Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: támadják a kukoricát a vetésfehérítő bogarak

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: támadják a kukoricát a vetésfehérítő bogarak

Agrofórum Online

Az elmúlt hét időjárása elsősorban a hőségnapokról szólt. A nappali maximumok több napon át meghaladták a 30 C0-ot, és éjszakára sem csökkent a hőmérséklet 20 C0 alá. A hőség megszűnését a hét végén érkező és átrobogó hidegfront szüntette meg. A front az eső mellett viharos szelet, helyenként jégesőt hozott, így a még álló búzatáblák egy részét is ledöntötte.

Az őszi árpa aratása mellett felgyorsult a búza érése is. A táblák zöme elérte a viaszérés állapotot, már csak a zászlós levelek egy része zöld. Ennek megfelelően a vörösrozsdával és egyéb betegséggel fertőzött levelek is leszáradtak. A tünetes levelek aránya 25-45 % közötti. A kalászfuzáriózistól megbetegedett kalászok aránya a viharos esőben emelkedett, a kifehéredett kalászokon megjelent a szaprofita életmódot folytató korompenész. Kis mértékben emelkedett, de nem veszélyes mértékű a gabonapoloskák és a szipolyok száma. Létszámuk már várhatóan nem nő, mert felgyorsult a szemek érése. Néhány napja a vetésfehérítő bogarak áttelelésre vonuló nemzedéke is megjelent. Most az egyéb gabonaféléken, elsősorban a kukorica levelein hámozgatnak, majd kis idő elteltével nyugalmi állapotba vonulnak, egészen tavaszig.

A kukorica és a napraforgó fejlődése rohamos, ahol megfelelő a talaj nedvességi állapota. A kukoricamoly és a gyapottok bagolylepke rajzása táblánként igen változatosan alakul. Van, ahol erős rajzással szembesülünk, másutt pedig nem, vagy alig fogják a csapdák ezeket a kártevőket. Vizuális megfigyeléssel ennek ellenére egyre gyakoribb a kukoricamoly hernyója által megrágott kukorica „furulya”. A hernyók ugyan még csupán L1-L2-es fejlettségűek, de növekedésük a kedvező körülmények hatására gyors. A gyapottok bagolylepkének a kukorica most még másodlagos tápnövénynek számít, helyette a több száz tápnövény valamelyikén táplálkozik, köztük számos szabadföldi zöldségfélén. A levéltetű fertőzés napraforgón most alig mutatkozik, és hasonló a helyzet a lucerna- és mezei poloska népességgel is. Az elenyésző népesség ellenére poloska-szúrásnyom, növényenként akár 3-4 is mindenütt megfigyelhető. A kedvező vízellátottság miatti turgornyomás felrepeszti ezeket a sebzéseket, melyek a szár- és levélfertőzést okozó betegségek számára teremt kiváló feltételeket. Most még alacsonynak mondható a primer szklerotíniás tövek aránya, valamint a fómával, alternáriával, diaportéval , makrofominával fertőzött tövek száma, de a körülmények kedvezőek minden kórokozó számára.

Alternáriával fertőzött levelek

A burgonya fajták zöme elvirágzott, most a bogyó- és a gumóképződés folyamata zajlik. A levéltetű fertőzés intenzitását a védekezések és a hőségnapok megtörték, így jelenleg alacsony a létszámuk. A burgonyabogár egyedsűrűség változó, de nem magas, a lárvák fejlettsége főként L3-L4-es. Az idősebb, alsó leveleken elsősorban alternáriával fertőzött leveleket láthatunk, míg másutt a burgonyavész tünete látható, de ez tapasztalható a paradicsomnövényeken a házikertekben. A folyamatosan fennálló veszély miatt intenzív védekezésre kell felkészülni a továbbiakban is.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Reped és rothad a cseresznye és a meggy – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. június 13. 10:10

Az egymással érintkező gyümölcsök azonnal megfertőzik egymást. Védekezésre csak a később érő fajtáknál van lehetőség.

Mi lesz a jégveréssel letarolt állományokkal? – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. június 11. 17:10

Az őszi kalászos gabonák érése felgyorsult, az árpa az aszályos tájegységekben aratásra érett, de a búza is a viaszérés állapotában van.

Fokozódott a varasodás fertőzésének esélye - Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. június 5. 09:40

Az alma- és körteültetvényekben a varasodás-fertőzés terjedési veszélye az elmúlt napok esőzései miatt jelentősen megnőtt.

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: megnőtt a kalászfuzáriózis fertőzés veszélye

2024. június 4. 14:40

Megnőtt a kalászfuzáriózis fertőzés veszélye, hiszen a „dunsztos” környezet kiválóan alkalmas a kórokozó inkubációjára.

A gyepek, pázsitok ápolásáról se feledkezzünk meg!

2018. augusztus 20. 08:09

A gyakori, kis adagú öntözés meleggel párosulva szinte melegágya a füvön megjelenő lisztharmat és más levélfoltosságot előidéző betegségeknek.

Egyszerű, de nagyszerű anyagok - növényvédelem káros hatások nélkül

2019. november 18. 05:38

L. Ferencné kérdése: Vannak-e olyan anyagok, melyek nem növényvédő szerek, ennek ellenére növényvédelmi céllal használhatók? Engem különösen házi kerti alkalmazásuk érdekelne.

Mitől barnult meg a díszalmafa bimbója?

2018. május 7. 07:35

Van három díszalmafánk, levelei és virágai bíbor színűek, csodálatosak virágzásban. Idén számos virág nem nyílt ki, a bimbó megbarnult, a szirmok nem hullottak le. Mi ez, mi okozza? Nagyon félek, hogy fáinkon elhatalmasodik ez a kór.

Környezetkímélő növényvédőszerekről tartottak konferenciát

2018. október 18. 07:49

Az élelmiszerbiztonság terén egyre nagyobb a felelősségünk, szeretnénk, ha mindenki biztonságos élelmiszereket fogyaszthatna.