Növényvédelem
Növényvédelem

Ismét fenyeget a sárgarozsda

Ismét fenyeget a sárgarozsda

Agrofórum Online

Az őszi búzát meglehetősen sok betegség tudja megbetegíteni. A számottevő kártétel okozására is képes kórokozók között van jó néhány rozsdagomba, amelyek egyik képviselője, a sárgarozsda (Puccinia striiformis) kilenc éve, 2014-ben egyszer már kimutatta a foga fehérjét, mivel egyes helyeken a járványos felszaporodása miatt akár 70%-os termésveszteséget is okozott a hazai gabonatermesztőknek.

A sárgarozsda jelenléte nem ismeretlen hazánkban, de a 2014. évi járványos megjelenése előtt nem nagyon tudott Magyarországon áttelelni. Az a tény, hogy akkor, valamint azóta egyhuzamban sikeresen túléli hazai teleinket (még a 2017. januári -20 oC alatti, hó nélküli durva hideghullámot is!), új távlatokat nyitott a kórokozó számára, mivel az adott vegetációs időszakban az aktív, a gabonákat durva mértékben károsító nemzedékeinek számát radikálisan meg tudta növelni.

A sárgarozsdát jellegzetes, a kártételi időszakban előforduló tünetei alapján sokan csak „csíkos rozsda” néven ismerik. Ugyanakkor a kórokozó a telet egy ettől teljesen eltérő formában vészeli át. Az áttelelő, atípusos forma egyszerű, sárgás foltot okoz a leveleken, amelyet még kb. ezernyi ok is előidézhet. Sporulálni csak ritkán és csak a fertőzött levél talaj felé néző felületén hajlandó. Ez a tény, valamint az, hogy a kórokozó az áttelelési gócaiban sokszor csak 1-2 növény megfertőzése útján telel át, rendkívül megnehezíti az áttelelő gócok észlelését, felderítését.

Sárgarozsda klasszikus, csíkos formájú első idei tünetei őszi tritikálén

A tavasz eljövetelével a sárgarozsda eleinte csak a sporuláció intenzitását fokozza az áttelelő gócokban. Ez később a szomszédos levelek, növények lassú elfertőződését is eredményezheti, de terjedésről, távolabbi állományok elfertőzéséről ebben az időszakban még nem beszélhetünk. Ugyanakkor az egyre erősebb sporuláció miatt az áttelelő gócok észlelése már könnyebb lehet.

Intenzíven sporuláló áttelelt sárgarozsda őszi tritikálé levelén

Ahogy egyre melegebbé válik a tavaszi időjárás, eljön az az időszak, amikor a sárgarozsda is elkezdi az intenzív terjedést, a környező búza és rokon növények lombozatának kolonizálását. A korábbi formátlan telepek szélein megjelennek a szögletes kontúrok, a gomba már az érközökben elkezd aktívan terjeszkedni. A fertőzött leveleken a telepek alakján ez a folyamat jól nyomon követhető. Azért veszélyes ez az időszak, mert ettől az időponttól kezdve a kórokozó már a tipikus, csíkos alakjával fog megjelenni és a terjeszkedés sebessége, mértéke hihetetlen mértékben fel tud gyorsulni.

A foltszerű, áttelelő alak a tipikus, csíkos forma mellett még sokáig megtalálható

A héten a mellékelt fotók alapján megállapítható, hogy megtörtént a sárgarozsda esetében a tipikus, csíkos alak első megjelenése. Ettől kezdve a kórokozó már konkrét és jelentős veszélyt jelent a kalászosok állományaira. Sajnálatos módon a sárgarozsda nem igazán válogatós. Az őszi és tavaszi búza mellett a durum búza is szerepel az étlapján, de van olyan rassza is, amely csak a tritikálét támadja meg. A hosszú tenyészidejű pelyvás „ősgabonák”, mint pl. a tönke, tönköly, alakor sem ússzák meg a kórokozó kártételét, bár az igaz, hogy az alakort nem kedveli a kórokozó.

