Növényvédelem
Növényvédelem

Áttelelés a kukoricásban? – A kukoricabogár imágók elleni védelemről

Áttelelés a kukoricásban? – A kukoricabogár imágók elleni védelemről

Agrofórum Online

Az aratási időszak sajnos, most eltereli a szakemberek figyelmét más fontos problémákról. Éppen ezért szeretnénk felhívni a termelők figyelmét a szinte észrevétlenül erősödő, de nagyon fontos és aktuális növényvédelmi tennivalóra – nevezetesen a kukoricabogár imágók elleni védelem fontosságára.

Szakértők szerint az idei közvetlen károk megakadályozása mellett, a most elvégzett kezelések a leghatékonyabbak a következő évi lárvakártétel csökkentésére. Már rövid-középtávon a hozamstabilizált kukoricatermesztés elengedhetetlen eleme az imágók elleni védelem, vagy pedig a kártevő egyedsűrűsége miatt szükséges lesz egy-egy tájegységben az átállás más kultúrára. (Pl. a grazi medencében a kukoricát egyre több helyen váltja ezen probléma miatt a cirok).

A probléma súlyát jelzi, hogy ezen védekezések mellőzésével a kukorica termesztése az adott évi átvételi ártól függetlenül fog igen gyorsan ellehetetlenülni a leginkább fertőzött területeken. Ez pedig azt jelenti, hogy az erősen kifeszített és redukált vetésszerkezetű mezőgazdaság sérülékenysége és jövedelemtermelő képessége ezeken a területeken radikálisan lecsökken és az új növények beillesztéséhez pedig új piacokra és stratégiákra van szükség; ami pedig nem alakítható ki egyik pillanatról a másikra.

Ezért tartjuk szakmailag indokoltnak azon eljárások integrációját, amelyekről van tudomásunk, engedélyezettek és hatékonyak.

A fenti probléma megelőzése érdekében a Sumi Agro szakemberei két rovarölő szer alkalmazására hívják fel a termelők figyelmét:

1.

INAZUMA – két hatóanyag kombinációja, taglózó és tartamhatás is egyben. Kijuttatásakor a méhkímélő technológia betartása kötelező. 
Dózisa 0,2 kg/ha. Igen hatékony és gazdaságos megoldás.

2.

MOSPILAN 20 SG – a felszívódó acetamiprid hatóanyag a záloga a biztos és hosszantartó hatásnak. A most virágzó szomszédos   kultúrák közvetlen szomszédságában és a méhek által látogatott táblákban is engedélyezett a nappali kezelés. Javasolt dózisa 0,15 kg/ha.

További információk:
www.sumiagro.hu

 

 

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Itt az ideje megalapozni a szőlő peronoszpóra elleni védelmét

2024. április 15. 10:40

A peronoszpóra elleni védelemről már a szőlő fakadását követően gondoskodni kell.

Kezdődik a repcebecő-ormányos károsítása

2024. április 15. 05:40

A repcebecő-ormányos a repcét károsító Ceutorhynchus fajok közül utolsóként vonul fel az állományokban.

Permetezzünk: most veszélyeztet a tafrinás levélfodrosodás az őszibarackban

2024. április 14. 16:10

Az őszibarack a hazai gyümölcsfajok közül meglehetősen beteg növény, bár kórokozója igazán nincs sok. Ugyanakkor a kórokozók közül néhány, így pl. a tafrinás levélfodrosodás önmagában képes meghatározni nemcsak a termesztés sikerességét, hanem még az állomány létét is gyakorta veszélyeztetheti.

Teljeskörű talajfertőtlenítés: piretroid rovarölő granulátum

2024. április 11. 11:10

A talajfertőtlenítés szántóföldi és kertészeti kultúrák esetében is alapjaiban meghatározza növénytermesztésünk sikerességét. A legfontosabb célszervezetek közé egyértelműen a pajorok, drótférgek és a kukoricabogár lárvái tartoznak, amelyek szántóföldi körülmények között kapás kultúráinkban meghatározó gazdasági kártételt tudnak okozni.

Corteva Agriscience és Gaïago megállapodás a biológiai gombaölő szerek fejlesztésére

2021. szeptember 11. 08:36

A Corteva modellje a kategóriájában legjobb biológiai portfólió kifejlesztésére egyesíti a külső innovációt, az együttműködést a kutatás és fejlesztés terén, az engedélyezést és a forgalmazást.

Egy újabb kártétel a kukoricacsövön

2021. október 2. 05:36

Nem kizárt, hogy sok, a kukoricaföldeken idén történtektől megfáradt kukoricatermesztő kérdezheti most, ugyan, mi lehet ez már megint a csövön?

A 10. Keceli Meggyfesztivál margójára - avagy az összefogásért kiállt minden oldal

2019. június 12. 04:36

Múlt hét végén került megrendezésre a jubileumát ünneplő Keceli Meggyfesztivál, melynek első napján egy igazán színvonalas szakmai konferencián lehettem első előadó és mint ebből adódik, egy kicsit a napi „kitárgyalnivaló” fő téma bedobója.