofórum Online

Ebben a hónapban is roskadoznak a polcok és a növények a sok idényzöldségtől és -gyümölcstől. Ha a fűszerkertbe visz az utunk, onnan is csipegethetünk kedvünkre. Lássuk, milyen növények szezonálisak augusztusban!

Januárban közelebbről megismerkedtünk a naspolyával, februárban a kökénnyel, márciusban a rukkolával, a spárgával és a kivivel, áprilisi vendégeink a metélőhagyma, a lestyán és a bordás kel voltak, májusban pedig a rebarbarával és a mángolddal lettünk közelebbi ismerősök.

Ezt követően a nyár tartogatta az igazán bőséges választékot: júniusban kibővült a szezonális gyümölcsök listája, és a legtöbb zöldségnövényünk is velünk tartott még tavaszról – a nyár első hónapjában mind közül a fekete ribizlivel és a vörös cikóriával ismerkedtünk meg közelebbről.

A július hónap sem fukarkodott a kert értékes termékeivel, ugyanis bőséggel fogyaszthattunk ebben a hónapban is szezonális zöldségeket és gyümölcsöket: közülük a sárgadinnyét és a csillagtököt (patisszont) emeltem ki.

Az augusztusi szüret is bőséges a konyhakertben

Ezt követően sem ér véget a terülj-terülj asztalkám, hiszen augusztusban is sűrűn kijárhatunk a kertbe szüretelni, vagy a zöldségespultok polcain válogathatunk a hazai terményekből. Ebben a hónapban az alábbi zöldségek, gyümölcsök és fűszernövények szezonálisak:

ZöldségGyümölcsFűszernövények
Burgonya, Paradicsom, Csicsóka, Cukkini, Padlizsán, Patisszon, Petrezselyemgyökér, Zellerszár, Sárgarépa, Mángold, Sóska, Fodros kel, Karalábé, Karfiol, Édeskáposzta, Lila káposzta, Kelkáposzta, Endíviasaláta, Radiccio, Jégsaláta, Fejes saláta, Cékla, Fekete retek, Fokhagyma, Lilahagyma, Póréhagyma, Snidling (metélőhagyma), Újhagyma, Vöröshagyma, Kukorica, Sütőtök, Tök, Uborka, Zellergumó, Zöldbab, ZöldpaprikaAlma, Körte, Szilva, Áfonya, Szeder, Füge, Görögdinnye, Nektarin, Őszibarack, Sárgabarack, Sárgadinnye, Szőlő,  Bazsalikom, Tárkony, Kapor, Menta, Citromfű, Kakukkfű, Petrezselyemzöld

A zellernek főként a gyökerét szokták fogyasztani levesbe, vagy húsok mellé köretnek, párolt zöldségként. Nyersen fogyasztva kiváló lúgosító hatása van. Gyökerénél a szárzeller része még értékesebb, hisz tápanyagokban sokkal gazdagabb, mint a gumó. Hozzáférhetősége szinte egész évben biztosított, ezért télen is az egyik legstabilabb tápanyagforrás.

A szárzellernek (vagy zellerszárnak) a zsenge és ropogós levélszárait használjuk főként. Termesztése során, ha földdel takarjuk, világosabb lesz a színe – ez a halványítás, innen ered a neve is. Íze friss, kissé borsos zamatú. B1-, B2-, C-vitamint és sok ásványi sót – káliumot, kalciumot, foszfort, vasat – tartalmaz.

Fogyasztásával többek között

  • segíti kordában tartani a szervezet sav-bázis egyensúlyát és segít megakadályozni a test elsavasodását;
  • természetes módon csökkenti a gyulladást a szervezetben (asztma, bélgyulladás, ízületi gyulladás, bőrbetegségek, torokgyulladás);
  • segít szabályozni a vércukorszintet;
  • izzasztó és méregtelenítő hatású;
  • erősíti az immunrendszert;
  • segít a fogyásban (tisztítókúra idején a kipréselt levét szokták inni);
  • segít lenyugodni szorongás vagy pánikroham esetén;
  • egyensúlyba hozza a petefészek és mellékvese funkcióit.

A zellerszár azon kevés zöldségek egyike, amelyeket gyümölccsel is bátran fogyaszthatunk, sőt nem is terheli meg az emésztést, és nem okoz erjedési folyamatokat a két különféle táplálék együttes hatása. Éppen ezért vegyes gyümölcsturmixokba, smoothie-kba is bátran tehetjük.

Nézzük, van-e lehetőségünk ezt a csodanövényt termeszteni otthon: az az igazság, hogy a zeller nem tartozik a legigénytelenebb növényeink közé, de ettől függetlenül sikerrel nevelhető konyhakertben is. Mindenképp napos helyet keressünk a számára, mivel elég fényigényes.

A kertben napos helyet keressünk a fényigényes zeller számára, a konyhában pedig turmixok, saláták, köretek, levesek alapanyaga lehet

A talajok közül a tápanyagban gazdag, középkötött, vályogos, nedves, de nem pangó vizes talajokat kedveli. Olyan helyre célszerű ültetni, ahol az ütletést megelőző évben, vagy az ültetés évében tavasz elején történt trágyázás.

A fényigényéhez hasonlóan a zeller vízigénye is magasabb, mint a többi gyökérzöldségé, ezért gyakori öntözést igényel. Emellett érdemes takarnunk az ágyás talaját is vagy szalmával, vagy fűnyesedékkel a sorok között. A mulcsozás hatékonyan akadályozhatja meg a gyomövények kelését is, ami nagy előny, mivel a zeller betakarításáig nem szabad a gyomlálásról megfeledkezni.