Egy rossz emlék 2014-ből, a sárgarozsda-járvány évéből

Mi a gazdálkodók teendője ebben a helyzetben? Elsőként be kell vezetni a rendkívül gondos, gyakori szántóföldi szemlék gyakorlatát. A sárgarozsda jelenléte mostantól már könnyen észrevehető ugyan, de azért mindenképpen be kell menni a táblákba a felvételezésekhez. A terepjáróban a táblák mellett elsuhanva nem lehet érdemi szemlézésről beszélni, illetve ha már így is látszik a sárgarozsda jelenléte, akkor ott már nagy a baj, és néhány tonnányi termésnek már búcsút is lehet inteni.

A tipikus, csíkos és az atipikus, foltos megjelenés a sárgarozsda esetében

Jelenleg, ha a szemlézések során a kórokozó bármelyik alakjával találkoznak is a termesztők a földjeiken, a mielőbbi fungicides állományvédelem elkerülhetetlen. Még akkor is, ha a gabona fenológiája még nem jár a zászlós levél megjelenésénél. Ez a kórokozó ugyanis olyan gyorsan terjedhet, hogy sok esetben a teljes levélfelület kifejlődésére történő várakozás miatt tonnányi termésveszteség következhet be.

A sárgarozsda amilyen hírhedt és veszélyes kórokozó, fungicidekkel viszont rendkívül jól kontrollálható. A helyes védekezés kulcsa nem az alkalmazandó készítmény kiválasztása, hanem a helyes időzítés, a kórokozó mielőbbi észlelése.

Hertelendy Péter
Her – Ba Kft.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Gubacsot okozó atkák a körtén, I. rész

2024. július 12. 09:40

A Gubacsatkák családjából 3 nemzetség fajai fordulnak elő a körtéken, de gubacsokat okozó fajokat csak a Epitrimerus, és az Eriophyes nemekben találunk.

Tarlók, árvakelések hatása a növényvédelemre

2024. július 9. 08:40

Az árvakelések részben hasznosak a talajaink védelme szempontjából, ugyanakkor hordoznak növényvédelmi kockázatokat is.

Mi van a kalászban? A fertőzések tüneteit most lehet a legkönnyebben észrevenni

2024. július 8. 10:10

A betegségek nem most, a csontszáraz növényállományban okozták a fertőzést, de tüneteiket most lehet a legkönnyebben észrevenni.

A kártevők is hamarabb jönnek, figyeljünk oda a kukoricára!

2024. július 5. 10:10

A kukorica virágzása Magyarországon általában június legvégén – július elején indul, idén azonban az ország déli részében már június 18-20. körül elindult a címerhányás.

Biztos lehet a Zamir és a Mavrik hatékonyságában

2019. február 18. 09:17

Megállapítható, hogy a vizsgált kombinációkban történő kijuttatásuk nem jelent kockázatot a méhekre.

A felszívódó Sergomil-L 60 rézpótló szerepe és jelentősége a növények tápanyag-gazdálkodásában, előnyös mellékhatásokkal

2018. április 20. 06:57

A réz mikroelem esszenciális élettani hatását főleg nagy tömegével, és komplexképző hajlamával lehet magyarázni.

„Ne menj a növények közé, mert lisztharmatos leszel”

2023. június 10. 08:40

Egy termesztőkből álló csoport lépett be egy olyan részlegbe, ahol uborkakísérlet folyt, amely során a növények telis-tele voltak lisztharmattal.

Mennyire bio, amelyet annak tartanak?

2022. január 21. 12:37

A növényvédelem óhatatlanul jelent némi veszélyt a környezetben élő egyéb szervezetekre, nem csak a kezelés során megcélzott károsítóra. Felismerve ezt mindenképpen helyes és követendő az a trend, gyakorlat, hogy a növényvédelem minél inkább szelektív legyen és a környezet „non target” résztvevőit minél kevésbé károsítsa. Ezen okok miatt pl. a növényvédő szerek és hatóanyagok engedélyezése napjainkban már rettenetesen drága és hosszú, több éves folyamat, hiszen egy leendő növényvédő szernek egyre újabb és újabb szempontoknak kell megfelelnie.