Lehet polgárpukkasztó vagyok, de simán vetettünk augusztus közepén cukkinit, hogy amikor lemegy a nagy nyári kánikula, újra tele legyenek az ágyások cukkinivel, hiszen egészen késő ősz végéig lehet majd róla szüretelni.
Mielőtt bárki azt gondolná meghibbantunk, nem, ez régi bevett szokás, maximum annyiban tér el, hogy a kiültetés idén megcsúszott augusztus legvégére egy vasárnapi napra, és kicsit nagyobbak a palánták a szokásosnál, de minden évben augusztusban ültetünk egy újabb kör cukkinit, patisszont és uborkát, mert megfelelő termesztési móddal egészen késő őszig lehet termeszteni a kertben is.
Rengeteg magaságyásom van
Darabra nem tudom pontosan mennyi magaságyásom van, mert folyamatosan építjük és bővítjük őket, hiszen fél hektáron van hely. De a nyár végére a magaságyások elkezdenek kiürülni annyira, hogy már újra helye lehet a cukkininek és az uborkának is, így minden évben ezekkel töltjük fel az őszi ágyásokat.
Természetesen ezen kívül mást is ültethetünk, vethetünk még. Augusztusban már a rövid tenyészidejű növényekkel érdemes foglalkozni, ha vetjük.
Fő a maximális helykihasználás!
Nem szeretjük, ha üresen állnak az ágyások, mert az olyan, mintha elpocsékolnánk a veteményesből egy csomó helyet.
Az ősz is kiváló arra, hogy vessünk!
Egyrészt az ágyásokba, ha nyár végén borsót vetünk és hagyjuk rászáradni a télre, akkor az kiváló mulcsozó lesz az ágyás talajára, ami segít megtartani a már kialakult talajéletet. A borsó, mint pillangósvirágú ráadásul nitrogéngyűjtő baktériumok sokaságával látja majd el a magaságyás talaját, aminek hasznát következő évben kamatoztathatjuk.
Emellett vethetünk mizunát, hónapos retket, babfélét, tépősalátákat. Minden csak azon múlik, hogy mindig vagy tél alá vethető növényeket válasszunk, vagy rövid tenyészidejűt.
Tényleg van értelme még frissíteni a veteményt?
Ősszel évelő fűszernövényeket is ültethetünk, és bármilyen hihetetlen a dughagyma is szépen megnő még szedhetőre. Ha enyhe a tél, ráadásul többször szedtem frissen újhagymát a kertből karácsonyra. Ami azt jelenti, hogy mindenképpen érdemes kihasználni a termesztőhelyeket, mert azért vannak, hogy sok finomsággal lássák el a családot!