Sajnos a zellert több kártevő is károsíthatja, közülük is a levéltetvek a legfontosabbak, a betegségek közül pedig a szeptóriás levélfoltosság, a fómás gumóvarasodás és a zellermozaik támadhatja meg.

Földünk mediterrán térségéből származó gyümölcstermő fás szárú növény a füge, mely egész Európát is meghódította már. Számos fajta közül választhatunk, amelyek elérhetik a 1,5-4 méter közötti magasságot is. Apró virágai áprilistól, szeptemberig nyílnak, majd a nyár folyamán érleli a növény az ízletes, vitamindús, lilás vagy zöldes terméseit.

Ha szeretnénk a kertünkben minden évben termő, egészséges fügefát nevelni, akkor első körben keressünk számára egy meleg, napos helyet, ahol minimum 8 órát éri a napsütés a növényt.

Rendkívül vízigényes, ezért ajánlott tavasztól őszig bőségesen öntözni, főleg ha dézsában vagy nagyobb edényben tartjuk, és nem szabadföldben kiültetve. Ezenkívül ne feledkezzünk meg a tápanyag-utánpótlásról sem.

A fiatal fügefát mindenképpen teleltetni kell, mert nem bírja a mínuszokat. Az idősebb, több éves, kiültetett fákat pedig takarjuk be télire, így védjük a gyökeret és az ágakat a fagyástól.

A fügefa vagy fügebokor a nyár folyamán érleli az ízletes, vitamindús, lilás vagy zöldes terméseit

A fügefát ajánlott gyakran metszeni, pontosabban ritkítani, mivel a fiatal fügefák inkább szélességükbe nőnek, és nem felfelé. A metszést a tavaszi rügyfakadás előtt érdemes elvégezni, február végén, március elején. Nagyon fontos, hogy az ágakat mindig egy rügyig, vagy az elágazódásig vágjuk vissza. A metszést érdemes évente vagy kétévente megismételni.

A fiatal növényeket csak kisebb mértékben vágjuk vissza, míg az idős növényeket már drasztikusabban metszhetjük. Viszont arra figyeljünk, hogy a füge mindig a másodéves ágakon, vagyis az előző évi hajtásokon hozza a termést, így ha túlzottan visszavágjuk a növényt, akkor nem fog abban az évben teremni!

A füge magas vitamin- és rosttartalmú gyümölcs, amelyet frissen és szárítva is fogyaszthatunk. Jelentős kalcium- és káliumforrás, emellett számottevő az A-, C- és E-vitamintartalma. Ezenkívül omega-3 és omega-6 zsírsavtartalmával segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Ha frissen szedjük, szinte azonnal meg kell enni, mert könnyen penészedik. Ha nem tudjuk rögtön elfogyasztani, készítsünk belőle lekvárt, vagy szárított, aszalt formában is eltárolhatjuk.

Kapcsolódó cikkek:

Osztálykirándulás az élelmiszer-biztonság jegyében – tudatosságra int a Nébih

2025. június 20. 05:42

A cikkben szereplő praktikus tanácsok segítenek azoknak, akik otthon készítik elő az útravalót az egy- vagy többnapos kalandokra.

Szelíd óriások a kertben – ne bántsuk őket!

2025. június 15. 05:40

Három csodás, őshonos rovarunkat mutatjuk be: az óriás tőrösdarazsat, a mezei tücsköt és a kék fadongót, melyektől egyáltalán nem kell tartanunk.

Növényfelismerő applikációk – mit érdemes tudni a használatukról?

2025. május 27. 05:40

Kézenfekvő megoldás, hogy a mindig nálunk lévő mobiltelefonokra letöltsünk egy növényfelismerő applikációt, hiszen gyorsan elővesszük, készítünk egy fényképet a kérdéses növényről, és várjuk az alkalmazás segítségét: a fajmeghatározást.

Kincsek, amiket az erdőben kell hagyni

2025. május 3. 05:40

Az erdőlátogatások során könnyen elragadhatja az embert a lelkesedés, ha valami nem mindennapi „kincsre” bukkan az avarban. Tudnunk kell azonban, hogy mi az, ami semmiképpen nem jöhet haza velünk az erdőből!

Mindenkinek előnyös lehet a rövid ellátási láncban való együttműködés

2019. március 1. 04:36

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által szervezett fórumon a zöldséget, gyümölcsöt termesztő kamarai tagok találkozhattak a további beszállítókat, partnereket kereső áruházlánc szakembereivel, akik a termelőkkel szembeni elvárásaik mellett az eddigi együttműködések tapasztalatait is ismertették.

Hogyan készítsük fel a palántákat a kiültetésre?

2023. április 28. 10:36

Szeretném megtudni, hogy hogyan készítsük fel a palántákat a kiültetésre?

Készüljön már most a júliusi munkákra!

2019. június 21. 11:35

Július hónapban rendszerint igen magas hőmérséklet uralkodik hazánkban, ezért az öntözésre kiemelt figyelmet kell fordítani, legyen szó zöldségről, vagy éppen gyümölcsről.

Miért lassú a palánta eredése?

2019. április 9. 09:20

Utóbbi években, a zöldségtermesztésben jelentősen visszaszorult a helyrevetés, egyre több olyan növényt is palántáznak, amelyet korábban magvetéssel szaporítottak.